Home
 1. blog26 juli 2021

  Kantoor na corona: in 5 stappen naar een maatwerk oplossing voor uw bedrijf

  Weer naar kantoor na corona, kan het, hoe dan, willen we dat, hoe gaan we daarmee om? Oriënteert u zich ook op de mogelijkheden? Wat opvalt in de berichtgeving over dit onderwerp: oplossingen en keuzes worden vrij stellig gebracht. ‘Drie dagen thuis, twee op kantoor’. Of: ‘Thuis het geconcentreerde werk, op kantoor het teamwork’. Bedrijven die flink snijden in de vierkante meters zijn er ook. En er komen allerlei oplossingen voorbij: het anderhalvemeterkantoor is bijvoorbeeld al uitgevonden. Alsof er één zo’n soort kantoor is. Ons advies: ga niet zomaar mee in de hype. Gebruik dit unieke moment als kans om stil te staan bij de functie van uw kantoor voor uw bedrijf. Bij de betékenis van uw kantoor. Zodat u van daaruit echt een plek kunt maken waar mensen willen zijn. 

 2. blog16 juli 2021

  Zwakke dakconstructies isoleren zónder overlast voor bewoners? Dak-over-dakrenovatie!

  Misschien herkent u het wel uit een van uw wijken: doorgezakte daken. U kunt het meteen zien als u door zo’n straat rijdt: de daken golven. Dat kan erop duiden dat de dakconstructie in het verleden te licht is uitgevoerd. Dat zorgt voor extra uitdagingen bij het isoleren van die daken, wat 9 van de 10 keer een belangrijke ingreep is bij het verduurzamen van uw bezit. Vooral omdat ingrepen dan veel overlast veroorzaken voor bewoners. En dat terwijl u de overlast voor bewoners juist zoveel mogelijk wilt beperken. Over 248 woningen met dergelijke daken gaat het project waar ik u graag over vertel. Wij vonden namelijk een unieke oplossing die de bewoners vrijwel volledig ontziet: een prefab dak-over-dakrenovatie.

 3. blog13 juli 2021

  Meer m2 nodig op uw huidige kantoorlocatie? Een dakopbouw kan en mag bijna overal!

  Bent u door de groei van uw bedrijf eigenlijk uit uw huidige kantoorgebouw gegroeid, maar wilt u liever niet verhuizen? Of bent u als belegger op zoek naar mogelijkheden om extra waarde toe te voegen aan uw gewilde kantoorlocatie in hartje stad? Wij spreken veel met bedrijven en beleggers met dit vraagstuk en vaak lopen zij vast: grondgebonden uitbreidingen zijn meestal niet mogelijk. Maar wist u al dat bij heel veel kantoorpanden uitbreiding mogelijk is door er een verdieping op te zetten? Zowel constructief als volgens bestemmingsplannen kan dit bijna altijd. Met de toenemende grond-schaarste is dit voor veel bedrijven een zeer aantrekkelijke optie. Wij verzamelden diverse vormen van data en maakten deze visueel, waardoor u in één oogopslag ziet of uw kantoorpand ook kan worden herontwikkeld ‘in de hoogte’. 

 4. Raymond Plasmans, Projectleider Heembouw Bedrijsruimten

  blog22 juni 2021

  Verduurzamen? 5 praktische tips voor afvalscheiding en afvalreductie op de bouwplaats

  Je gelooft het misschien niet meteen, maar het afgelopen jaar lukte het ons om op één project onder andere 4.500 dozen, 90.000 vierkante meter folie en 80 vrachtwagenbewegingen te besparen. Een enorme reductie van afval en uitstoot van CO2. En dat is nog maar het begin! Bovendien: van het bouwafval dat wel nog ontstond wisten we 88% te recyclen. Het mooie is: jouw bedrijf kan dat ook. Aan de hand van onze ervaringen deel ik hier 5 praktische tips voor afvalscheiding en afvalreductie op de bouwplaats.

 5. DC Greenpark ism STELLAR Development

  blog16 juni 2021

  Een nóg waardevoller gebouw én goed doen voor de natuur? Het kan!

  Wist u dat u met de nieuwbouw van uw distributiecentrum kunt bijdragen aan meer biodiversiteit, terwijl u daarmee tegelijkertijd de waarde van het gebouw verhoogt? Extra mooi: u creëert een duurzamer gebouw en een gezondere, prettigere en meer inspirerende omgeving voor uw medewerkers. Hoe? Door uw gebouw natuurinclusief te ontwerpen. Dat is nu nog onderscheidend, straks is het de gewoonte. Hier leest u waarom. 

