Home

Sinds januari 2017 zijn we binnen Heembouw met een groep innovatiecoaches actief bezig met het in kaart brengen en begeleiden van innovaties en nieuwe ideeën die er binnen onze organisatie leven. Ik ben één van deze innovatiecoaches, namens Heembouw Architecten.

Innovaties binnen Heembouw

Maandelijks presenteren we binnen alle klantgroepen, de staf en Heembouw Architecten onze innovatiereactor om te laten zien hoeveel ideeën er zijn en in welke fase van ontwikkeling ze zitten. Dit is alleen niet altijd even beeldend.

Om de innovaties meer te laten leven, hebben we eind maart een Idee Café georganiseerd. Een grote groep collega’s was hierbij aanwezig. Zes ideeën werden hier gepitched om binnen de organisatie verder te brengen.

Het Idee Café was een goede start om meer aandacht voor innovatie te maken binnen de organisatie.

Alleen hoe bereiken we nu alle 240 collega’s?

De eerste Heembouw Innovatiemarkt interessant voor iedereen

Heembouw Get Together

Binnen Heembouw is het gebruikelijk dat we jaarlijks een personeelsbijeenkomst hebben. Sinds dit jaar omgedoopt tot: “Heembouw Get Together”. Hier worden de jaarcijfers gepresenteerd, besproken wat de status is van de uitrol van ons strategisch plan en een doorkijkje gegeven naar de toekomst.

Deze bijeenkomst was voor dit jaar gepland op 12 mei.Op dit evenement wordt ook de jaarlijkse innovatieprijs uitgereikt. Een goed moment om onze collega’s ook kennis te laten maken met andere innovaties waar we mee bezig zijn.

Dé Innovatiemarkt!

Binnen het innovatieteam zijn een aantal ideeën bedacht om de innovaties levendig te delen. Eén idee bleef fier overeind staan: De Innovatiemarkt. We richten een aantal marktkraampjes in en laten de idee-eigenaren deze kraampjes bemannen om op deze manier wat meer te vertellen over “hun” innovatie. De markt was een druk bezocht onderdeel van de middag.

Heembouw Innovatiemarkt Rekentool duurzaamheid kantoren

Zoals past bij Heembouw, was ook deze bijeenkomst weer op een bijzondere, aansprekende locatie: SugarCity in Halfweg, een locatie die op zichzelf ook mooi heeft bijgedragen aan het innovatieve karakter van deze bijeenkomst.

Innovaties

De volgende innovaties hebben we gepresenteerd aan onze collega’s, door onze collega’s, in willekeurige volgorde:

PowerWindows – Jeroen van Wijk

Stroom opwekken met glas; een deel van het licht dat een raam binnenkomt wordt omgezet naar elektriciteit. Lees meer in het blog wat Jeroen schreef over deze PowerWindows.

3D laserscan – Wilfred van Zanten / Pelser Hartman

3-dimensionaal inmeten van een gebouw of de gehele omgeving via pointclouds. Naar later deze middag bleek, de winnaar van de Heembouw innovatieprijs 2017.

Food Safe armatuur: Marcel Smeets

Led armatuur dat voldoet aan de BRC food safety eisen, dat met hoge druk gereinigd kan worden.

Drones – Björn Bouwmeester/ Blik van Boven

Drones zijn voor veel meer zaken in te zetten dan alleen het maken van mooie video's. Denk aan inmeten en inspecties. We deden zelf al eerder een pilot met het inmeten met drones.

3D printer – Bram Ruarus

Zie hoe 3 dimensionale objecten vanuit een BIM omgeving geprint kunnen worden.

Home DNA – Roy Vliegenthart

Online oplossing voor verkoop, kopersbegeleiding, service & onderhoud en renovatie. Home DNA werkt met verschillende modules en apps.

DOCC Control - Job Kuipers

App die het beheer van een nieuw gebouw efficiënter en gebruiksvriendelijker maakt.

BP Acces – Ronald van Diemen / Hillson

Slim toegangssysteem voor de bouwplaats.

Heembouw Innovatiemarkt MapTable

Map table – Djoerd van Velzen:

Tool in de vorm van een grote iPad, voorzien van een krachtige computer, waarmee kaarten en andere informatie getoond en gedeeld kan worden.

Rekentool duurzaamheid kantoren – Tjeerd van der Ploeg

Slimme rekentool waarmee een gebouweigenaar door het invoeren van een aantal gegevens kan berekenen wat het kost om zijn kantoor te upgraden tot minimaal energielabel C.

Glazz panelen – Vincent Star / Steinfort Glas

Geprefabriceerde, gekleurde glaspanelen voor snelle en efficiënte renovatie van bijvoorbeeld badkamer, keuken en toilet.

QR code en VR-bril – Elbert Verrips

Ervaar hoe wij onze klanten in virtual reality het ontwerp laten beleven.

HoloLens – Yvonne Hoogenboom / Cadac

De HoloLens is een augmented reality bril, die hologrammen weergeeft, waarmee objecten die niet echt aanwezig zijn in een ruimte, toch zichtbaar gemaakt kunnen worden.

In de rij voor de HoloLens

Alle innovaties konden op veel belangstelling van de collega’s rekenen, sterker nog, er werden zelfs rijen gevormd om nader kennis te maken met de innovaties. Een nummertjes automaat om de HoloLens even op te mogen zetten, was zeker geen overbodige luxe. Dit is natuurlijk bijna een speeltje die we zelf ook wel thuis zouden willen hebben. Pokémon Go is niet voor niets zo snel een rage geworden.

Heembouw Innovatiemarkt HoloLens

Hoe gaaf is het dat je gewoon een extra dimensie kan plaatsen over de werkelijke wereld?

Wij hebben in de HoloLens de renovatie van ons eigen kantoorpand in Roelofarendsveen geplaatst. Voor iedere collega leuk om te ervaren hoe het er straks uit komt te zien en te beleven welke functionaliteiten er in de HoloLens zitten.

Interessant voor iedereen

De innovatiemarkt was voor iedereen zo interessant dat het lastig was om collega’s naar het officiële deel van de middag te dirigeren. Reden genoeg om dit weer eens te herhalen.

Hieronder een impressie.