Home

Heembouw Kantoren

Circulair kantoor met werkplaats

Ons eigen Heembouw kantoor in Berkel en Rodenrijs is een circulair kantoor met werkplaats
Ons eigen Heembouw kantoor in Berkel en Rodenrijs is een circulair kantoor met werkplaats
Interieur van ons eigen Heembouw kantoor in Berkel en Rodenrijs. Een circulair kantoor met werkplaats
Status
Opgeleverd
Locatie
Berkel en Rodenrijs
Opdrachtgever
Heevas B.V.
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
1.250 m2 kantoor en 900 m2 bedrijfshal
Gebruiker
Heembouw Kantoren
Bijzonderheden
Het project heeft de wereldprimeur met het toepassen van circulair constructiebeton (Freement). Het is een circulair ontwerp met een MPG score van 0,55, een GPR score van 8,8 en een energielabel A+++
Aantal werkplekken
49

Heembouw Kantoren wilde van haar eigen huisvesting een test- en showcase maken voor de ambities van Heembouw op het gebied van circulair en gezond bouwen. Uiteraard hebben we dit project dan ook zelf ontworpen én gerealiseerd. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte en biobased bouwmaterialen. 

9

Bijna geruisloos verlopen, met een prachtig eindresultaat!

Heevas BV

Updates

    skip

    Circulaire lampen uit Leiden

    Deze lampen hebben de Leidse Breestraat meer dan 100 jaar verlicht.

    Onze eigen interieurarchitecten hebben ze opgenomen in ons circulaire ontwerp.

    Ze zijn opgepoetst en voorzien van Led verlichting en klaar om nog eens 100 jaar mee te gaan.

    Het past goed in onze filosofie om oude materialen een nieuw leven te geven en zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken.

    skip

    Vijf circulaire elementen in ons nieuwe kantoor

    Circulair Beton
    Circulair beton in de fundering, middels freement. Het circulair beton dat in de fundering is toegepast, kan door de Smart Liberator van De Rutte Groep worden teruggebracht naar de originele grondstoffen: zand, cement, grind. Zo wordt de circulaire betonfundering de nieuwe grondstof voor nieuw constructief beton. 
    Binnenwanden en installaties
    Alle binnenwanden zijn bij demontage te hergebruiken. Heel weinig materialen zijn op elkaar geplakt en materialen kunnen makkelijk gescheiden worden. Zo is er veel “lucht” gebouwd en geen massief blok. Alle installaties zijn in het zicht en hierdoor goed te onderhouden en in de toekomst te demonteren en recyclen. 
    Houten betimmering / Sloophout / Interieur
    Veel materialen zowel in het interieur als exterieur zijn biosbased. Het toegepaste hout is bijvoorbeeld goed te recyclen. Voor de houten betimmeringen van de trap en vaste meubels is gebruik gemaakt van sloophout (eiken).
    Meubels en inrichting
    De meubels zijn hergebruikt of van gerecycled materiaal gemaakt. De lampen zijn oude straatlantaarns uit leiden en de lockers komen uit het WTC Schiphol.
    Glazen systeemwanden en schuifdeuren
    Uit andere projecten van Heembouw komen veel glazen systeemwanden vrij, die zijn herplaatst in ons nieuwe pand tbv vergaderruimtes of kantoorruimtes. Bij het produceren van nieuw glas komt er veel CO2 vrij. Door het opnieuw toepassen van glas zorgen we voor een flinke reductie van deze CO2-uitstoot.
    skip

    Gebruikte lockers in de werkplaats van ons nieuwe kantoor

    Als er gebruikte materialen geoogst worden, moet je van tevoren over alle details goed nadenken.

    Deze lockers komen van het WTC op Schiphol

    Door ze te gebruiken in onze werkplaats kregen ze een nieuwe bestemming

    Loading...

    Hier kunnen we onze klanten vanuit onze eigen praktijk adviseren en ook echt laten zien wat circulair ontwerpen en bouwen inhoudt. Dit is een circulair pand, veel is in het zicht. Daarom hangen overal bordjes met tekst en uitleg over het gekozen materiaal, de herkomst en de milieu-impact. Als ontwerpende bouwer kan je echt het verschil maken, en dat zie je hier.

    Arjan Hogenboom, directeur Heembouw Kantoren
    schetsen van ons eigen Heembouw kantoor in Berkel en Rodenrijs. Een circulair kantoor met werkplaats

    Het gebouwconcept refereert aan een boomhut. Dit beeld wordt versterkt door het toepassen van natuurlijke gevelmaterialen zoals hout en beplanting. De boomhut is de plek om te werken. De ruimten eronder worden gebruikt voor formele en informele ontmoetingen.

    Hung Tran, Architect Heembouw Architecten

    Circulair bouwen vereist een bepaalde mate van flexibiliteit. Je komt dingen tegen, die je niet had voorzien. Tijdens de bouw kunnen er dus nog dingen veranderen. Bij direct hergebruik heb je andere maten, andere aansluitingen, moet je op zoek naar oude profieltjes. Het vraagt flexibiliteit en improvisatievermogen. Op deze manier ontstaat een gebouw met een verhaal, een gebouw dat leeft.

    Daan Fredriks, projectleider Heembouw
    interieur van ons eigen Heembouw Kantoor in Berkel en Rodenrijs. Een circulair kantoor met werkplaats.

    Circulair ontwerpen en bouwen is een uitdaging voor het hele team. Wij kwamen regelmatig voor vraagstukken te staan die vanuit ontwerp- én bouwperspectief bekeken opgelost moesten worden. Dat wij gewend zijn om als collega’s in een geïntegreerd ontwerp- en bouwteam samen te werken, was in dit traject dan ook een groot voordeel.

    Ellen van IJzendoorn, interieurarchitect Heembouw Architecten

    Volgend project