Home

In de tussentijd werken we er ‘zij aan zij’ met onze Rotterdamse collega’s gewoon door. Want we kiezen met overtuiging voor het verduurzamen van ons bestaande pand en daarmee ook voor een verbouwing in ‘gebruikte staat’.

Wij creëren plekken waar mensen willen zijn.’ Dat is onze visie en de ultieme belofte die we aan onze klanten doen. En ook aan onszelf en onze medewerkers, dus investeren we op dit moment in het moderniseren en het verduurzamen van ons kantoor. Het oudste deel ervan is inmiddels alweer 20 jaar oud en niet ingericht op het werken in wisselende projectteams: we hebben nu geen enkele mogelijkheid om het aantal werkplekken per projectteam te flexibiliseren oftewel op en af te schalen.

Daarnaast willen we een aantrekkelijke werkgever blijven voor onze medewerkers en voor (jonge) professionals op de arbeidsmarkt, zodat we ook in de toekomst kwaliteit en toegevoegde waarde kunnen blijven leveren aan onze klanten.

Werkproces als uitgangspunt

Daarom willen we niet anders dan investeren in een kantoorgebouw dat volledig ingericht is op ons ideale werkproces en op onze eigen manier van agile werken: een kantoor met een modern, inspirerend en gezond werkklimaat, dat berekend is op de huidige en verwachte groei van onze organisatie. Ons vernieuwde kantoor krijgt een flexibele indeling met een werkcafé als dynamisch middelpunt: nagenoeg geen vaste kamers meer maar zogenaamde projectvlekken, die op basis van behoefte groter of kleiner gemaakt kunnen worden. Ook het meubilair en de klimaatinstallaties worden daar volledig op afgestemd.

Metamorfose hoofdkantoor Heembouw collegas

Duurzaam, circulair bouwen

Naast ons ideale werkproces is duurzaamheid de tweede belangrijke pijler onder onze visie op de verbouwing. Daarover hebben we intern niet hoeven discussiëren. We voelen ons betrokken bij ons directe leefomgeving en vinden dat we het aan onze stand verplicht zijn om te laten zien dat duurzaamheid, kwaliteit en toekomstbestendigheid prima samengaan. Daarom willen we niet anders dan kiezen voor het verduurzamen van ons huidige pand.

Circulair bouwen traptreden verwerkt tot meubels

In onze werkplaats worden oude traptreden verwerkt tot meubilair

We gaan daarbij voor het maximaal haalbare voor een bestaand pand: een kantoorpand met energielabel A, comfortklasse A en de verlenging van de levensduur met minimaal 20 jaar. Dat betekent concreet dat we minimaal 50% van de bestaande materialen van het huidige kantoorpand gaan hergebruiken en dat we een breed scala aan energetische ingrepen doen: van het installeren van een WKO-installatie en aanbrengen van LED-verlichting tot het aanbrengen van een warme isolatiejas.

Tools die helpen

Al met al een prachtige uitdaging dus, die we in handen hebben gelegd van onze collega’s van Heembouw Rotterdam, klantgroep Kantoren. In mijn functie als financieel directeur ben ik hun “formele” opdrachtgever. Voor mij is dat een totaal nieuwe rol temeer omdat ik, ondanks dat ik bij Heembouw werk, geen bouwkundige achtergrond heb, behoudens de ervaring die ik privé heb opgedaan als opdrachtgever.

Metamorfose hoofdkantoor Heembouw lean bouwen aanpak

In de afgelopen periode heb ik dan ook ervaren hoe belangrijk het is dat we klanten met kennis, ervaring en onze LEAN-aanpak inhoudelijk goed begeleiden. En daarbij ook tools aanreiken die helpen om op het juiste moment de juiste beslissing te kunnen nemen. Een mooi voorbeeld van zo’n tool is de quickscan, die feitelijk inzichtelijk maakt wat het verduurzamen van een kantoorpand naar label C, B of A per m2 kost. Ik heb me hierdoor gesterkt gevoeld in onze besluitvorming. Ik ben oprecht trots op wat onze klantgroep Kantoren daarin te bieden heeft.

Ik volg de vorderingen van onze verbouwing met veel genoegen; het is een goed geoliede machine die hier aan het werk is. Ik kijk uit naar het eindresultaat!