 6. Heembouw plek waar mensen willen zijn

  blog14 juni 2021

  Werkzaam in de bouw? 5 redenen om nu juist wél van baan te veranderen

  Ben jij toe aan een verandering in je carrière? Twijfel je alleen over het juiste moment? Dat is niet gek. Ergens nieuw beginnen terwijl er nog veel vanuit huis wordt werkt, wil je dat wel? Je hebt nu een vast contract en je werk is vertrouwd. Je bent er misschien wat op uitgekeken en toe aan een nieuwe uitdaging; meer verantwoordelijkheid, meer persoonlijke ontwikkeling, een betere werksfeer. Maar het is ook een onzekere tijd (geweest). Heel begrijpelijk als dit jou er nu van weerhoudt de stap te wagen. Maar wat als je wél zekerheid krijgt? Stabiliteit, nieuwe ontwikkelkansen, een fijne start? Wij geven je 5 redenen om nu juist wél van baan de veranderen en bij Heembouw te komen; bij de beste werkgever in de bouw én van Nederland!

 7. blog9 juni 2021

  Woonwijk (her)ontwikkelen? Slimm maakt grondgebonden wonen met tuin betaalbaar

  Het is een van de grote uitdagingen waar we in Nederland voor staan: het woningtekort oplossen. We hebben niet alleen veel woningen nodig, we hebben ze ook snel nodig, ze moeten duurzaam zijn en ook nog eens betaalbaar. En dat terwijl de ruimte om te bouwen beperkt is, zeker als we er zo weinig mogelijk natuur en landbouwgrond voor willen opofferen. Hoogbouw lijkt een logische oplossing. Door te stapelen kunnen we meer op minder grond. Maar willen we dat? En speelt dat in op de behoefte, op de vraag? Samen met mijn collega’s boog ik mij bij Heembouw over dit vraagstuk. Trots ben ik op het resultaat, het woonconcept Slimm: een kwalitatief hoogwaardige, compacte woning, geschikt voor 1-3 persoonshuishoudens. Slimm is bijzonder, want dit woonconcept is niet alleen betaalbaar, energiezuinig, duurzaam, snel realiseerbaar en grondgebonden, het is ook altijd een maatwerkontwerp, passend bij de omgeving.

 8. interieur bedrijfspand Bosman Van Zaal Aalsmeer

  blog7 juni 2021

  Nieuwbouwplannen voor uw bedrijf? 5 vragen ter voorbereiding

  Heeft u met uw bedrijf in de groothandel, maak- of foodindustrie behoefte aan een nieuw pand? Bijvoorbeeld omdat uw huurcontract afloopt of omdat uw huidige pand te klein wordt? Dan heeft u vast allerlei vragen. Waar vindt u een goede locatie, hoe kunt u de nieuwbouw het beste financieren, hoe zorgt u dat het nieuwe pand uw bedrijfsprocessen optimaal ondersteunt en mee kan groeien en veranderen met uw bedrijf? Ik spreek veel met bedrijven die voor een dergelijke grote beslissing staan. Met hen bespreek ik altijd 5 vragen om samen het proces en de verschillende opties te verkennen. Ik licht ze hier graag voor u toe.

 9. slimm miniatuur woning van boven af

  blog2 juni 2021

  Heembouw Houtbouw, hoe gewoon doen tot hele gave producten kan leiden

  Hout stond de afgelopen jaren in het middelpunt bij Heembouw. Wat begon als enkel het idee dat we nog veel meer met hout wilden gaan doen dan we al deden, resulteerde inmiddels in het woonconcept van een compacte, compleet van hout gemaakte eengezinswoning en volledig houten overspanningen voor bedrijfsgebouwen. De eerste projecten zijn nu in voorbereiding: we gaan 22 houten Slimm-woningen in Roelofarendsveen bouwen en starten in juni met de realisatie van DC Aalsmeer waarin een compleet houten spantconstructie wordt toegepast. En dit is nog maar het begin, want we brengen het bouwen met hout nu nóg sneller verder in ons innovatieprogramma Heembouw Next. Over wat ‘gewoon dóen’ wel niet kan opleveren.

