Nieuwbouw in de food sector? Start met een procesanalyse!
De food sector is sterk in ontwikkeling. De markt groeit, regelgeving verandert, klanten stellen hogere eisen. Hoe zorgt u ervoor dat u aan de klantvraag kunt blijven voldoen? Om op tijd te blijven leveren is een efficiency-slag nodig. Nieuwbouw biedt uitkomst, maar een nieuw pand bouwen op basis van de huidige situatie kan leiden tot verkeerde keuzes. Wij adviseren dan ook om altijd te starten met een procesanalyse. In dit blog het waarom en hoe.
We merken dat steeds meer bedrijven uit de food sector op zoek zijn naar een nieuw bedrijfspand. Door stapsgewijze uitbreidingen en de aanschaf van machines is het proces door de jaren heen een lappendeken geworden.
Bedrijven zoeken om die reden naar meer m2, om de zo broodnodige uitbreiding mogelijk te maken. Daarbij biedt een nieuw bedrijfspand de mogelijkheid het gebouw zo in te richten dat processen optimaal verlopen. Ook niet geheel onbelangrijk: met nieuwbouw kunnen ze weer voldoen aan alle eisen rond brandveiligheid en Arbo normen en klimatologische en bacteriologische regelgeving.
Het belang van een procesanalyse
De eerste vraag die wij stellen als bedrijven bij ons komen met een nieuwbouw-vraag is: hoeveel m2 denkt u nodig te hebben en waarom? Het is namelijk logisch te denken dat het voor groei noodzakelijk is om in een nieuw pand meer m2 te hebben, maar dat is niet per se zo.
Doel van de nieuwbouw is groei én een efficiency-slag mogelijk maken. Daarom adviseren wij de zoektocht naar het ideale nieuwe gebouw altijd te starten met een procesanalyse. Hoe kunt u uw processen in een nieuw gebouw zo efficiënt mogelijk inrichten?
Minder loopafstanden, betere communicatie
Misschien heeft u in uw huidige gebouw bijvoorbeeld een lange productiestroom, letterlijk. En u denkt in een nieuw gebouw weer die ruimte nodig te hebben. Die lange productiestroom kent echter ook nadelen, zoals lange loopafstanden en moeizame communicatie.
Door in een nieuw gebouw een open tussenvloer te bouwen en de stroom met behulp van een carrousel te stapelen bespaart u ruimte, vermindert u loopafstanden en vergemakkelijkt u communicatie. De tussenvloer levert u daarnaast winst op in de toekomstwaarde van uw gebouw. Zelf had u in de oude situatie misschien maar 3 meter hoogte nodig, maar een gebouw is couranter met een hoogte van 12,2 meter.
Nieuwe technieken toepassen
Nieuwbouw biedt u ook mogelijkheden om nieuwe technieken toe te passen. Misschien wordt afval nu afgevoerd op lopende banden of in kratten of met rolcontainers. De lopende banden zijn minder hygiënisch, de kratten en rolcontainers erg arbeidsintensief. Wij adviseren bedrijven in de food sector dan ook steeds vaker om food lanes te maken. Het afval wordt dan met water via een gootsysteem weggespoeld.
Bewust kiezen voor duurzaam kan het proces in zo'n vroege fase ook al sturen. Wij passen bijvoorbeeld steeds vaker CO2 koelingtoe, een natuurlijk koudemiddel. Uiteraard komen daar beveiligingsaspecten bij kijken.
Wat is nodig in de toekomst?
Tijdens de analyse van uw processen kijken we uiteraard ook naar de toekomst. Welke afdelingen gaan groeien en wat moet u dan aan uw gebouw kunnen aanpassen om dat makkelijk in te passen? Welke vloerbelasting (gaat u voor beton of staal?) en vloerafwerking heeft u nodig? Verkeerde vloerkeuzes komen wij veel tegen. Ieder product en ieder proces heeft andere afwegingen voor het toepassen van de verschillende beschikbare vloerafwerkingen. Een verkeerde vloerafwerking kan jarenlang hoge onderhoudskosten met zich meebrengen, en daarmee ook verstoringen van het productieproces.
Hoe passen we brandbeveiliging Arbo normen en klimatologische en bacteriologische regelgeving goed in? Een verkeerde toepassing van brandcompartimentering / concept kan onnodige kosten met zich meebrengen. Zeker in combinatie met voedselveiligheid. Hetzelfde geldt voor het conditioneren en overdruksituaties.
Blauwdruk voor het ideale gebouw
Heeft u alles in kaart, dan weet u ook hoeveel m2 u binnen en buiten nodig heeft en kunt op zoek naar de juiste locatie. In dit blog vertellen wij hoe we u daarbij kunnen ondersteunen. We hebben de kennis en ervaring in huis om u in het volledige traject te begeleiden dat volgt. Huur of koop, planontwikkeling, ontwerp, bouw, labeling, het complete proces, waarna we uw gebouw turnkey aan u opleveren.
Praktische voorbeelden
Zoals ik aan het begin van dit blog al schreef, merken we dat steeds meer food bedrijven de zoektocht starten naar een nieuwe bedrijfslocatie. Daarom gaan we u de komende tijd aan de hand van praktische praktijkvoorbeelden meer inzicht geven in dit soort trajecten in uw sector.
We realiseerden onder meer nieuwbouw voor Coca Cola, Hoogvliet, Staay Food Group, HANOS en Fresh-Care Convenience. Wilt u meer weten, houd dan ons blog in de gaten. En heeft u specifieke vragen? Neem gerust contact met mij op.