Home

Met twee opgroeiende tienerzoons in huis ziet René veel technologie en online mogelijkheden voorbij komen. Smartwatches, actiecams, YouTube, noem maar op. René ziet de ontwikkeling en probeert dit naar de bouwplaats te brengen. Drie jaar geleden ging hij op zoek ging naar apps om opleverpunten vast te leggen. Hij was de manier waarop hijzelf en collega uitvoerders dit deden zat. De vastlegging was summier en in het afhandelen ging veel tijd zitten. Met de introductie van de eerste tablet en nieuwe technologie moest dit anders kunnen. René is online gaan zoeken en kwam uit bij ED Controls, ze waren toen net op de markt.

ED Controls is een app waarmee je de kwaliteit op de bouwplaats bewaakt. De app wordt gebruikt bij opleveringen om opleverpunten vast te leggen, dit alles met behulp van de iPad. Leveranciers kunnen zelf via een webinterface hun punten bekijken en afmelden wanneer deze afgehandeld zijn. Een veelzijdige app die veel voordelen biedt. Dit ontdekken steeds meer collega’s binnen Heembouw. In dit blog het verhaal achter de invoering van ED Controls. En ik moet zeggen, na het gesprek met René was ik echt verrast om te horen dat we al op zoveel plekken in de organisatie bezig zijn met invoering van de software. Een hele mooie kwaliteitsslag.

Rene Lem uitvoerder innovatie ED Controls

Waarom verandering?

Ik was benieuwd bij wie het idee vandaan was gekomen. Was het omdat René zelf gewoon geïnteresseerd is in nieuwe technologie en mogelijkheden of speelde er meer? Mooi om te horen was dat inderdaad bleek dat er vanaf de bouwplaats behoefte was aan betere werkmethoden. Met name voor het vastleggen en bewaken van opleverpunten.

Traditioneel werden er standaardformulieren gebruikt om opleverpunten te noteren. De uitdaging was om goed vast te leggen op welke plek het omschreven punt precies zit. Door de jaren heen werd er gewerkt met deelplattegronden om tijdens een opleverronde de punten op een plattegrond vast te leggen. Ook zijn er binnen Heembouw uitvoerders geweest die post-its gebruikten om fysiek in het gebouw de opleverpunten aan te duiden. Niet iedereen was hier fan van en vaak gaf dit vlekken, die daarna weer schoongemaakt moesten worden

Laptop op een steekwagen

Digitaal vastleggen was de wens. Een collega uitvoerder heeft toen al eens met een laptop op een steekwagen rondgelopen om meteen deze digitale vertaalslag te maken. De behoefte was er dus duidelijk bij meer mensen.

Laptop steekwagen digitaal opleveren

Tijd voor communicatie

Ook de communicatie met de leveranciers en onderaannemers was een aandachtspunt. Hoe doe je dit nou op de meest efficiënte manier zonder dit over veel lagen te moeten doen? Je hebt altijd te maken met overdragen van kennis die besproken wordt tijdens de opleveringen. Binnen Heembouw merken we dat onze wekelijkse werkbespreking op de bouwplaats hier een positieve bijdrage aan levert. Maar op de traditionele manier heb je veel vertraging en moet je als uitvoerder altijd de tijd zien te vinden om geconstateerde punten te communiceren via e-mail of telefoon met de persoon die dit op moet pakken.

ED Controls

Via internet kwam ED Controls in beeld. Hun promotievideo op YouTube was leuk, maar niet overtuigend genoeg. René regelde een afspraak en ED Controls kwam langs op de bouwplaats, toen nog bij BOVAG in Bunnik. Binnen 5 minuten was René overtuigd van het product. ED Controls gaat verder dan alleen het vastleggen en bewaken van opleverpunten. Ook kwaliteitsbewaking tijdens de bouw kan via deze app, precies waar we naar op zoek zijn.

De vraag was toen, hoe gaan we dit invoeren en praktisch gebruiken binnen de organisatie? Kan de app het keurings- en controleplan vervangen? Met verschillende mensen in de organisatie is er over de app gesproken. Het digitaal verwerken op de iPad werd als groot voordeel gezien. Vanwege het budget liep het helaas toen vast.

Klein beginnen

Overal in de organisatie zijn mensen toch wel enthousiast en nieuwsgierig. Bij de klantgroepen Bedrijfsruimten en Kantoren zat men ook niet stil. Daar werd een iPad aangeschaft en met een eenvoudige app (siteworks) getest bij de opleveringen. We willen verder. Siteworks werkt, maar is nog heel erg traditioneel gericht op een lijstje met punten. De basis was gelegd. Uitwerken en versturen van de lijst werkte al goed, bewaking nog niet optimaal.

