Home

Het kerkgebouw aan de Andries Bickerlaan in Den Haag is rijksmonumentaal, evenals het interieur, dat van de hand van Piet Zwart is. De Rijksdienst voor het cultureel erfgoed beschouwt de kerk als “Gesamtkunstwerk” van de beide architectonische grootheden Berlage en Zwart.

Berlagekerk Den Haag

De herbestemming tot kantoorruimte is dan ook een interessante uitdaging, waarbij het niet alleen gaat om kennis van kantoren , maar ook om kennis van de gebouwde monumentale omgeving. Zo wordt het pand voorzien van een parkeerkelder, die tussen de kerk, de residentie van de Zwitserse ambassade en een traforuimte van Stedin wordt gerealiseerd. Verder zal het pand gaan bestaan uit een kerkzaal voor 750 mensen mèt orgel, en 500 meter kantoorruimte.
Architectenbureau Zeeuwse Jongens is verantwoordelijk voor het ontwerp van de transformatie. Constructiebureau de Prouw is de betrokken constructeur; Treedelft installatieadvies is als adviseur installaties op het project actief en ir. Ben Kuipers landschapsarchitect is als adviseur tuinontwerp bij het project betrokken.

Heembouw zal de transformatie in verschillende fasen realiseren. Medio 2017 start fase 1, die bestaat uit de realisatie van de kelderbak en kantoorverdieping. De totale uitvoeringsfase zal 1 tot 1,5 jaar beslaan.