Home

De logistiek branche is een belangrijke doelgroep voor ons. In deze markt gebeurt heel veel. Consumenten worden steeds veeleisender; willen hun producten eerder, sneller, vaker. Processen moeten daarop aangepast worden. Dit zorgt voor een andere vastgoed vraag.

Er komt meer behoefte aan intelligente dc’s. Bedrijfshallen waarbij niet alleen goed nagedacht is over de inrichting van het logistieke proces, maar waar ook een slim WMS wordt gebruikt. Als Heembouw zijn we altijd op zoek naar innovaties die het mogelijk maken om onze klanten nog meer toegevoegde waarde te bieden. Ik spreek Suzan Buter, een van onze commercieel managers bedrijfsruimten, over de Mobiliteitsscan. Eén van onze nieuwste tools waarmee we onze klanten nog beter kunnen adviseren bij de keuze van een locatie voor hun bedrijf.

Gronddatabank

Al sinds 1997 hebben we bij Heembouw onze Gronddatabank, een online overzicht van alle beschikbare bouwgronden in Nederland. Recentelijk is deze Gronddatabank verrijkt met de Mobiliteitsscan. Hiermee zijn we in staat om heel snel inzichtelijk te maken welke locatie het meeste rendement oplevert voor de klant.

Hoe is de Mobiliteitsscan ontstaan?

In onze zoektocht naar innovaties in de logistiek zijn we in contact gekomen met Simacan. Simacan houdt zich bezig met het visualiseren van verkeer en logistiek. Ze zetten verkeer en logistiek letterlijk op de kaart. Hun Control Tower wordt gebruikt door bedrijven als Albert Heijn en de ANWB. Al pratende over onze wens om klanten in een vroeg stadium te helpen ontstond het idee voor de Mobiliteitsscan. Door alle data die Simacan tot haar beschikking heeft te combineren met onze data uit de Gronddatabank kunnen we de keuze voor een locatie per klant met cijfers onderbouwen.

Wat doet de Mobiliteitsscan precies?

Op basis van een aantal onderdelen berekent de Mobiliteitsscan de opgegeven locaties door. Per locatie wordt gekeken naar:

  • Transportkosten (afstand en tijd)
  • Reistijd personeel
  • Filegevoeligheid
  • Demografische gegevens, werkgelegenheid
  • Mobiliteit, openbaar vervoer
  • Duurzaamheid, CO2 uitstoot
Mobiliteitsscan Heembouw locatie bedrijfsruimte transportkosten

Transportkosten

Voor bedrijven uit de transport en logistiek zijn de kosten voor het vervoer van goederen nog altijd de hoogste kostenpost op de balans van hun bedrijf. Deze transportkosten worden door de Mobiliteitsscan inzichtelijk gemaakt per locatie.

Er wordt ook gekeken naar wanneer het transport plaatsvindt. Simacan heeft historische data over verkeersdrukte op de Nederlandse wegen beschikbaar. Zo kunnen ze de exacte reistijden nauwkeurig inschatten. We nemen dus de filegevoeligheid per locatie mee. Hier kan dan al rekening mee worden gehouden bij de keuze voor een locatie.

Hoe werkt de Mobiliteitsscan in de praktijk?

Alles begint bij de wensen van de klant die aangeeft waar hij zich met zijn bedrijf wil vestigen. Bijvoorbeeld ergens tussen Den Haag en Utrecht. We starten dan met onze Gronddatabank. Hier filteren we vooral op locatie, bestemming en grootte van de beschikbare bouwkavels. Hier kan zomaar een lijst met 30 locaties uitrollen. Deze bespreken we samen met de klant en dan maken we een shortlist. Deze shortlist voeren we in in de Mobiliteitsscan om de locaties te beoordelen/ranken.

Hiervoor is input van de klant nodig, denk aan postcodegebieden van transportbewegingen en eventueel van medewerkers. Met deze data gaat de Mobiliteitsscan rekenen. De klant beslist welke factoren voor hem het zwaarst wegen. Zijn dit transportkosten of juist de reistijden voor het personeel? Uiteindelijk kiest een klant de meest rendabele locatie met de juiste onderbouwing van deze keuze.

Mobiliteitsscan Heembouw locatie bedrijfsruimte Simacan data

Wat levert dit u op?

Vaak speelt emotie een rol bij het kiezen van een locatie. De ene locatie lijkt vaak nu eenmaal aantrekkelijker dan de andere, al is het alleen maar om de plaatsnaam. De Mobiliteitsscan maakt rationele beslissingen mogelijk. Een onderbouwde keuze op basis van cijfers. De klant krijgt inzicht in de beste locaties voor hem waarbij kosten worden bespaard door minder reistijd. Logistiek wordt hierdoor efficiënter waardoor er mogelijk meer ritten kunnen worden uitgevoerd. Door de perfecte locatie gaan de totale transportkosten omlaag. Door deze besparing kan de klant zijn diensten scherper aanbieden en is hij weer interessant voor zijn klanten. Win-win voor alle partijen!

Inzicht biedt kansen

De Mobiliteitsscan visualiseert verkeer en logistiek op de kaart. Dit geeft een heel mooi inzicht in transportbewegingen die dagelijks plaatsvinden. Bij een pilot die we voor een bestaande klant hebben uitgevoerd bleek dat er een aantal leveranciers op een grote afstand van het centrale magazijn zaten. Deze leveranciers zaten samen wel in eenzelfde gebied. Dit zijn mooie inzichten om de huidige logistiek te optimaliseren. Denk aan het samenvoegen van leveringen.

"Zoveel factoren spelen mee, ik snap waarom de keuze voor een nieuwe locatie niet zomaar gemaakt wordt"

Suzan Buter

Nieuwsgierig en concreet

Wij Heembouwers zijn heel nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar de processen en uitdagingen van onze klanten. Ik vroeg Suzan wat nu het allerleukste is aan de Mobiliteitsscan. Suzan; “Het is heel leuk om te zien waar bedrijven tegenaan lopen. Dit zijn vaak complexe problemen. Door het combineren van data creëren wij inzicht en maken we iets wat heel complex is heel simpel. Ik vind dit onwijs leuk.” Door goed naar de klant te luisteren helpen we met het kiezen van de juiste locatie. De Mobiliteitsscan laat concreet zien waar het nieuwe warehouse gerealiseerd moet worden, de locatie die u het meeste rendement oplevert!

Mobiliteitsscan Heembouw locatie bedrijfsruimten

Mogen wij u helpen?

Onze Mobiliteitsscan is met name interessant voor bedrijven met veel vrachtwagenbewegingen of heel veel personeel wat dagelijks moet reizen. Wij helpen u graag bij het kiezen van de juiste locatie voor uw bedrijf. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.