Home

Circulair is niet hetzelfde als tweedehands

Heembouw Kantoren

Heembouw grijpt deze week van de circulaire economie aan, om in 5 blogs uiteen te zetten wat circulair ontwerpen en bouwen voor Heembouw concreet inhoudt. In deze eerste blog komen Alijd van Doorn, directeur Duurzaamheid en Heembouw Architecten en Durk van Loon, directeur Heembouw Kantoren aan het woord. Over onze aanpak van circulair ontwerpen en bouwen, en de lessen die we hebben geleerd.

Circulair bij Heembouw

“Wij zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet en we zijn oprecht gedreven om het beter te doen”. 

Dit is het vertrekpunt bij alles wat we doen. Dat geldt dus ook voor onze circulaire ambitie. Het gaat over een andere mindset. Niet langer bouwen zonder na te denken over de toekomst, over wat er aan het eind van de gebruiksfase met een gebouw gebeurt.

In 2030 moet 50% van de bouwmaterialen circulair zijn. Daar willen we niet op wachten. Daarom zijn we al volop bezig om de eerste stappen te zetten. Als ontwerpende bouwer maken we circulair maakbaar en concreet. We willen circulaire oplossingen aantrekkelijk maken voor de markt. Dat betekent dat een circulair gebouw dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft, en dat circulair niet noodzakelijk duurder is. Geen standaardconcepten of standaardoplossingen. Altijd maatwerk, met de klantvraag als uitgangspunt.”

Niet alleen praten over circulariteit, maar gewoon doen

“We leren door gewoon te doen. De nieuwe huisvesting voor Heembouw Kantoren in Berkel en Rodenrijs is voor ons een mooie test- en showcase. Door Heembouw Architecten geheel vanuit een circulaire, duurzame en gezonde gedachte ontworpen. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire en biobased bouwmaterialen. Daar hebben we veel geleerd. Iedereen vindt het een goed idee om circulair te werken, maar handelt en denkt ook vanuit zijn eigen kader. Voor de fundering hebben we bijvoorbeeld circulair beton (Freement) gebruikt. Constructeurs weten nog niet hoe om te gaan met hergebruikt cement en grind; het is niet geclassificeerd.

De gemeente ambtenaar die de vergunning verleent, kent het product niet en de cementcentrale levert alleen 100% gecertificeerd cement. Hoe doorbreek je dat? We zijn met elke partij gaan praten, hun hulp gevraagd om dit mogelijk te maken. Het kost overtuigingskracht en veel doorvragen, maar als het dan lukt om iedereen met een open blik naar het vraagstuk te laten kijken, dan komt er veel positieve energie vrij en merk je dat er toch veel mogelijk is. Over de kaders heen kijken en met elkaar kijken naar oplossingen, dat past ook bij ons. Als ontwerpende bouwer leggen wij de verbinding tussen de verschillende schakels, en dat is nodig om écht tot verandering te kunnen komen.”

Interview Alijd van Doorn en Durk van Loon New Business Radio (maart 2019) over de circulaire bouweconomie.
Interview Alijd van Doorn en Durk van Loon New Business Radio (maart 2019) over de circulaire bouweconomie.

Circulair is niet tweedehands

We hebben de eerste stap gezet op het gebied van circulair ontwerpen en bouwen. En er zijn er nog veel te nemen. We proberen dingen uit. Wat goed werkt, gaan we doorontwikkelen en borgen. Wat niet werkt, doen we niet meer. We willen de materie voor 100% beheersen. Steeds meer klanten hebben ook duurzame en circulaire ambities. Ze zien ook risico’s. Ze vragen zich bijvoorbeeld af of circulair wel dezelfde kwaliteit heeft als nieuw. Deze misvatting helpen we graag uit de weg. Circulair betekent bij Heembouw niet tweedehands. Je krijgt een nieuw gebouw, met een nieuw ontwerp, een kwalitatief product, precies zoals jij dat wilt.

Bij Heembouw hebben we een brede scope op circulariteit: we zoeken voor elke klantvraag naar de beste oplossing en de optimale combinatie van hergebruik, biobased en remontabel. Het is de klant die bepaalt: wat wil hij en waarin wil hij circulariteit laten terugkomen? Sommige klanten willen bijvoorbeeld graag hergebruikte meubelen.

Er zijn ook circulaire producten die nu nieuw zijn en juist in de toekomst makkelijk te zijn hergebruiken, zoals de staalconstructie Skellet. Met een goed circulair gebouw creëer je een verhaal. Het gaat niet om alleen technische oplossingen, je voegt echt een extra laag toe aan het gebouw. Dat is heel gaaf.”

Heembouw Kantoren
Nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren

Circulair hoeft niet duurder te zijn

Niet alles wat circulair is, is duur. Binnenwanden hergebruiken is bijvoorbeeld goedkoper. Ook hergebruikt straatwerk is goedkoper dan nieuw en levert door gebruik te maken van verschillende soorten, een mooi design op. En ja, er is nog geen bulk aan circulaire materialen, het is vaak nog pionieren en er is schaalgrootte nodig om de prijzen meer competitief te maken. Daarom zijn er ook subsidies beschikbaar. Bij Heembouw denken we hier graag over mee en helpen we onze klanten om de juiste subsidies aan te vragen. Tenslotte ook niet onbelangrijk: circulaire gebouwen hebben een hogere marktwaarde en zijn een toekomstbestendige belegging. Duurzame, groene beleggers hebben veel interesse om circulaire gebouwen op te nemen in hun portefeuille.”

Tips voor andere marktpartijen: zet een eerste stap

Bij Heembouw gaan we voor circulair ontwerpen en bouwen. Tegen andere marktpartijen die ook die ambitie hebben zouden we willen zeggen: “Zet een eerste stap. Zoek de verbinding met andere partijen in de keten. Reserveer extra tijd in je projecten om dingen goed uit te kunnen zoeken, dat verdient zich later in het project terug. Tegen klanten zouden we willen zeggen: bepaal voor jezelf wat circulair voor jou is; het is niet alles of niets. Kijk waar de kansen zitten, durf klein te beginnen en wees daar trots op. Wij delen graag onze kennis en ervaring over circulair bouwen om voor iedere klantvraag de passende circulaire oplossing te vinden.”

Dit blog is verschenen in de Week van de Circulaire Economie van 3 t/m 7 februari 2020. Meer uit deze serie:

Hoe maak je een Distributiecentrum Circulair?

”We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én we zijn oprecht gedreven om het beter te doen.” Dat is het kompas voor alle activiteiten bij Heembouw. We houden ook van concreet. Daarom werken we samen met... Lees meer