Digitaal opleveren innovatie bedrijfsruimten ipad

Opleveren met de iPad werkt

Projectteam enthousiast

Steeds meer mensen zagen de voordelen en de mogelijke besparing in tijd die de app kan opleveren. Inmiddels zat René op een nieuw project, de Oevers van Roelofarendsveen. René maakte het projectteam enthousiast en ging opnieuw met ED Controls aan tafel. Het product was inmiddels doorontwikkeld en sloot erg goed aan bij onze wensen. Er werd besloten voor het project een iPad met een licentie te bestellen en gewoon aan de slag te gaan.

Zelfsturend werken

De eerste ervaringen zijn erg positief en inmiddels wordt ook op andere projecten gebruik gemaakt van de app. Je legt in de app op een tekening de juiste plek vast, maakt er een foto bij en koppelt meteen de juiste leverancier. Het aansturen van de leveranciers vraagt wel aandacht. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de app is het zaak dat leveranciers zelf hun punten in de gaten houden. Ook pro-actief acteren op nieuwe punten is wenselijk. Als dit werkt dan kan alle communicatie via de app verlopen.

We merken dat ook de leveranciers enthousiast zijn en graag mee werken. Een mooi voorbeeld is Berkvens, leveranciers van alle binnendeuren op het project. Berkvens heeft een vaste monteur op het project lopen, deze persoon kan via de app precies zien welke punten er voor hem open staan. Hij kan zelf bepalen wanneer hij langs komt op het project en kan dan meteen aan de slag. Voordeel is dat de uitvoerder dit los kan laten en niet overal met mee hoeft te lopen, de app is leidend.

Ook kopers enthousiast

Een ander goed voorbeeld waarbij gebruik is gemaakt van de app zijn kijkdagen met de kopers. Tijdens het bekijken van de woning worden punten genoteerd in de app. De lijst met punten inclusief foto’s wordt gedeeld met de kopers waardoor er na afloop voor de koper een goed overzicht is van alle geconstateerde punten. Dit werd door de kopers erg goed ontvangen. En ook voor ons werkte dit super, alle punten waren meteen vastgelegd en gekoppeld aan de juiste leverancier. Niks kan meer vergeten worden op deze manier.

Ook bij de vooroplevering werd gebruik van de app doorgezet. Met een lege plattegrond per woning werd alles nagelopen. Alle punten leggen we vast en delen we weer met de koper. Dit werd heel goed gewaardeerd. De lijst is zichtbaar en werd ook nog uitgeprint in de woning opgehangen, alles laten zien. Ook Eigen Huis was enthousiast over deze manier van werken.

Breed inzetbaar

We willen er naartoe dat met een dergelijke app op alle projecten wordt gewerkt. Het liefst zo eenduidig mogelijk. Door op kleine schaal te testen hebben we de vele voordelen al kunnen ervaren. Ook hebben we gemerkt dat het verder gaat dan alleen het vastleggen van opleverpunten door de uitvoerder. Tijdens het hele bouwproces is de app van toegevoegde waarde. Zo gebruikt een collega de app voor koude en warme opnames bij de renovatie van woningen. Ook in de Industriële Bouw en Renovatie wordt de app al ingezet om alle uit te voeren aanpassingen aan een bedrijfspand goed vast te leggen. Mooie constateringen die aangeven hoe handig technologie kan werken.

De grootste voordelen op een rij

  • Vastleggen is super duidelijk
  • Mogelijkheid om afhandeling te monitoren
  • Ontlast uitvoerder in het communiceren van punten
  • Punten worden meteen opgepakt door de juiste persoon.
  • Handig instrument voor wekelijkse werkbespreking
  • Ook bruikbaar tijdens de bouw om alles wat de uitvoerder ziet vast te leggen
  • Specifieke onderdelen van Keurings- en controleplan kunnen opgenomen worden door middel van Audits in ED Controls
  • Door het hele projectteam te gebruiken, b.v. door de werkvoorbereider voor het controleren van kopersopties tijdens de uitvoering

De keet in 2020

Tot slot spreek ik met Rene over de toekomst. Hoe zit de keet er in 2020 uit? Als het aan René ligt dan is de tablet op de bouw straks het nieuwe werkstation. Ook hier moet digitaal werken de standaard worden, met nieuwe handige apps speciaal voor de bouw.

Bij René en Bob (nog zo’n handige uitvoerder) worden de iPad en iPhones al erg veel gebruikt. Zo en zo maken ze regelmatig foto’s van de bouw en delen deze via Twitter, hulde hiervoor! Maar het gaat verder. De printer in de keet is aangesloten via AirPrint, draadloos printen dus. En sinds kort hangt er een groot TV scherm met daaraan een appleTV. Op deze manier kan het beeld van de iPad gedeeld worden met een grote groep mensen, bijvoorbeeld voor gebruik tijdens de wekelijkse werkbespreking. Het TV Scherm heeft via de ingebouwde browser ook toegang tot internet. Zo toverde René onze eigen narrowcasting op het grote scherm. Zeker iets wat we in de toekomst in al onze keten willen zien.

Meer technologie dus in de keet, en ook hier, slimmer communiceren en samenwerken.