55 ton CO2 besparing + 40% minder energieverbruik = 80% meer comfort
De gebruikte techniek in een nieuwbouw- of renovatieproject hoort altijd dienend te zijn aan de gebruikersdoelstellingen van de opdrachtgever. Als planontwikkelaar bij Heembouw Kantoren teken ik daar in ieder geval voor. Zo ook bij de verbouwing van ons hoofdkantoor in Roelofarendsveen, waar een innovatieve werkomgeving, comfort en duurzaamheid leidend zijn geweest bij de gemaakte technische keuzes.
Taakgerichte werkplekken en open werkruimtes die flexibel in te delen zijn. Het kantoor van Heembouw Roelofarendsveen moet er na de renovatie kort omschreven zo uitzien.Voeg daar de eis aan toe dat het voldoet aan de voorwaarden van comfortklasse A en energielabel A en u heeft een compleet beeld van de technische uitdaging waar we in de ontwerpfase voor stonden.
Metingen vooraf
Op basis van het architectonisch ontwerp was het duidelijk dat de akoestiek, het binnenklimaat, de isolatie van de buitengevel en het gebruik van duurzame installaties de te beïnvloeden variabelen waren. Om inzicht te krijgen in de maatregelen die we op deze vlakken moesten nemen, zijn we gestart met het – per ruimte – meten van het geluid, de CO2, de luchtvochtigheid en de temperatuur. De meetresultaten bevestigden onze aannames en gaven richting aan de te kiezen oplossingen.
Akoestiek - binnenklimaat
Om de akoestiek in het kantoor te verbeteren zijn een scala aan ingrepen nodig. De kunst is om deze ingrepen zodanig in te passen in het architectonisch ontwerp dat de gebruikers ze niet als technische oplossingen ervaren. Voorbeelden zijn de bekleding van de meubels, de keuze om in ons atrium een grote boom te plaatsen (bladeren dempen geluid), kleurige, sfeerverhogende wandbekleding, een in staal ingelegde houten trap en akoestisch spuitwerk. Het akoestisch spuitwerk, dat vlakker en strakker is dan doorgaans gebruikt wordt, wordt onder meer op de bouwkundige plafonds aangebracht. Door dit te combineren met klimaatplafonds bereiken we een maximaal energetisch en akoestisch rendement en vergroten we tegelijkertijd de ruimtelijke beleving. De klimaatplafonds worden als ‘eilandjes’ op de bouwkundige plafonds bevestigd. Ze vervangen de radiatoren in het pand en verwarmen en koelen de lucht met straling. Omdat er meer plafondoppervlakte beschikbaar is dan muuroppervlakte hoeft het water in dit circuit tot een minder hoge temperatuur verwarmd te worden en kost het na de verbouwing minder energie om onze werkplekken gelijkmatig te verwarmen en/of te koelen.
Warme jas en duurzame installaties
Voor nog meer comfort en meer energiebesparing geven we het pand een extra warme jas. We kiezen voor triple glas en isoleren de buitengevels na met een innovatief product van Kingspan. Ik geloof in deze isolatieplaten. Ze leveren een beter rendement, kunnen direct verlijmd worden op de wand en zijn relatief dun. Dat werkt niet alleen sneller, maar levert ook minder verlies aan m2 bruikbare oppervlakte op. Daarnaast kiezen we voor een warmte terugwininstallatie (verwarmt verse lucht met gebruikte binnenlucht) en slaan we onze eigen WKO-bron die we gebruiken om warmte en koude op te slaan en te onttrekken (tegen de seizoenen in).
Multidisciplinair bekeken
Al met al produceren we na de verbouwing op jaarbasis 55 ton CO2 minder en besparen we minimaal 40% op ons energieverbruik; structureel. Ik ben daar blij mee en trots op.
Ten eerste omdat vanaf de eerste planvormingfase ook onze facilitair manager betrokken is geweest. Hierdoor hebben we niet alleen naar de initiële investeringskosten gekeken, maar ook rekening gehouden met bijvoorbeeld toekomstige onderhoudskosten en schoonmaakefficiency.
Ten tweede laten we als aannemer zien dat maximaal werkcomfort absoluut hand in hand kan gaan met energetische duurzaamheid. En dat de wettelijke eis dat alle kantoorpanden in 2023 minimaal label Cmoeten hebben, meer dan haalbaar is. Hopelijk, doet ons goede voorbeeld dan ook snel volgen. We staan – zoals u begrijpt – graag klaar om u hierbij op weg te helpen. Dus als u wilt weten hoe wij uw pand ook duurzamer en comfortabeler kunnen maken, neem dan contact met mij op.