Home
Virtuele uitvoerders BIM engineers Heembouw

Wat is er allemaal gebeurd in 2015?

Piet en Berry hebben een intern opleidingstraject doorlopen, met daarbij een aantal externe trainingen/cursussen. Deze waren vooral op de software gericht. Daarnaast hebben beide heren vanuit het omscholingstraject ook een externe coach gehad, die hen vooral begeleidde in de complete verandering. Want het is niet niks… alles waarvan je wist “hier ben ik goed in” achter je te laten en iets compleet nieuws te beginnen.

Berry: “Het is nu ruim een jaar geleden dat ik gestart ben als Bim engineer, een jaar lang binnen de gelederen van Heembouw Architecten om daar met het modelleer programma Revit en het programma Solibri om te gaan.

Daar kwam ik in een voor mij onbekend proces van de bouw terecht, het voortraject. Ik had weleens gehoord van de termen SO, VO, DO en TO, maar wat het nou precies inhield?”

Piet: “Een goed jaar geleden ben ik begonnen aan een opleidingstraject richting Bim engineer. Een hele mooie kans om na 22 jaar uitvoerder geweest te zijn eens in de keuken van het gehele voortraject te kijken.

Het klonk zo simpel: even de modellen van de onderaannemers samenvoegen en je hebt een prototype van wat je kunt gaan bouwen, maar…voordat je alle onderdelen op het niveau hebt gaan er behoorlijk wat clashes aan vooraf.”

Daarnaast heeft ook Wilfred Hulst een deel van de begeleiding op zich genomen. Hij was anderhalf jaar eerder al begonnen met een omscholing naar BIM. Gedurende zijn ontwikkeling is de functie BIM engineer in beeld gekomen. Dus op het moment dat Piet en Berry met hun opleiding begonnen, startte Wilfred als 1e BIM Engineer bij Heembouw.

Wilfred: “Na een leertraject van ruim een jaar bij Heembouw Architecten, ben ik in 2015 al begonnen als de eerste BIM engineer. Een nieuwe functie, waar geen profiel van is, geen voorbeeld van een andere college. Dus echt het wiel uitvinden.

Het eerste project gaat met vallen en opstaan en bij het volgende project wil je ook direct weer verbeteringen in het proces toepassen. Kortom, de wereld van de aannemer is in een sneltreinvaart aan het digitaliseren en voor mijn gevoel is het aanhaken of afhaken!”

Virtuele uitvoerders BIM engineers Heembouw

Stand van zaken begin 2016.

Wat doet een BIM Engineer?

Een BIM Engineer begeleidt projecten waarbij meerdere partijen in een vroeg stadium betrokken zijn om hun kennis en kunde in een project toe te voegen en we met meerdere 3D modellen werken om deze afspraken visueel te maken.

Denk hier bijvoorbeeld aan een model van Heembouw Architecten (de architect) en een installatiemodel gecombineerd met een betoncasco model.

In onze Turn Key projecten proberen we deze onderdelen zo vroeg mogelijk gezamenlijk met onze strategische partners te ontwerpen. Bij de onderlinge afstemming speelt de (bouw)kennis van onze BIM Engineers een belangrijke rol. Zij denken mee over maakbaarheid, kwaliteit en bewaken de modellen op het gewenste informatieniveau.

Digitaal overleg BIM sessie Heembouw Habeon Architecten

Piet: “Wat we voornamelijk tegenkomen is om de informatie te halen bij de diverse disciplines om zo gezamenlijk een zo optimaal mogelijk detail te kunnen vervaardigen. Het ideale proces is natuurlijk om alle kennis er tegelijk in 1 model te kunnen stoppen maar dat is een utopie.

Er zullen altijd informatiedragers blijven die het op het laatste moment nog even verstoren, bijvoorbeeld een kopers wens die toch eigenlijk nog even doorgevoerd moet worden (blijft toch de klant), of een aanname die toch niet haalbaar blijkt te zijn. Dit maakt het des te interessanter om gezamenlijk eens in een bepaalde tijde een ontwerpsessie te doen en bij elkaar te kruipen om zo alle clashes te bespreken.

Dit krijgt gelukkig steeds meer draagvlak en men kan zich dan ook verplaatsen in het algemene belang van het eindproduct.”

Berry: “Er ligt nog een mooie uitdaging in het uitzoeken wat de beste manier is om (betrouwbare) informatie uit het model te halen en ervoor te zorgen dat het op een makkelijke manier te gebruiken is bijv. rechtstreeks te importeren in Ibis.

Om Solibri wat toegankelijker te maken voor de uitvoerder hebben we de detail-set vertaald naar een rapport in Solibri.

Als de uitvoerder dan op een detail klikt gaat hij naar de juiste positie en kan er omheen draaien. Hier is dan bijv. weer een maat bij te zetten waardoor er makkelijk een overzichtelijk document van te maken is die voor een timmerman weer te gebruiken is op de werkvloer.”

Hoe ziet de Virtuele uitvoerder de toekomst tegemoet?

Na een jaar opleiding en training, een hoop leren wordt komend jaar ook spannend. Kunnen we dit allemaal goed in de praktijk brengen en hebben we voldoende bagage in ons rugzakje?

We zijn als Heembouw daarnaast ook een ambitieus bedrijf, waar we zien dat de toekomst ons nog veel meer digitale voordelen gaat opleveren.

Wilfred: “Hoe mooi zou het zijn als alle informatie straks uit een samengesteld model zou kunnen worden gehaald en ook in de bouwkeet de wand met tekeningen is vervangen door een groot LED scherm. Op dit scherm kan de hele dag het model worden geraadpleegd voor alle informatie en waaruit taakgerichte werkinstructies kunnen worden gegenereerd. In de toekomst worden deze instructies dan draadloos gestreamd naar de tablet van de timmerman…….. en deze laatste stap is op dit moment nog te groot.”

Berry: “Tijdens een lezing van “Bim praat” waar Mathijs Natrop inspirerend vertelde over Bim bij de aannemer. Hebben we nog wat interessante ideetjes opgedaan om Solibri naar buiten toe te gebruiken. Aan ons de taak dit verder uit te werken zodat we op alle vlakken binnen de organisatie Bim uiteindelijk goed en nuttig kunnen gebruiken."

Piet: “Het Sim Sala Bim lijkt soms zo ver weg maar komt snel dichterbij. Ik ben enthousiast en hoop dit aan eenieder uit te dragen die nog twijfelt”.

Kortom, de wereld van de bouw is in een sneltreinvaart aan het digitaliseren en daarmee aan het veranderen en voor mijn gevoel is het aanhaken of afhaken!