Beter verbouwen, renoveren en nieuw bouwen met de slimme inzet van sensoren
Gaat u uw kantoorgebouw verbouwen, renoveren of verlaten voor nieuwbouw? Dan wilt u voor de nieuwe of vernieuwde locatie natuurlijk optimale keuzes maken. Wat betreft de inrichting, het binnenklimaat, verlichting… Zodat het verbouwde of nieuw gebouwde gebouw uw bedrijfsprocessen en medewerkers perfect ondersteunt. Maar hoe weet u wat optimale keuzes zijn? Wij geloven dat data over hoe u uw huidige kantoor gebruikt hier enorm bij kunnen helpen. En ja, als wij iets denken, dan gaan we het testen. Dus brachten wij samen met OCTO sensoren aan in ons eigen kantoor in Rotterdam. Wat wij daarvan leerden vertellen wij u hier.
Meten = weten, die gevleugelde uitspraak gaat zeker ook op voor het gebruik van sensoren in gebouwen. Probleem alleen van al die sensoren en data tegenwoordig: je moet de data ook kunnen interpreteren en er praktische handvatten uit halen voor verbeteringen. En daar ligt vaak nog een uitdaging. We meten het wel, maar wie houdt die data bij, legt verbanden, vertelt ons wat die gegevens betekenen en wat we ermee kunnen? En dat alles ook een beetje snel, zonder dikke rapportages waar eerst een half jaar op is gezwoegd om alle gegevens bij elkaar te zetten?
Leren door testen in onze eigen praktijk
Vanuit die vraag ontstond het bedrijf OCTO, dat met behulp van data uit sensoren het ruimtegebruik, het energiebeheer en de gezondheid in gebouwen optimaliseert. We kwamen via verschillende wegen met OCTO in contact en onze interesse was meteen gewekt.
Omdat we bij Heembouw nogal nieuwsgierig zijn aangelegd en zelf ook continu willen doorleren om beter te kunnen adviseren, besloten we over te gaan tot een test in ons eigen kantoor in Rotterdam. ‘Als we daar nou eens allerlei sensoren aanbrengen, dan leren we van wat die sensoren ons over ons eigen gebouw vertellen,’ dachten we. ‘En weten we straks veel beter hoe die sensoren onze klanten kunnen helpen.’
Hoe druk is het werkelijk op kantoor?
Eerste stap was om heel specifiek te kijken naar welke data we wilden verkrijgen en dus welke sensoren we gingen ophangen. We besloten onder meer overal de bezetting te meten met sensoren onder de bureaus en vergadertafels. Die bezetting is namelijk relatief makkelijk te meten en geeft waardevolle data. Je krijgt inzicht in hoe druk je kantoor werkelijk is. Hoeveel procent je echt gebruikt. Wij kwamen er bijvoorbeeld achter dat we één vergaderruimte eigenlijk zelden gebruiken.
Steeds warmer en muffer
OCTO mat het afgelopen jaar daarnaast ons binnenklimaat: CO2, de luchtvochtigheid, temperatuur en het lichtniveau. In Rotterdam zitten we allemaal in een grote open ruimte. Dan zie je dat er weinig pieken zijn in het CO2-gehalte in de lucht, omdat die lucht zich goed kan verspreiden. Dit geeft aan dat de luchtkwaliteit zeer goed is. We kregen ook inzichtelijk wat het effect is van de zon op de ramen. En: heel interessant, dat we sommige ruimtes anders gebruiken dan waar ze technisch geschikt voor zijn.
Zo geven we in een bepaalde ruimte soms presentaties aan groepen van 25 tot 30 man. Terwijl deze ruimte voor een veel kleiner aantal mensen ontworpen is. Omdat je dan in een presentatie-opstelling zit, passen er natuurlijk veel makkelijker meer mensen in de ruimte, maar je ziet in de data wel terug dat de installatie dit eigenlijk niet aankan. Je merkt dat natuurlijk ook. De ruimte wordt gedurende zo’n vergadering warmer en muffer.
Hoeveel werkplekken hebben we nodig?
Wat kunnen wij nu zelf met deze inzichten en hoe kunt u ze gebruiken? We krijgen van OCTO mooie overzichtelijke (en automatisch gegenereerde, dus geen tijdrovende) rapportages over wat het comfort is en de bezetting. We weten nu bijvoorbeeld precies wat piekmomenten zijn bij ons op kantoor. Op welke dagen/uren in de week de meeste werkplekken bezet zijn. We zien ook exact of we de beschikbare ruimte optimaal gebruiken. En als we klachten krijgen over het klimaat, dan kunnen we in de data zien wat er mis is.
Voor ons bij Heembouw geeft dit waardevolle inzichten voor de verbouwing die we plannen van onze 2de verdieping. We weten nu hoeveel werk- en vergaderplekken we nodig hebben en hoe we de ruimte het beste kunnen inrichten.
Veel voordelen
We zien ook grote voordelen voor u, onze opdrachtgever. Want misschien lijkt het druk bij u op kantoor, maar staan er standaard ruimtes leeg. Bij een verhuizing of verbouwing kunt u hier dan rekening mee houden. De ruimte efficiënter gebruiken betekent immers minder kosten maken. En misschien zijn er wel piekmomenten waarop alle werkplekken bezet zijn, maar komen die maar weinig voor. Dan is het de vraag of u hier wel aanpassingen voor wilt doen aan uw gebouw, of dat er een andere oplossing is, zoals flexibelere werktijden.
Is het binnenklimaat verbeterd?
De sensoren geven u na de verbouwing of verhuizing ook inzicht in de prestaties van het binnenklimaat. Werkt alles zoals beloofd?
Komen er toch klachten, dan kunt u sensoren laten aanbrengen op die plek om te meten wat er mis. Is er qua temperatuur en luchtvochtigheid niks mis, maar voelt die persoon zich nog steeds niet prettig? Dan weet u door de data uit de sensoren wat eventueel een koelere plek in het gebouw is, in plaats van bijvoorbeeld die warme plek in de zon aan het raam. Hoe beter uw medewerkers zich immers voelen, hoe blijer ze zijn en hoe beter ze presteren.
Nooit meer zoeken naar een werkplek
Kortom: sensoren gebruiken helpt om betere beslissingen te nemen, te controleren of wat u is beloofd ook daadwerkelijk wordt geleverd en om meer comfort te realiseren voor uw medewerkers. En ingewikkeld is het zeker niet!
Oh ja, ook nog leuk, de sensoren komen met een app die iedere medewerker kan downloaden. Door een koppeling met het BIM-model zien zij daarin in één oogopslag welke werkplekken nog vrij zijn als ze op kantoor komen. Dat scheelt een hoop tijd als je vaak moet zoeken naar een fijne plek.