Home

Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects en beslaat 3.457 m2, verdeeld over 3 verdiepingen. Het nieuwe gemeentehuis voegt vier locaties samen tot één locatie aan het Raadhuisplein. De gemeente Zuidplas verkocht het voormalige raadhuis van Moordrecht in 2012, is bezig met de herontwikkeling van het oude gemeentehuis in Zevenhuizen en stoot locatie De Saffier in Nieuwerkerk aan den IJssel af na de oplevering van het nieuwe gebouw. Door de centralisatie bevinden zich in de toekomst de raadsactiviteiten, publiekszaken, trouwlocatie en ambtelijke organisatie onder één dak.

Artist impression energieneutraal gemeentehuis Zuidplas
Het ontwerp van Kraaijvanger Architects

Het huidige gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel wordt duurzaam gedemonteerd. De ‘sloop’ wordt circulair aangepakt om de verspilling van grondstoffen tot een minimum te beperken. De nieuwbouw zorgt voor een jaarlijkse besparing van circa €100.000,- op de totale huisvestingslasten. De energiekosten gaan drastisch omlaag en de onderhoudskosten worden minder. Het project is ook op sociaal gebied bijzonder te noemen. Heembouw Rotterdam en haar strategische partner Lomans Installatietechniek zetten op de realisatie van het project een aantal mensen (o.a. uit de gemeente Zuidplas) in die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt en bieden hen hiermee de kans werkervaring op te doen. Een voorbeeld hiervan is de cappuccinobar in de publieke ruimte, die door verstandelijk gehandicapten wordt gerund.

Tijdens de presentatie van het voorontwerp toonde Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects in zijn eerste sheet een groene kikker, liggend op zijn rug met de handen gevouwen op zijn buik. Deze kikker werd de informele mascotte voor de interne communicatie bij de gemeente. Bij het tekenen van het contract kreeg Daan de Haas uit handen van Durk van Loon een gift voucher voor een “Opkikker-dag” voor twee kinderen, daarmee refererend aan deze mascotte. Het doel is om twee kinderen, die langdurig ziek zijn, in de gemeente Zuidplas onder begeleiding een mooie en onbezorgde dag te bezorgen.

Feestelijke opening nieuw kantoor Applied Medical Amersfoort
Wethouder Daan de Haas (links) ontvangt gift voucher voor "Opkikkerdag" uit handen van Durk van Loon

Heembouw start voor de zomer van 2018 met het project. Dit heeft o.a. te maken met een kraamverblijf van twee vleermuizen waardoor pas in het tweede kwartaal in 2018 kan worden gedemonteerd. Het project wordt opgeleverd in het tweede kwartaal van 2019.