Home

Mijn collega Tjeerd ontwikkelde in het kader van deze nieuwe wetgeving een QuickScan, die gebouweigenaren snel inzicht geeft in de benodigde investering om aan energielabel C te komen voor hun gebouw. Dat zette mij aan het denken: hoe staat het er eigenlijk voor met onze Science Parken? Wetgeving omtrent verduurzaming van laboratoria is er namelijk (nog) niet. Wat blijkt? Verduurzaming is nauwelijks een issue, terwijl dit een maatschappelijke beweging is, waar juist ook die science parken hun rol kunnen pakken. Tijd voor actie!?

Dat we flink moeten verduurzamen in de gebouwde omgeving, daar is iedereen in Nederland het over eens. Er zijn tal van initiatieven, subsidies, maatregelen en wetten die de verduurzaming van woningen en kantoorgebouwen een flinke boost moeten geven. Over laboratoria horen we echter weinig, terwijl die veel meer energie verbruiken per vierkante meter dan een gewoon gebouw.

60-70% gebouwen op Science Parken voldoet niet

Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en vroeg een collega om voor mij wat data te combineren en een uitdraai te maken van enkele science parken. In één oogopslag ziet u in onderstaand plaatje uit welk jaar de gebouwen op dit science park zijn. De rode gebouwen zijn gebouwd tussen 1960 en 1975, de oranje tussen 1975 en 1995, de gele tussen 1995 en 2003 en de groene tussen 2003 en nu. Indirect zeggen die jaren meteen iets over het energielabel. En zoveel is zeker: duurzaam zijn deze gebouwen uit deze bouwjaren van zichzelf zeker niet.

Verduurzaming kantoren labs Leiden Bio Science Park

Ik heb meer uitdraaien laten maken (we hebben in NL 8 van dit soort kennisintensieve gebieden met veel laboratoria) en allemaal tonen ze hetzelfde beeld: 60-70% van de gebouwen voldoet niet aan het energielabel C.

Verduurzaming kantoren labs Delfttechpark

Gemiste kans

Het is een gemiste kans dat voor dit soort gebouwen nog zo weinig aandacht is in de verduurzamingstrend die gaande is. Zeker als je bedenkt dat juist laboratoria zoveel energie verbruiken. Het hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn om al grote slagen te maken in de verduurzaming van deze panden. Betere isolatie, led verlichting, een slimme oplossing voor de installatie en duurzame opwekking van energie hebben een enorm effect. En dan verplicht de overheid dit nu misschien nog niet, maar het is tegenwoordig toch een maatschappelijke verplichting om bij te dragen aan het terugdringen van onze CO2-uitstoot?

Snel inzicht in uw mogelijkheden

De tool die mijn collega Tjeerd ontwikkelde voor kantoren is ook goed toepasbaar op kantoren met laboratoria. Een QuickScan, die u snel toont met welke investering u welke verduurzaming realiseert. Wij helpen u graag om deze stap te nemen. Het hoeft namelijk niet ingewikkeld te zijn om ook in úw gebouw energie te besparen!

Uitdaging: Welk Science Park wordt het duurzaamste?