 10. blog11 mei 2021

  Hoe circulair wil je het hebben?

  ”We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én we zijn oprecht gedreven om het beter te doen.” Dat is het kompas voor alle activiteiten bij Heembouw. Maar wat houdt dit nu echt in? Als ontwerpende bouwer maakt Heembouw circulair ontwerpen en bouwen concreet. In dit blog laat architect Vivian Wijburg van Heembouw Architecten zien hoe de circulaire ontwerpmatrix circulaire ambities van onze klanten concreet én waar maakt. Waarbij het aan de klant is, hoe ver deze ambities gaan. Vandaar onze vraag: Hoe circulair wil je het hebben?

 11. blog20 april 2021

  Wat kost een bedrijfspand? Concreet antwoord én 5 factoren die deze prijs bepalen

  Een bedrijfspand kost gemiddeld tussen de € 380 en € 460 per m2 voor panden vanaf 10.000 m2. Die gemiddelde prijs is gebaseerd op onze jarenlange ervaring als ontwerpende bouwer. We realiseerden de afgelopen 10 jaar zo’n 70 bedrijfspanden, de gemiddelde prijs van die bedrijfspanden kwam hierop uit. U ziet echter wel, de bandbreedte is nog groot. Wat gebeurt er met de kosten als u minder vierkante meters nodig heeft dan 10.000? En wat bepaalt of u dichter bij die € 380 per m2 komt te zitten of juist dichter bij die € 460 per m2? Hieronder zet ik voor u de 5 factoren op een rij die van invloed zijn op de kosten van uw bedrijfspand én hoe u die kosten goed in de hand houdt.

 12. blog12 april 2021

  Natuurinclusief ontwerpen: zo logisch eigenlijk, zou het niet de standaard moeten zijn?

  Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de bouw. Bij elke nieuwbouw en renovatie is er aandacht voor. Vaak gaat het dan vooral over de keuze voor duurzame materialen, de energievraag van het gebouw zoveel mogelijk beperken en de energie die wel nodig is duurzaam opwekken. Circulariteit, gezondheid en flexibiliteit krijgen ook steeds meer aandacht. Terecht. Hoe minder nieuwe materialen we gebruiken in de bouw, hoe minder CO2-uitstoot. En hoe beter een gebouw is voor de gebruikers en hoe makkelijker het nieuwe functies kan krijgen, hoe groter de kans dat het langer blijft staan. Waar in de branche nog minder aandacht voor is: natuurinclusief ontwerpen. Vreemd eigenlijk, want het is wel onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid en gezondheid. Natuurinclusief ontwerpen is goed voor de mens, de natuur en de toekomst en voegt daarmee letterlijk voor alles en iedereen waarde toe. Zou het niet de standaard moeten zijn? Benieuwd wat jij vindt!

 13. Marielle Refos

  blog1 maart 2021

  Plancoördinator Mariëlle Refos: “Heembouw creëert voor mij echt een plek waar ik wil zijn.”

  Dat wij plekken creëren waar mensen willen zijn én werken bleek vorig jaar maar weer toen Heembouw de Cobouw Award voor beste werkgever won. De jury toonde zich vooral enthousiast over de manier waarop Heembouw de nieuwe medewerkers, en naar ons idee de beste mensen, zich snel thuis laat voelen. Maar het vinden van deze nieuwe collega’s is in deze tijd moeilijker dan ooit. The war for talent zoals ze dat zo mooi noemen, levert een heftige strijd op de arbeidsmarkt. Maar als we dan die speld in de hooiberg vinden, dan willen we dat delen ook. Mariëlle Refos, 25 jaar, net afgestudeerd en inmiddels Plancoördinator bij de klantgroep Wonen, is sinds 1 juli in dienst: “Werken bij Heembouw is een ideale start.” 

 14. blog1 maart 2021

  Sr. Maatvoerder Wilfred van Zanten: “Heembouw is echt een mensen-bedrijf. Ik kan hier echt mijn ei kwijt.”

  Zodra je bij ons binnenstapt, ervaar je het: het Typisch Heembouw-gevoel. Wij noemen het ook wel onze bedrijfscultuur of ons ‘DNA’. We zijn ervan overtuigd dat onze cultuur de motor is achter ons succes. Dat we plekken creëren waar mensen willen zijn, zit hem namelijk ook in het type mensen dat bij ons werkt. Want hoe verschillend wij ook zijn, één ding hebben wij allemaal met elkaar gemeen: we zijn betrokken en bevlogen. Sommige collega’s gaan nóg een stapje verder. Wilfred van Zanten, al 25 jaar trouw aan Heembouw, is zo’n collega die met zijn hart van goud echt voor alles inzetbaar is. Dat leek ons, zo voor de feestdagen, een schouderklopje waard. 

