Home

Immers, ik ben hier ontwerper, collega en toekomstig gebruiker ineen. Als architect kreeg ik te maken met een opdrachtgever die vanuit overtuiging aanpassen en gebruiken van het bestaande kantoor verkiest boven nieuwbouw en daarbij een aantal uitdagende eisen stelt: energielabel A, comfortklasse A en een gebouw dat weer 20 jaar mee kan. Een opdrachtgever met ambitie, een droomopdracht dus.

Maar ook een opdrachtgever met een groot aantal gebruikers met verstand van bouwzaken die blindelings de weg naar mijn bureau vonden om hun mening en ideeën met mij te delen. Er waren gelukkig hele goede ideeën bij, maar u voelt mijn spagaat vast al in breedte toenemen.

"Ik ben hier ontwerper, collega en toekomstig gebruiker ineen."

Martijn Glas

4 thema’s: Energie, hergebruik, gezondheid en toekomstwaarde

Als ontwerper zat ik daarentegen in de driver’s seat om invulling te geven aan de duurzaamheidsambities. Daarbij geven we prioriteit aan de thema’s energie, hergebruik, gezondheid en toekomstwaarde. Zo veel mogelijk duurzame energie gebruiken, maximaal recyclen, een comfortabele en gezonde werkomgeving maken en het gebouw zo inrichten dat het flexibel gebruikt kan worden nu en in de toekomst. Zo een plek te mogen ontwerpen waar je zelf – gelijk de Heembouw slogan – heel graag wil zijn en op de koop toe ook nog eens in mag werken? Heel gaaf, uiteraard! Het was inspirerend en confronterend tegelijkertijd.

Inspirerend omdat ik van binnenuit kon zien hoe enthousiast, betrokken en creatief medewerkers worden als hun werkgever kiest voor duurzaamheid, hergebruik en werkplekken van de toekomst.

Martijn Glas architect Habeon Architecten

Confronterend omdat ik als gebruiker ook bovenop het interne besluitvormingsproces zat, en geloof me, daar schuurde het bij mij soms behoorlijk. Niet omdat het proces niet goed was of stroperig verliep, maar omdat het mij – en mijn directe architectencollega’s – een zinvolle spiegel voorhield. Ervan uitgaande dat Heembouw in dat opzicht niet verschilt van ieder ander bedrijf, heb ik tot in detail kunnen volgen met welke interne discussies, dilemma’s en vragen onze klanten te maken krijgen in ver- of nieuwbouwprojecten. En hoe wij in onze communicatie daar nog beter op in moeten en kunnen spelen.

Natuurlijk super leerzaam, maar die spagaatspanning...

Energielabel A met EPC van 0,7

Maar u weet het, zonder wrijving is er geen glans. Het ontwerp is inmiddels klaar en we zijn half april gestart met de verbouwing.Ik ben trots op het resultaat en de keuzes die Heembouw hierin heeft durven maken.

Op energetisch vlak gaan we energielabel A ruimschoots halen (0,7 EPC, exclusief de zonnepanelen). We geven ons pand een nieuwe warme jas door de binnenkant extra te isoleren en voor de verwarming en koeling van het pand gaan we gebruikmaken van een eigen warmte- en koudebron (WKO). Daarnaast krijgen we klimaatplafonds die koelen en verwarmen (aangesloten op de WKO), LED verlichting en straks zonnepanelen op ons dak.

Om ons duurzaamheidbewustzijn nog verder te vergroten, komt er in onze nieuwe ontvangsthal (werkcafé en terras) een dashboard waarop de door ons gebruikte en opgewekte energie wordt weergegeven.

Ontwerp Habeon Architecten renovatie hoofdkantoor Heembouw atrium

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar om een aandacht-spagaat bij u als lezer te voorkomen, vertellen mijn collega’s en ik u in volgende blogs graag meer over ons nieuwe pand. Bijvoorbeeld over hoe we het kantoorklimaat gaan optimaliseren, akoestiek verbeteren, hoe we de indeling van het pand en het werkplekkenconcept toekomstproof maken en waarom en hoe we zoveel mogelijk materialen gaan hergebruiken.

Als u niet tot die tijd kunt wachten, mag u met vragen altijd contact met mij opnemen. Ik raak volgens mijn collega’s toch niet uitgepraat over dit mooie project.