Home

Ik ben een natuurmens, gek op dieren en op buiten werken, het allerliefste in de bouw. Ik zou het vreselijk vinden als we over tig jaar zouden moeten constateren dat we de natuur om ons heen zijn kwijtgeraakt. Dan zijn we echt nalatig geweest. Ik wil graag een bijdrage leveren om dat tegen te gaan en heb in Heembouw een werkgever gevonden die daar ook mee bezig is. Heembouw staat open voor groene ideeën én investeert ook in de uitvoering daarvan.

Zowel als het gaat om het ontwerpen en maken van duurzame gebouwen als om het vergroenen van de manier waarop wij werken. Zo werken collega’s van mij nu bijvoorbeeld aan het verduurzamen van de logistiek op de bouwplaats en aan het verkleinen van onze afvalstromen daar.

Stapsgewijs naar een groene bouwplaats

Toen ik zelf intern het concept de groene timmerman ter sprake bracht, kreeg ik direct bijval. Met een collega, die net als ik graag denkt in oplossingen, hebben we concreet gemaakt hoe we op de bouwplaats minder fossiele brandstoffen kunnen gebruiken. Denk daarbij aan de inzet van elektrisch materieel en aan het gebruik van zonnepanelen. Tof om te doen en heel goed voor de bewustwording van onszelf en onze leveranciers. Maar nog toffer is dat we inmiddels de eerste stappen verduurzamingsstappen daadwerkelijk gezet hebben.

“Eerlijk is eerlijk, het effect van meerdere duurzame bouwplaatsen is groter dan van één groene timmerman”

Een zelfvoorzienende bouwkeet

Onze keet op de bouwplaats van ons nieuwe Heembouwkantoor in Berkel en Rodenrijs is namelijk sinds kort zelfvoorzienend. Op het dak van de keet zijn zonnepanelen geplaatst, gekoppeld aan accu’s. Die accu’s zijn nodig omdat opgewekte stroom niet terug geleverd kan worden aan het net via een tijdelijke elektriciteitsaansluiting. We gebruiken de stroom nu overdag voor warmte en elektra in de bouwkeet en slaan het overschot op in de accu’s.

Joost.jpg


Met deze stroom verlichten we de bouwplaats en bedienen we de beveiligingscamera’s. Daarnaast rijden we sinds kort in elektrische Heembouwbusjes, die opgeladen kunnen worden met onze eigen zonnepanelenstroom. Daarnaast zijn we aan het bekijken of we hybride bouwliften en hijskranen in kunnen zetten.

Meer denk- en slagkracht bij Heembouw

Ik ben blij met deze stappen en eigenlijk ook wel trots dat we dit al voor elkaar gekregen hebben. Het zal niemand verbazen dat ik er geen spijt van heb dat ik 2018 mijn zzp-schap ingewisseld heb voor een baan bij Heembouw. Als zzp’er moest ik iedere dag zelf het wiel uitvinden terwijl ik hier in een warm bad terechtgekomen ben. Ik heb leuke collega’s met wie ik kan sparren en waarvan ik veel van kan leren.

En ik mag aan uitdagende projecten werken. Als het om duurzaamheid gaat, is mijn impact ook groter geworden. Want, eerlijk is eerlijk, het effect van meerdere duurzame bouwplaatsen is groter dan van één groene timmerman. Samen kom je dus echt verder. Twijfel dan ook nooit om als werknemer goede ideeën uit te spreken en als werkgever om hier serieus op in te gaan.

Heembouw-kantoren---circulair-gezond-en-duurzaam-kantoor-(3).jpg