Home

Ieder project kent zijn uitdagingen. Soms zit die uitdaging in het ontwikkelen van een bijzonder detail maar vaak zijn het ook wensen die gedurende het ontwerptraject veranderen. Bij dit project leidde zo’n veranderende wens tot het besluit om vlak voor indiening de dakhoogte drastisch te verlagen. Dit had behoorlijke gevolgen voor het totale ontwerp. Dat het ons toch gelukt is om dat binnen de planning en het budget voor elkaar te krijgen, komt omdat we een ontwerpende bouwer zijn. Daar ben ik van overtuigd.

Boek ontwerpende bouwer (22Mb.)

Wat was de situatie?

Hordijk Verpakkingen produceert kunststof bakjes voor voedingsfabrikanten in binnen- en buitenland. Het bedrijf is gevestigd in Zaandam, vlak naast het Noordzeekanaal. In het productieproces wordt gedeeltelijk gebruik gemaakt van gerecycled plastic en hergebruikt restmateriaal uit de eigen productie. Vanwege aanhoudende groei moest de productiecapaciteit uitgebreid worden met een nieuwe fabriek naast de bestaande productielocatie.

In de eerste fase van het project werkten we samen met Hordijk aan de ideale indeling en routing van de fabriek en het productieproces. In de tweede fase deelden we het kantoorprogramma verder in en kreeg het gebouw zijn kenmerkende vorm en kleurstelling. In derde fase hebben we het pand daadwerkelijk gebouwd.

Van 12,20 meter naar 10 meter

Een ultiem maatpak voor de productie, dat was het uitgangspunt in het ontwerpproces. Daar waar mogelijk kozen we in overleg met de klant uit kostenoogpunt ook voor courante maatvoering, zoals de 12,20 meter hoogte van het gebouw. Enkele weken voor indiening van de omgevingsvergunning vertelde de sprinklerleverancier dat de capaciteit van de bestaande sprinklerinstallatie die de klant in wilde zetten slechts een gebouwhoogte van 10 meter aan kon.

Omdat het kantoor en de fabriekshal als één gebouwvolume ontworpen waren, stonden we voor een grote uitdaging. Dankzij onze nauwe samenwerking met planontwikkeling hadden we de consequenties snel in kaart. Aansluitend konden we ieder vanuit onze eigen discipline de vertaalslag maken naar een nieuw realiseerbaar ontwerp; zónder vertraging én binnen budget.

Zonder wrijving geen glans

Natuurlijk verloopt een dergelijk ontwerpproces niet zonder slag of stoot. Het levert intern een gezond spanningsveld op. “Wat je nu weer hebt bedacht, dat past echt niet binnen budget!” riepen mijn collega’s Eric en Robert als ze een eerste ontwerpschets, vaak op gevoel, meteen letterlijk als constructief ontwerp zagen. Het is dan continu zoeken naar de balans tussen luisteren naar argumenten van collega’s én op gezette tijden juist volhouden dat iets wel kan zoals bedacht. Omdat we onder één dak werken en elkaar goed genoeg kennen, wordt het ook een sport om er samen voor te zorgen dat het uiteindelijk toch lukt.

Extra uitstraling dankzij dialoog

Juist omdat we als ontwerpers, plantontwikkelaars en uitvoerders continue in dialoog zijn, hebben we het Hordijk-pand binnen budget ook extra uitstraling kunnen geven. Ondanks dat de klant, zoals hij zelf zei: ‘geen poespas wilde’. Zo ontstond er ruimte om bijvoorbeeld te kiezen voor een bijzondere rode wokkeltrap die als heldere, uitnodigende rode loper de bezoeker een logische routing naar boven geeft. Met het uitgekiende constructief ontwerp van de grote overstek bij de entree gaven we antwoord op geldende bouwbeperkingen op het kavel én kreeg het integraal ontworpen kantoor tevens een eigen karakter en uitstraling.

Dat werd versterkt door het Hordijk-rood (logo) dat terugkwam in het gebouw. Door dit alles werd de klant steeds enthousiaster over het ontwerp. Zijn enthousiasme werd nog groter toen in de uitvoering praktisch alles volgens plan verliep.

Bij de oplevering van het pand vertelde de technisch directeur van Hordijk dat hij veel meer voor zijn geld had gekregen van ooit verwacht. “We vroegen om een praktisch pand zonder al te veel poespas, we kregen een praktisch én een aansprekend pand, voor hetzelfde geld.”

Ook wij zijn trots op het resultaat. Niet in de laatste plaats omdat de klant zijn waardering achteraf nogmaals liet blijken: hij gaf ons een 9 voor klanttevredenheid en een NPS-score van 10! En dát is waar we het als ontwerpende bouwer natuurlijk voor doen!

Meer blogs uit deze serie lezen?

Wat bedoel je, een ontwerpende bouwer? Blog deel 2 - 05 november, 2020

Wat bedoel je, een ontwerpende bouwer? Blog deel 1 - 19 oktober, 2020