Circulaire bewustwording! 120.650 km aan CO2 besparing
Earth Overshoot Day is de dag waarop de mensheid alle natuurlijke grondstoffen heeft verbruikt die de aarde in één jaar voortbrengt. In 1990 viel deze dag op 6 november, in 2016 al op 8 augustus. Informatie die wat mij betreft voor zich spreekt en vraagt om een duurzame bijdrage van ieder individu en ieder bedrijf.
Overbelasting aarde
Door steeds meer natuurlijke grondstoffen te winnen voor de productie van nieuwe producten en diensten hollen we de aarde niet alleen uit, maar creëren we daarnaast nog twee andere, grote problemen. We vervuilen de lucht in toenemende mate met broeikasgassen, waardoor de aarde opwarmt. Daarnaast schepen we de aarde op met een groeiende afvalberg van door ons afgedankte producten. Als Nederlandse bouw- en sloopsector tekenen we bijvoorbeeld voor maar liefst 23 miljoen ton bouw- en sloop-afval en zijn daarmee verantwoordelijk voor 37% van de Nederlandse afvalstroom.
Klimaatscepticus of niet, iedereen met gezond verstand snapt dat het slecht afloopt met de aarde als we haar op deze manier blijven overbelasten. En dat iedere duurzame actie die eraan bijdraagt om dit proces te stoppen van wezenlijk belang is, hoe klein die actie ook is. Dus, vraag niet langer wat de aarde voor jou doet, maar vraag jezelf af wat je voor de aarde kunt doen (om in de geest van John F. Kennedy te spreken).
Wat doen wij eraan?
Bij Heembouw hebben we die handschoen met overtuiging opgepakt: we hebben recent ons eigen kantoor in Berkel en Rodenrijs circulair verbouwd. Op het resultaat zijn we trots. We hebben onder meer glazen binnenwanden toegepast uit hergebruik, we hebben de tekeningvouwmachine, de bureaus en de kasten een herbestemming gegeven, de bestaande plafondtegels hergebruikt en onze balie verwerkt in een moderne, nieuwe bank. Daarnaast installeren we op korte termijn een aantal energieopwekkende ramen en wordt alle verlichting vervangen voor LED verlichting.
Rekentool besparing in CO2 uitstoot
Maar wat heeft onze circulaire verbouwing daadwerkelijk opgebracht voor het behoud van onze aarde? We waren waarschijnlijk net zo benieuwd naar dat antwoord als u. Daarom hebben we een rekentool met bijbehorend certificaat ontwikkeld waarmee we de gerealiseerde besparing aan CO2 uitstoot concreet en voorstelbaar maken. Omdat een auto niet meer weg te denken is uit ons leven en er heel veel water door de Rijn moet stromen voordat we hem laten staan, vertalen we de besparing aan CO2 uitstoot naar de gemiddelde CO2 uitstoot van een middenklasse auto. In ons geval leverde onze circulaire verbouwing een besparing aan CO2 uitstoot op die gelijk staat aan 120.650 km autorijden, oftewel driemaal een rondje om de aarde.
Spaart u mee?
En nu willen we natuurlijk nog meer schone rondjes om de aarde sparen. We gaan daarom CO2-reductie en circulaire bewustwording als vaste aanpak aan onze projecten toevoegen. Dat doen we met ambitie: eind 2018 willen we samen met onze leveranciers en opdrachtgevers vier miljoen kilometer, oftewel honderd rondjes om de aarde bespaard hebben. Als u met ons mee wilt sparen of als u ideeën heeft die ons samen sneller doen sparen, kom ik heel graag met u in contact.