 15. blog24 februari 2021

  Nieuw kantoor bouwen? Vergeet niet waar het écht om gaat

  Bij plannen voor een nieuw kantoor of een verbouwing van uw huidige kantoor heeft u hoogstwaarschijnlijk meer voor ogen dan slimmer gebruik van ruimte, een mooi(er) ontwerp en verduurzaming. Wat u vooral wilt: een plek creëren waar mensen graag zijn. Een plek waar uw medewerkers, bezoekers, partners en klanten energie van krijgen, die inspireert. Een gebouw waar u straks doorheen loopt en denkt: ‘Ja, hier voelen we ons thuis. Dit ademt ons DNA’. Ik vertel u hier graag hoe we dat samen met u realiseren.

 16. NVM Utrecht Heembouw Architecten Papendorp

  blog18 februari 2021

  Nieuw kantoor? Zo wordt het betaalbaar, duurzaam, functioneel én passend bij uw DNA

  Een nieuw kantoor laten bouwen is bepaald niet iets dat u jaarlijks doet. Sterker nog, u maakt het in uw werkende leven waarschijnlijk maar één of twee keer mee. Logisch dus, dat het heel moeilijk is om van tevoren goed te weten wat u wilt. Een architectonisch ontwerp krijgen dat u aanspreekt is één ding, het moet ook functioneel zijn, passen bij het DNA van uw organisatie, uitvoerbaar zijn en binnen uw budget passen. Precies om die redenen werken wij bij Heembouw als architect en bouwer samen met onze opdrachtgevers als één team. Bij de ontwikkeling van het nieuwe hoofdkantoor van NVM komt heel mooi tot uitdrukking welke toegevoegde waarde dat heeft.
 17. Reshift Haarlem

  blog11 februari 2021

  Heembouw realiseert nieuwe huisvesting Reshift Haarlem

  Dit voorjaar start Heembouw met de realisatie van een nieuwe huisvesting voor Reshift. Omdat de huidige huisvesting van contentspecialist Reshift aan de Ricard Holkade zal plaatsmaken voor woningbouw, moest Reshift op zoek naar een nieuwe, inspirerende plek. Deze werd gevonden in een oude R.A.C. garage aan de Nijverheidsweg in Haarlem, ooit gebouwd voor het onderhoud aan auto’s van de rijksoverheid (PTT). Een prachtig gebouw met karakter, leuke stijlelementen en bruisend voor nieuwe inspiratie.
 18. blog5 februari 2021

  State-of-the-art Centraal Distributie Centrum door Heembouw overgedragen aan LKQ Fource

  Berkel en Rodenrijs, Nederland. In december 2020 werd de bouw van het nieuwe state-of-the-art centrale distributiecentrum (CDC) in Berkel en Rodenrijs afgerond door Heembouw Bedrijfsruimten. Het moderne, 50.000 m² grote CDC werd na een bouwperiode van ongeveer een jaar aan LKQ Fource geleverd. De oplevering vond plaats in een klein comité, die via een livestream te volgen was voor een groter publiek.

 19. blog28 januari 2021

  Circulair bouwen en renoveren? Lessen uit de praktijk

  In mijn vorige blog beschreef ik aan de hand van de renovatie van het Circulair Paviljoen op business park Schiphol Trade Park hoe we bij Heembouw circulaire renovaties aanpakken. We deden inmiddels flink wat ervaring op met circulair bouwen en renoveren en in dit blog vertel ik over de lessen die wij bij de renovatie van Circulair Paviljoen leerden. Als we onze ervaringen delen worden we er samen steeds beter in en dat is belangrijk, want gebruik maken van bestaande materialen zorgt voor minder afval en uiteindelijk een beter klimaat.

 20. blog27 januari 2021

  Wat bedoel je, een ontwerpende bouwer?

