Nieuw bij Heembouw: PowerWindows, ramen die licht omzetten in elektriciteit
Onlangs bezocht ik een TEDx meeting in Rotterdam, waar ik onder meer een presentatie bijwoonde van Willem Kesteloo van PHYSEE, een start-up uit Delft. Samen met Ferdinand Grapperhaus ontwikkelt Willem PowerWindows: ramen die licht omzetten in elektriciteit. Ik werd enorm getriggerd door zijn verhaal. Het is een geweldige innovatie, die in 2016 ook de hoofdprijs van €500.000 in de wacht sleepte van de Postcode Loterij Green Challenge. Een dag later besloot ik de telefoon te pakken en belde ik de mannen op. Ik wilde meer weten. Inmiddels is een samenwerking ontstaan, krijgen we binnenkort PowerWindows in ons kantoor en leveren we met gebruiksdata een bijdrage aan de doorontwikkeling van het product.
Willem en Ferdinand ontdekten tijdens hun afstudeeronderzoek naar Luminescent Solar Concentrators aan de TU Delft het nieuwe materiaal dat energieopwekking door ramen mogelijk maakt. De basis is een poeder waarvan het principe wel bekend was, maar de eigenschappen nog niet. Doordat Willem en Ferdinand het poeder omzetten in een transparante coating, is het nu toepasbaar op ramen. Ze patenteerden het materiaal en besloten na hun studie PHYSEE op te richten van waaruit ze duurzame innovaties ontwikkelen.
Direct bruikbare elektriciteit
De PowerWindow werkt als volgt: tussen het glas zijn (plug & play) stroomopwekkende afstandhouders geplaatst. Deze afstandhouders maken gebruik van duurzame zonnecellen met een ideale oriëntatie ten opzichte van de zon, die licht omzetten in direct bruikbare elektriciteit. Dat gaat nu al heel efficiënt, maar wordt straks nog efficiënter door de coating waar PHYSEE aan werkt. Die koppelt namelijk nog meer licht aan de zonnecellen. Uitgangspunt is om zoveel mogelijk elektriciteit op te wekken, zonder dat dit ten koste gaat van de esthetische waarde van glas.
Circulaire economie
Ik vind dit idee echt geweldig, zeker met het oog op de verduurzamingsambitie waar we voor staan. Zonnepanelen op een dak dragen bij aan het zelf opwekken van energie, maar een dak heeft doorgaans veel minder oppervlak dan de gevel. Zeker bij kantoorgebouwen. En aangezien we steeds meer glas gebruiken in gevels, kan ik me dus absoluut iets voorstellen bij de bijdrage die PowerWindows kunnen leveren aan de energiebewuste economie waar we naartoe gaan.
PowerWindows bij Heembouw
Het eerste wat ik dan ook aan de mannen vroeg toen ik ze sprak is: ‘Kunnen wij PowerWindows krijgen voor ons kantoor?’ Ik wil namelijk zelf ervaren hoe het werkt. Als we het hier bij Heembouw proberen, kunnen we aan iedereen die interesse heeft laten zien hoe het werkt en hopelijk veel opdrachtgevers overtuigen ook PowerWindows aan te schaffen.
Willem en Ferdinand (PowerWindow) reageerden direct enthousiast en er volgden meerdere gesprekken over het hoe en wat. Al snel ontwikkelde zich bij hen vervolgens het idee van dataopslag.
Data als input voor verbeteringen
In een eerste versie van de PowerWindow zaten de aansluitingen voor de apparaten die je op wilt laden in het kozijn. Ze werken nu aan een losse powerbank, een klein kastje aan het kozijn. Daar kun je niet alleen je telefoon en iPad aan opladen, het slaat ook de data van het raam op en verstuurt deze naar een centrale server.
- Hoeveel stroom wekt het raam op?
- Hoeveel licht wordt daarvoor gebruikt?
- Welk type glas doet het goed?
- Welke oriëntatie ten opzichte van de zon geeft de beste resultaten?
- Welk type en welke kleur kozijn werkt het best?
Met zo’n powerbank krijgt PHYSEE veel waardevolle informatie voor de doorontwikkeling van het product. En is het ook minder afhankelijk van kozijnenleveranciers.
Steeds beter product
Wat ik zo mooi vind aan PHYSEE is dat beide heren technisch zeer onderlegd zijn en tegelijkertijd het vermogen hebben om hun product goed te vermarkten.
Daarbij: ze realiseren nu hun droom en gaan daar helemaal voor. Ze proberen continu nieuwe dingen en zijn niet bang om fouten te maken. Ik ben er trots op dat Heembouw met PowerWindows en de data die deze genereren, bij kan dragen aan de doorontwikkeling van het product. Straks kunnen we er onze zonwering mee bedienen, de klimaatbeheersing ermee regelen, zelfs energie terug leveren aan het net!
Dus: bent u op bezoek bij Heembouw, vraag dan natuurlijk vooral even naar die PowerWindows, we laten u graag zien hoe het werkt.