Home

7 april 2016 vierden we de echte start al met alle medewerkers van Applied Medical Amersfoort (lees hier het blog) en op 8 juli 2016 vierden we het hoogste punt (bekijk de video)! Voor dit blog ging ik in gesprek met Richard Hubert (bouwplaatsmanager Heembouw), Marco Zwaanswijk (uitvoerder Heembouw) en Jan van der Werf (projectleider Heembouw). Zij vertelden over het recept voor een soepel bouwproces.

Soepel en volgens planning

Richard: “Een soepel proces is voor mij vanzelfsprekend. Hier in Amersfoort bouwen we een nieuwe productiefaciliteit van 27.000 m2 voor Applied Medical in één jaar. Een complex project waar installatietechnische uitdagingen liggen betreffende de state-of-the-art cleanroom van 2.500 m2. Samen met Marco Zwaanwijk zorg ik ervoor dat het proces op de bouwplaats soepel en volgens planning verloopt.” Beiden hebben de taken op het project duidelijk verdeeld. Richard is verantwoordelijk voor de realisatie en Marco is verantwoordelijk voor de (deel) oplevering(en). Iedereen op de bouw weet bij wie hij terecht kan met vragen en problemen. Het project is dan ook een geoliede machine.

Bouwproces Heembouw Applied Medical kantoren geoliede machine

Hard werken wordt beloond

Richard: “Ik weet dat je mensen motiveert door ze te bedanken voor hun harde werken. Laten zien dat je blij bent met de inzet door het verzorgen van o.a. een lunch bij diverse mijlpalen zorgt voor een fijne sfeer op de bouwplaats. Daarnaast wil iedereen weten waar hij of zij aan toe is. Ik ben duidelijk; veiligheid en netheid gaan bij mij voor alles. Iedereen weet dat, hierover is geen discussie mogelijk. Ik ben dan ook tevreden over hoe het proces gaat. Ik ben verantwoordelijk voor de gehele realisatie.’

Marco: “Ik ben verantwoordelijk voor het opleverproces en loop met een iPad over de bouw en registreer middels ED Controls alle opleverpunten. Deze worden direct digitaal doorgezet naar de diverse disciplines. Doordat we delen van het project vooraf al opleveren en dit monitoren, hopen wij op nul opleverpunten bij de daadwerkelijke oplevering.” Richard: “Dat zou de kers op de taart zijn bij dit grote project. Want zeg zelf, een project van 27.000m2 opleveren zonder opleverpunten, dat is iets om trots op te zijn!”

Het recept voor een soepel bouwproces Heembouw Applied Medical kantoren kers op de taart

Het recept

Op de bouwplaats werken honderden mensen tegelijk aan het project. De rust overheerst, iedereen weet wat exact wat hij moet doen. Maar hoe organiseren we dat? Onderstaand de zes belangrijkste ingrediënten:

 1. Vakbekwaam team. Engineering, werkvoorbereiding, leveranciers en strategische partners.
 2. Project virtueel uitwerken in BIM en eerst digitaal opleveren zonder clashes (mogelijke bouwfouten in het model).
 3. Commitment van alle betrokkenen in het realisatieproces.
 4. Duidelijke communicatie en regels op de bouwplaats.
 5. Een digitaal BIM-model waaruit gewerkt wordt. Altijd de laatste versie beschikbaar voor iedereen.
 6. Gezamenlijk in een pull-planning de werkzaamheden uitzetten. Iedereen is verantwoordelijk voor het gehele proces, niet alleen voor het eigen onderdeel.

Uiteraard kun je niet zonder vakbekwaam personeel, op elk vlak en in elk vakgebied. Een goede voorbereiding zorgt voor een soepel proces.

Het uitvoeringsteam laten meedenken in de engineering

Richard is al tijdens de engineeringsfase betrokken bij het project. “In de voorbereidingsfase worden de uitdagingen besproken en direct opgelost. Dit vraagt om een intensieve samenwerking en de juiste ingrediënten.”

De voorbereiding in de engineeringsfase is voor dit project als volgt aangepakt:

 • Gezamenlijk twee keer in de week in één ruimte het BIM model uitwerken.
 • Bij elke sessie is er een dagstart waarin de werkzaamheden van de dag worden besproken.
 • BIM-sessies waarin de clashes worden besproken.
 • Acties worden direct door de beslissers aangepast en opgelost.
 • Clashes zijn direct voor het eind van de dag verwerkt.
 • Project is digitaal en zonder fouten opgeleverd voordat de eerste paal van het project wordt geslagen.

Als een zonnetje

Het project Applied Medical verloopt volgens Richard Hubert als een spreekwoordelijk zonnetje. Samen met uitvoerder Marco Zwaanswijk (uitvoerder) zorgt hij ervoor dat de werkzaamheden naadloos in elkaar overlopen. In onderstaande video het bewijs. Een interview met Richard Hubert (bouwplaatsmanager), Marco Zwaanswijk (uitvoerder) en Jan van der Werf (projectleider).

Meer weten over het project?Bekijk de project pagina.