CO2 besparing in de 5e versnelling
In mijn vorige blog dat ik medio april publiceerde, schreef ik dat we – uit oprechte zorg over het milieu – ons kantoor in Rotterdam circulair verbouwd hebben. En dat we daarmee een besparing aan CO2-uitstoot bereikt hebben van 120.650 km autorijden, oftewel driemaal een rondje om de aarde. Een mooi resultaat vonden wij toen, maar sinds wij ‘gewoon’ begonnen zijn met circulair (ver)bouwen, blijkt er nog veel meer mogelijk te zijn.
Na dat eerste bemoedigende resultaat besloten we in april van dit jaar om CO2-reductie en circulaire bewustwording als vaste aanpak aan onze projecten toevoegen. En dat levert ons en het milieu veel op.
Groeiend netwerk aan gelijkgestemde bedrijven
Op de eerste plaats een groeiend netwerk van leveranciers én afnemers die op dezelfde manier denken over re-duce, re-use en re-cycle en waarin tweedehands bouwmaterialen een zinvolle tweede bestemming vinden. Zo’n netwerk van bedrijven vergroot onze duurzame impact niet alleen, maar maakt circulair bouwen ook ontzettend leuk. Het geeft ons en onze opdrachtgevers een goed gevoel als we weten dat glazen deuren uit een verbouwing of sloop hergebruikt worden in systeemwanden in openbare gebouwen. Of als plotters een tweede leven krijgen bij beginnende Poolse architectenbureaus en een receptiebalie na een renovatie verder dienst doet als bank in hetzelfde gebouw. Het is allemaal mogelijk, zonder aan kwaliteit in te boeten. Immers, het niveau in de bouw- en maakindustrie in Nederland is hoog. Tweedehands bouwmateriaal mag dan op leeftijd zijn, maar is kwalitatief altijd nog goed genoeg voor een eersteklas tweede bestemming.
Hergebruikte kozijnen kantoor Rotterdam
Groeiende impact met een duurzaam doel voor ogen
Maar de positieve impact die we als bouwsector hebben op het milieu, kan nog veel groter zijn als we van scratch af aan beginnen. Oftewel als we onszelf (architect, aannemer en opdrachtgever) bij ieder nieuwbouw- of renovatieproject al in de ontwerpfase een duidelijk duurzaam doel stellen. Althans, dat is onze ervaring bij de verbouwing van ons eigen hoofdkantoor in Roelofarendsveen. Een besparing aan CO2-uitstoot van negenmaal een rondje om de aarde rijden: dat was de uitdaging die we aangingen en derhalve ook één van de criteria waarmee ons eigen architectenbureau Heembouw Architecten aan de slag ging bij het maken van het ontwerp.
"We hebben vooruitstrevende architecten en opdrachtgevers nodig die samen met ons deze duurzame weg verder willen ontdekken."
Martijn Icke
En toen bleek dat wat we met gezond verstand al bedacht hadden, waar te zijn: wat aandacht krijgt, groeit. Door de architect een heldere doelstelling en onze CO2-besparing-rekentool mee te geven, werd de keuze voor materialen duurzaam beïnvloed. En het was nog leuk ook. Het aantal ideeën voor hergebruik van oude materialen (in- als extern) en voor alternatieve tweedehands- en/of duurzame materialen was verrassend groot en de gemaakte keuzes daaruit gedurfd én bovenal duurzaam. De architect is er bijvoorbeeld in geslaagd om alle glazen wanden, wandsystemen en plafonddelen in ons vernieuwde kantoor een nieuwe plek te geven, volledig geïntegreerd in het ontwerp en de visie daarachter. Daarnaast zijn van onze oude traptreden moderne én functionele tafels en kasten gemaakt en hebben diverse materialen een uitstekende tweede bestemming elders gevonden.
Om een lang en interessant verhaal kort te maken (ik vertel u er uiteraard persoonlijk graag meer over) op 7 oktober jl. konden wij de directie van onze Heembouw Holding bij de opening van ons vernieuwde kantoor een groencertificaat uitreiken voor een besparing aan CO2-uitstoot van 361.950 km autorijden, oftewel de door ons ten doel gestelde negen rondjes om de aarde.
Oproep aan u
En dat smaakt natuurlijk naar meer. We hebben de ambitie om eind 2018 minimaal vier miljoen CO2 vrije kilometers, oftewel honderd rondjes om de aarde bespaard te hebben met onze nieuwbouw en renovatieprojecten. Dit doen we door circulaire producten toe te voegen of producten tijdens sloop te redden van de afvalbak. Aan ervaring, ideeën en het noodzakelijke circulaire netwerk ontbreekt het ons inmiddels niet meer, maar we kunnen het als aannemer niet alleen doen. We hebben vooruitstrevende architecten en opdrachtgevers nodig die samen met ons deze duurzame weg verder willen ontdekken. Dus als u zich aangesproken voelt en met ons mee wilt sparen, kom ik heel graag met u in contact. De koffie staat op onze oude traptreden voor u klaar ;-).