Home

Historie Heembouw

"De toekomst is geworteld in onze geschiedenis." Dit was het thema van ons jubileumjaar 2019, waarin we ons 80-jarig bestaan vierden. Verhalen vertellen over waar je vandaan komt en hoe we zijn geworden wat we nu zijn, bestendigen en versterken onze gezamenlijke cultuur. Op deze pagina's vertellen we je de historie van Heembouw.

skip

Heembouw, door de jaren heen

1939
Historie Heembouw oprichting 1939
In 1939 werd het familiebedrijf Van Berkel (later: en zonen) opgericht in Roelofarendsveen; kernactiviteit: het realiseren van kleine bouwwerken. In de periode na 1939 ontwikkelde Van Berkel en zonen zich tot dorpsaannemer met de focus op woningbouw.
1973
Ruud van Berkel wordt Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
In 1973 nam Ruud van Berkel, zoon van de oprichter, het bedrijf over en wijzigde de naam in Heembouw ('heem' = huis of erf). Vanaf deze periode heeft Heembouw zich verder ontwikkeld tot de veelzijdige bouwonderneming die het nu is. 
1994
1994 uitbreiding werkgebied Heembouw Bergschenhoek
Vanaf 1994 heeft Heembouw haar werkgebied regionaal uitgebreid. In de loop der jaren zijn er vestigingen verhuisd of samengevoegd. Heembouw is nu gevestigd op drie locaties. In Roelofarendsveen zijn Bedrijfsruimten West en Heembouw Wonen gehuisvest. Heembouw Kantoren is gevestigd in Berkel en Rodenrijs. En in Breda vind je Bedrijfsruimten Zuid. 
1996
oprichting Heembouw Architecten
In 1996 zette Heembouw een belangrijke stap naar het totaalaanbiederschap door de oprichting van het eigen architectenbureau Heembouw Architecten. Om onze klanten vanuit de turnkey gedachte nog beter te kunnen bedienen. Hiermee werd de basis gelegd voor ons concept “Ontwerpende Bouwer”.

1997
In 1997 krijgt Heembouw een nieuwe algemeen directeur. Peter Lammertink, sinds 1984 werkzaam bij Heembouw, volgt Ruud van Berkel op . Ruud neemt zitting in de Raad van Commissarissen. 
2004
2004 introductie Lean filosofie Lean bouwen volgens Heembouw
Heembouw staat open voor innovatie en is altijd op zoek naar manieren om onze klanten nog beter van dienst te zijn. In 2004 zijn we gestart met de introductie van Lean Bouwen volgens Heembouw, gebaseerd op de Lean-filosofie van Toyota. Een aanpak die verankerd zit in ons bedrijfsproces. Wat onder andere zorgt voor vermindering van de faalkosten en verkorting van de doorlooptijd van onze projecten. 
2019
2019 is het jaar van ons 80-jarig bestaan. Verdeeld over het jaar, gingen we tijdens 3 evenementen met elkaar de strijd aan in de vorm van de Heembouw Games. Tijdens de grande finale op 1 november, kondigt Peter Lammertink zijn afscheid als algemeen directeur aan, een functie die hij sinds 1997 heeft vervuld. Léon Heddes neemt 1 januari 2020 het stokje over.
2021
In 2021 werd Heembouw door Effectory uitgeroepen tot beste werkgever in de bouw én van Nederland, op basis van een grootschalig onderzoek naar goed werkgeverschap, uitgevoerd in 90 landen. Ruim 1 miljoen medewerkers beoordeelden hun werkgever. Beste werkgever van Nederland waren we al eerder: in 2002 én 2004 was Heembouw al het leukste bedrijf om voor te werken, en in 2018 wonnen we de Cobouw award Beste Werkgever in de bouw. 
skip

De toekomst is geworteld in onze geschiedenis: 80 jaar Heembouw

In 2019 bestond Heembouw 80 jaar

Een bijzondere mijlpaal, die we op unieke wijze hebben gevierd.

In drie bijzondere evenementen, verspreid over het jaar, hebben we met elkaar onze geschiedenis en onze toekomst gevierd.

De geschiedenis vormt de cultuur van een bedrijf, en geeft het daarmee ook een identiteit.

Verhalen over de historie zorgen voor verbinding en zijn belangrijk voor de toekomst.

Het thema van ons jubileumjaar was dan ook: De toekomst is geworteld in onze geschiedenis: 80 jaar Heembouw.