  Het wordt ons regelmatig gevraagd. Wat doen jullie als ontwerpende bouwer anders dan andere aannemers en wat levert dat mij als opdrachtgever op? Onze antwoorden hierop liggen in de dagelijkse praktijk besloten. In deze blogserie – wat bedoel je, een ontwerpende bouwer? – geven Heembouwers een inkijkje in die praktijk, aan de hand van een sprekend voorbeeld. In deze editie is dat Diederik de Jonge, architect bij Heembouw Bedrijfsruimten, die met zijn collega’s planontwikkelaars Robert Dolieslager en Eric Schulte intensief samenwerkte aan de nieuwbouw van het bedrijfspand van Hordijk.

 21. blog20 januari 2021

  Circulair bouwen en renoveren? Zo pakken we dat bij Heembouw aan

  Onlangs realiseerden we de renovatie van het Circulair Paviljoen op business park Schiphol Trade Park in Hoofddorp. We kregen van SADC de opdracht het gebouw zo circulair mogelijk te renoveren. Een project naar ons hart, want gebruik maken van bestaande materialen zorgt voor minder afval, draagt bij aan een beter klimaat en levert authentieke gebouwen op waar mensen graag willen zijn. De circulaire renovatie van dit paviljoen is (wederom) het bewijs hoe goed het gebruik van bestaande materialen mogelijk is. In dit blog vertel ik hoe wij dat bij Heembouw aanpakken.
 22. Met uw gebouw nog op tijd voldoen aan de label C-verplichting? Nu is het moment

  blog7 januari 2021

  Met uw gebouw nog op tijd voldoen aan de label C-verplichting? Nu is het moment

  Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012. Wij merken dat veel kantooreigenaren het behalen van label C nog niet op de agenda hebben staan, terwijl u nog maar 2 jaar de tijd heeft in een markt waarin bouwbedrijven drukke agenda’s hebben en heel veel kantoren verduurzaamd moeten worden. Als er een moment is om met verduurzaming aan de slag te gaan, dan is het nu.

 23. blog25 november 2020

  Lean bouwen is van A tot Z integraal samenwerken, niet alleen Lean plannen

  Lean bouwen, we doen het bij Heembouw al jaren. Toch merken we in de praktijk nog steeds hoe verschillend bedrijven aankijken tegen wat Lean bouwen werkelijk is. Wat mij betreft gaat Lean bouwen over écht samenwerken, integraal naar een opgave kijken, continu innoveren, met minder mensen méér doen, slimme dingen toepassen en gebruik maken van andere kennisgebieden om voortdurend te verbeteren. Aan de hand van een concreet voorbeeld uit onze praktijk laat ik je graag zien wat ik bedoel, hoe fijn het is om zo te werken en welke voordelen het allemaal oplevert. Benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

 24. blog11 november 2020

  Distributiecentra saaie dozen? Juist een kans om mooie plekken te maken voor mensen!

  In Nederland staan steeds meer distributiecentra en die DC’s werden door de jaren heen alsmaar groter. Bij de eerste opdrachten die wij kregen ging het nog om 10.000 m2. Dat werd steeds vaker 20.000 m2, groeide naar 50.000 vierkante meter en nu gaat het soms zelfs om 100.000 m2. Zo’n groot gebouw neerzetten brengt verantwoordelijkheden met zich mee. Het is belangrijk dat we gebouwen maken waar mensen graag zijn én veel aandacht besteden aan de landschappelijke inpassing. Niet zomaar een doos neerzetten, maar een plek creëren die verankerd en verweven is in de omgeving. Aan de hand van een voorbeeld uit onze eigen praktijk laat ik hier graag zien hoe wij dat samen met onze opdrachtgevers doen. Én welke kansen we nog allemaal hebben op dit vlak.

 25. blog5 november 2020

  Wat bedoel je, een ontwerpende bouwer?

  Het wordt ons regelmatig gevraagd. Wat doen jullie als ontwerpende bouwer anders dan andere aannemers en wat levert dat mij als opdrachtgever op? Onze antwoorden hierop liggen in de dagelijkse praktijk besloten. In deze blogserie – wat bedoel je, een ontwerpende bouwer? – geven Heembouwers een inkijkje in die praktijk, aan de hand van een sprekend voorbeeld. In deze editie is dat Paul Kuijt, technisch architect bij Heembouw Architecten, die met zijn collega Koen de Bruin en Sander Dekker, resp. planontwikkelaar en architect, intensief samenwerkte aan de nieuwbouw van het bedrijfspand van Safescan.
Bekijk alle artikelen