Home

Als we kijken naar de mogelijkheden van virtual en augmented reality dan is de HoloLens een indrukwekkend product met, ook voor de bouw, hele interessante mogelijkheden. Vandaar dat we deze Talk hebben georganiseerd. Een mooie kans voor collega’s om kennis te maken met de HoloLens.

Wat is nou eigenlijk de HoloLens?

We hebben HoloLens expert Dennis Vroegop uitgenodigd om een presentatie te geven, ons mee te nemen in de wereld van de HoloLens en ons vooral laten ervaren wat een HoloLens doet en kan betekenen voor in de bouw. Voor hem was het voor het eerst in een bouwkeet en voor velen van ons voor het eerst een HoloLens op ons hoofd. Prachtig om deze werelden bij elkaar te brengen.

Dennis heeft ons meegenomen in deze mixed reality wereld die de HoloLens ons brengt. In Amerika zijn er al diverse concrete toepassingen waar de HoloLens ingezet wordt. Denk hierbij aan het uitzoeken van een auto in een showroom. De autoshowroom hoeft zelf niet meer vooraf te kiezen welk model, met welke kleur en welk optiepakket zij tentoonstellen in de showroom. Nee hoor, gewoon een aantal HoloLenzen en laat de kopers gezamenlijk live hun geliefde auto samenstellen. Op deze manier kan er echt maatwerk geleverd worden.

Dit voorbeeld kunnen we natuurlijk ook naar de bouw vertalen. Een keuken uitzoeken en dan kies je net een ander frontje waarvan het model niet in de showroom staat en eigenlijk wil je toch weten hoe het in het geheel eruit ziet. Dit kan met de HoloLens gerealiseerd worden en zo echt lijken dat je je kopje koffie al op het aanrecht neer zou willen zetten.

Als we dan nog even verder dromen, dan willen we dit natuurlijk ook met een woning kunnen doen. Met virtual reality doen we dit al een klein beetje. We geven een impressie van de werkelijkheid.

Echter… met de HoloLens wordt dit nog veel echter. We projecteren een plan gewoon op tafel en kunnen met elkaar verder ontwerpen. Iedereen ziet hetzelfde beeld en de we communiceren op dezelfde manier. Hoe leuk wordt dat?

Er zijn al mooie voorbeelden uit de bouw van bijvoorbeeld Trimble:

BIM, TIM en de HoloLens

Naast de hierboven genoemde voorbeelden, kun je samen natuurlijk nog even verder in de toekomst dromen. Ik heb de groep meegenomen in een mogelijk toekomstbeeld voor de bouw.

De techniek achter de HoloLens zorgt voor ongekende mogelijkheden. In mijn vorige blog over BIM en TIM heb ik aangegeven dat we afgaan van de traditionele tekeningen op de bouw. We gaan naar duidelijk taakgerichte informatie, welke we uit het model kunnen halen. TIM dus.

Wanneer we onze modellen dus op deze manier gaan bouwen en met de juiste informatie verrijken, kunnen we ook dat kijkje verder maken.

Waar we nu nog praten over het weergeven van deze werkinstructie op “papier”, kunnen we daar met de HoloLens ook vanaf stappen. Waarom zouden we deze informatie nog ergens op afdrukken (pdf, papier, iPad, etc.)? Deze informatie kunnen we straks via de HoloLens gewoon projecteren, daar waar we dit ook daadwerkelijk moeten gaan maken. Geen interpretaties meer van tekeningen, verkeerde aannames, drie keer heen en weer lopen omdat je toch nog informatie mist, etc.

De HoloLens vertelt je immers gewoon wat er van je verwacht wordt. Hoe lekker is dat?

De HoloLens op!

Om dit idee te kunnen ervaren of nog verder te bedenken wat we er allemaal mee kunnen, hebben we allemaal de HoloLens opgehad; blaffende honden gezien, anatomie-les genoten en ruimtevaarders in de keet laten zweven. Wij hebben zin in de toekomst. Hoe deze er dan ook uit gaat zien.