Home

Van eind maart tot eind september werd het hoofdkantoor van Heembouw in Roelofarendsveen ingrijpend verbouwd. Het gebouw is verduurzaamd naar label A, het comfort ging omhoog en het pand kreeg een geheel nieuwe en moderne look en feel. De collega’s van Heembouw Rotterdam en Heembouw Architecten voerden de renovatie turnkey uit. Hierbij is een deel van de bestaande materialen herbruikt. Door materialen niet nieuw aan te schaffen (en dus niet te laten produceren) is ruim 74 ton CO2 uitstoot bespaard. Ofwel 9 rondjes autorijden rond de aarde. De moeite waard hier bij stil te staan.

Daarom biedt Heembouw Rotterdam haar opdrachtgevers bij oplevering een "Groen bezig certificaat" waarop staat hoeveel CO2 uitstoot is bespaard, en met welke maatregelen. Door het te vertalen naar auto-rondjes rond de aarde wordt een abstract cijfer tastbaar en concreet.

Roland-van-Oostrom-neemt-circulair-certificaat-in-ontvangst-Heembouw.JPG

 

Martijn Icke van Heembouw Rotterdam is vurig pleitbezorger van circulair bouwen. “Als ontwerpende bouwer kunnen wij een belangrijke rol spelen om bewuster met besparing van CO2 uitstoot om te gaan. Vooral in de bestaande bouw is op dit vlak veel mogelijk. Veel materialen die in een bestaand pand zijn gebruikt, kunnen opnieuw gebruikt worden of als tweedehands materiaal elders worden ingezet. Het is beslist niet zo dat tweedehands mindere kwaliteit betekent; het zijn vaak hoogwaardige producten en van goede kwaliteit, maar bovenal scheelt het de CO2 voor productie van nieuw materiaal. We moeten ons bewust zijn dat grondstoffen opraken. Daarom moeten we onszelf (architect, aannemer en opdrachtgever) bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject al in de ontwerpfase een duidelijk duurzaam doel stellen. Dan kunnen we stappen maken en earth overshoot day naar later in het jaar laten opschuiven en hebben we uiteindelijk geen tweede aarde nodig.”