Home

We hacken dus niet met computers maar gewoon met ons gezond verstand en handen. De uitdaging zoals we hem voorgelegd hebben:Bedenk een innovatief idee die de samenwerking en verbinding tussen nieuwe collega’s en “oud gedienden” verder versterkt.

Waarom deze uitdaging? Heembouw groeit flink door en de afgelopen twee jaar hebben we ruim 100 nieuwe collega’s mogen verwelkomen. Hoe behouden we onze cultuur met zoveel vers bloed en hoe zorgen we ervoor dat we van elkaar blijven leren? We hebben al een serieuze onboarding van twee maanden waarin nieuwe collega’s ons bedrijf goed leren kennen. Toch kan het vast beter en kunnen we meer gebruik maken van nieuwe en niet direct voor de hand liggende ideeën van collega’s hierover.

Een experiment

We hebben lang nagedacht over de aanpak van deze Hackathon. Een interessante methode die op veel manieren ingevuld kan worden. Gaan we ervoor om een heel weekend met elkaar aan de slag te gaan? Hackathons vragen vaak het uiterste van mensen en slapen wordt overgeslagen. In samenwerking met Friday Out Of The Box kozen we voor één dag. Zo kunnen we met een kleine groep mensen ervaren hoe de methode werkt. De uitkomsten blijven spannend, onderdeel van het experiment. Na de eerste 15 minuten was al duidelijk dat het erg leuk en nuttig is en de uitkomsten verrassend kunnen zijn.

Tijdsdruk

De dag was opgebouwd in 6 rondes. In elke ronde kregen de teams een opdracht, gebonden aan een tijdslimiet. 15 minuten, 30 minuten, de druk wordt er flink opgezet. In ronde 1 werd een teamnaam en logo gemaakt. In ronde 2 duiken we in de vraag achter de vraag, waarom is samenwerken en verbinding tussen collega’s belangrijk? Wat gaat hier goed en waar zitten de frustraties? Zo brengt elke ronde ons verder bij de oplossing. Gaaf om te zien wat je in korte tijd kunt bereiken.

Competitie

Elke ronde eindigt met een korte pitch van elk team voor de hele groep, daarna het uitdelen van punten aan elkaar. Zo komt er een winnaar uit elke ronde, middels een flowchart worden de scores bijgehouden en zie je welk team leiding heeft. De vraag zal zijn. Wie is na ronde zes de baas? Een mooie manier om te reflecteren en te zien of je als team op de goede weg bent. Of dit ook winnaar wordt in de ogen van de jury die het eindoordeel zal vellen blijft tot op de laatste minuut spannend.

Out Of The Box Oplossingen

Na een korte maar heftige brainstorm kiezen de teams drie oplossingen voor hun drie belangrijkste kansen. Deze drie oplossingen worden aan de groepen gepresenteerd. Daarna is het tijd om de laatste beslissende keuze te maken. Welke oplossing wordt het en werken we uit tot prototype? Tijd dus om te schetsen, schrijven, knippen, verven, kleuren en plakken. Na een half uur knallen hebben de vier teams een ruwe versie van hun idee klaar. Vier verschillende ideeën, elk een oplossing voor de gestelde uitdaging. Wat gaaf om te horen en vooral te zien. Collega’s zijn unaniem enthousiast. Leuk, inspirerend om onderling samen te werken met collega’s waarmee je normaal nauwelijks samenwerkt. Dit zorgt voor nieuwe verbinding en energie.

De jury

16.00 uur. Tijd voor de pitches voor de jury bestaande uit Nienke, onze HR manager, en Peter en Roland, onze Holding directie. De 4 vier teams pitchen vol vuur hun idee en prototype. Wat een mooie resultaten heeft deze dag opgeleverd. De jury krijgt een zware dobber bij het kiezen van de winnaar.

And the winner is

Team “Net”werk wint uiteindelijk met hun idee “De Heembouw spelen”. Een origineel idee wat nu verder uitgewerkt zal worden. Het mooie is dat eigenlijk in alle pitches wel elementen zitten waar we mee aan de slag gaan. In één dag tijd hebben we met 16 collega’s heel hard gewerkt en zijn tot vier uitgewerkte, goede ideeën gekomen. Het was niet alleen leuk maar ook erg vermoeiend. Een dag lang werken onder tijdsdruk en continu iets moeten opleveren is best pittig gebleken. Iedereen is unaniem enthousiast over de aanpak en de resultaten zijn zeer bruikbaar.

  • We zijn vier concrete en originele ideeën rijker
  • Daarnaast zijn er nog meer kleine ideeën geboren tijdens alle brainstorms
  • Er zijn nieuwe verbindingen ontstaan tussen collega’s
  • We hebben kunnen ervaren wat werken onder tijdsdruk en met een flinke competitie doet met resultaten
  • We hebben de hackathon als manier van samenwerken goed kunnen ervaren en zijn er positief over
  • Typisch Heembouw deze Hackathon Out Of The Box

Experiment geslaagd! Nu aan de slag met het vervolg.

Hackathon in 2 minuten

Bekijk de video om een indruk te krijgen van hoe de dag verlopen is.