Home

Natuurlijk. Rome is ook niet op één dag gebouwd, om in ons vakgebied te blijven spreken. Het kost tijd, energie, creativiteit en ‘omdenken’ om tradities te veranderen; om het groeiende duurzaamheidsbewustzijn om te zetten in bijvoorbeeld circulair en gasloos bouwen. Maar het is ook niet nodig om te wachten met in actie komen totdat de keten er volledig klaar voor is. Iedereen kan vanuit zijn eigen rol nu al een bijdrage leveren, zo is inmiddels mijn eigen ervaring.

Duurzaamheidsuitdaging de president Heembouw RED betonbouw

Uitdagen leidt tot reductie CO2-uitstoot en afvalproductie

Op dit moment werken we aan het project de President in Den Haag,dat de sloop omvat van twee kantoorpanden en de bouw van een appartementencomplex met garage. We hebben onszelf en onze leveranciers uitgedaagd om in de uitvoering – binnen de kaders van de gemaakte afspraken – zoveel mogelijk duurzame beslissingen te maken. En die uitdaging heeft mooie resultaten opgeleverd in termen van minder CO2-uitstoot, minder afval en minder verkeersbewegingen.

Een paar voorbeelden.

We hebben het belendende pand voorzien van een tijdelijke gevel die gemaakt is van gebruikt isolatiemateriaal. De bouwwegen zijn verhard met puin afkomstig uit de sloop van de genoemde kantoorpanden. Ons uitgangspunt dat er op de bouwplaats geen verzamelpunt mocht komen voor restbeton, bracht onze betonleverancier op het idee om het restbeton op te vangen in bouwsteenmallen. Van de zo gemaakte bouwstenen bouwt hij vervolgens een nieuwe keerwand op zijn eigen bedrijfsterrein. En het gevelkunstwerk dat voorheen de kantoorpanden opsierde, kan dankzij een in BIM ingelezen 3D-scan teruggeplaatst worden in de nieuwe gevel van het wooncomplex. Als stille getuige van de rijke locatiehistorie én als bewijs dat duurzaamheid en authenticiteit prima samengaan.

Mal voor betonblokken Heembouw RED betonbouw

Het levende bewijs

Het zijn wellicht geen baanbrekende duurzaamheidsvoorbeelden die direct viral gaan. Maar ze zijn voor mij wel het levende bewijs dat we allemaal vandaag nog een bijdrage kunnen leveren. Het zijn juist de kleine dingen die het doen, die nu al een verschil kunnen maken. Al is het alleen maar om anderen te inspireren, te spiegelen en uit te dagen. En geloof me, u doet er niet alleen de toekomstige generatie een groot plezier mee. Het verrijkt ook uw werk en uw samenwerking met ketenpartners met creativiteit, voldoening en verrassende, concrete resultaten.

Dus ik stel u graag oprecht de volgende vraag: gaat u met ons de duurzaamheidsuitdaging aan?