Kantoor of bedrijfsruimte (ver)bouwen? Betrek vanaf de start een interieurarchitect!
We doen het gek genoeg zelf ook nog maar een jaar, maar het verschil in aanpak en resultaat is zo groot, dat we nu al weten dat we het ’t liefst nooit meer anders doen. Sinds enige tijd hebben wij een eigen interieurarchitect in dienst, die we bij ontwerpprocessen al vanaf het allereerste begin betrekken. Als je bedenkt dat het onze visie is om plekken te creëren waar mensen willen zijn, is dat eigenlijk ook heel vanzelfsprekend. In het interieur zit immers voor een groot deel de uiteindelijke beleving van de eindgebruikers. Hier leest u welk effect het heeft om het zo te doen. En waarom wij u adviseren er ook voor te kiezen.
Natuurlijk is er bij de bouw of verbouwing van een kantoor of bedrijfsruimte altijd wel een interieurarchitect betrokken. De uiteindelijke inrichting maakt een gebouw helemaal af, geeft het sfeer en beleving. De interieurarchitect komt echter altijd pas later in beeld, als het gebouw al grotendeels af is of het casco is opgeleverd. ‘Dat kan vast ook anders’, dachten wij.
Plekken creëren waar mensen willen zijn
We zijn bij Heembouw en Heembouw Architecten al jaren heel duidelijk over wat we willen bereiken: we willen plekken creëren waar mensen willen zijn. Omdat de inrichting van een gebouw hier ook grote invloed op heeft, besloten we ongeveer een jaar geleden een interieurarchitect in dienst te nemen. Ons doel: ook het laatste stukje, het stukje waarmee het gebouw echt helemaal af is, in onze dienstverlening opnemen. Zodat we gebouwen en bedrijfsruimten overdragen aan onze opdrachtgevers en eindgebruikers waar zij zo naar binnen kunnen lopen, achter hun bureau kunnen gaan zitten en een kop koffie kunnen zetten.
Anders kijken, andere oplossingen
Inmiddels wordt ons team van interieurarchitectuur, bij steeds meer projecten nauw betrokken, of het nu gaat om nieuwbouw, renovatie, transformatie of een ‘gewone’ verbouwing.
Het levert praktisch enorm veel op, dat onze interieurarchitect al vanaf het begin meedenkt. Dat komt omdat een interieurarchitect anders kijkt naar een ontwerp. En anders kijken, betekent andere oplossingen.
In de praktijk zie je vaak dat een gebouw nog niet is opgeleverd of er wordt alweer begonnen met verbouwen om het gebouw geschikt te maken voor het interieur. Bij een casco oplevering is het bijvoorbeeld bepaald geen uitzondering dat bij de inrichting stopcontacten op de verkeerde plek blijken te zitten, het lichtplan nog ontbreekt of de hoofdindeling weer moet worden aangepast. Dichte wanden worden dan toch glazen wanden of binnenwanden moeten zelfs helemaal weg. Dan is er een hoop kunst- en vliegwerk nodig om toch je verlichting en aansluitingen op orde te krijgen.
Ook zijn de gebruikte stramienmaten niet altijd even handig. Stramienmaten worden vaak gedicteerd door wat gebruikelijk is in de bouw. Maar als je daar werkplekken in gaat maken zijn ze altijd net te groot of te klein. Een enorme vernietiging van materiaal. Onze interieurarchitect werkt andersom: Zij geeft aan welk werkstramien goed is voor het werkprincipe van die specifieke eindgebruiker. Niet hoe we het handigst kunnen bouwen is bij ons dus het uitgangspunt, maar hoe we een gebouw kunnen maken dat van binnenuit goed functioneert.
Ontwerpen van binnenuit
De brainstorms die wij altijd met opdrachtgevers organiseren om hun wensen in kaart te brengen, gaan nu dus al sterk over het interieur. We ontwerpen daardoor niet meer alleen van buitenaf, we ontwerpen ook van binnenuit. Vanuit het interieur kijken we naar wat een goede gebouwopzet is. Welke stramienmaten handig zijn, hoe je ermee omgaat als het een halfrond gebouw is, hoe je dan goede werkplekken creëert.
We komen vervolgens ook al snel met 3D beelden en sfeerimpressies, waardoor de eindgebruikers kunnen beleven waar zij straks naartoe verhuizen. En natuurlijk vertalen we de identiteit en uitstraling van het bedrijf door naar het interieur.
Een voorbeeld: Bosman van Zaal
Een goed voorbeeld is ons project voor onze klant Bosman van Zaal. Het ontwerp en de uitstralingvan het gebouw past bij dekernwaarden van Bosman VanZaal; robuust, inventief, hoogwaardigen open. Ook in het interieur zie je dit terug in de transparantie door toepassing van glazen wanden. Centraal gelegen bij de trap vindt men op elke verdieping een pantry waar men elkaar ontmoet voor een kort praatje en informeel overleg. De kantine is stoer ingericht en door toepassing van veel glas blijft men in verbinding met de hal en het kantoor.
Slimmer ontwerpen, betere gebouwen
Kortom: als je vanuit het interieur ontwerpt bouw je gerichter en dat levert betere gebouwen op. Je komt veel sneller tot slimmere plattegronden en intelligentere ontwerpen die echt kloppen. En onze opdrachtgevers zijn er ook blij mee, want ze krijgen direct het complete plaatje, we doen meteen het goede, werken veel efficiënter en sneller en leveren een maximale prijs-kwaliteitverhouding.
Meer weten over deze aanpak? Neem contact met mij op, ik vertel er graag meer over.