Home

Met behulp van blockchain en artificial intelligence worden vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld. Met deze pilot, waaraan naast Heembouw nog negen andere organisaties deelnemen, waaronder Schiphol, ProRail, DSM en Rijkswaterstaat, wordt dit online handelsplatform verder ontwikkeld.

EME is een initiatief van Maayke Damen en Christian van Maaren, gestart vanuit de overtuiging dat grootschalige uitwisseling van restmaterialen tussen sectoren de enige manier is om de circulaire werkwijze van bedrijven echt van de grond te krijgen.  Excess Materials Exchange helpt bedrijven inzicht te krijgen in hun eigen waardeketens. Zo worden overtollige materialen gekoppeld aan nieuwe, hoogwaardigere toepassingen, producten en innovaties. Naast een economisch voordeel heeft dit ook een positieve impact op het milieu. 

Blockchain en artificial intelligence

Een veel gebruikt voorbeeld ter illustratie is de toepassing van koffiedrab. Verbranding van koffiedrab levert energie, maar een hoogwaardiger toepassing is koffiedrab te gebruiken als voedingsbodem voor de kweek van bijvoorbeeld champignons. En wat te denken van het gebruik van tulpenblaadjes als grondstof voor verf of van sinaasappelschillen kleding maken? De mogelijkheden lijken eindeloos, maar zijn vaak niet bekend. EME maakt gebruik van nieuwe technologieën als blockchain en artificial intelligence, die zorgen voor inzicht in de mogelijkheden die er zijn om restmaterialen op een hoogwaardige manier te benutten.

Heembouw werkt met veel plezier en interesse mee aan de verdere ontwikkeling van het platform van Excess Materials Exchange. De pilot is net gestart; over een maand of zes hopen we te kunnen laten weten welke interessante matches er zijn gemaakt tussen de deelnemers aan de pilot. 

Oogsten van bouwmateriaal

Ondertussen werkt Heembouw op verschillende andere fronten aan circulariteit. Zo is Heembouw in samenwerking met New Horizon in Nieuwerkerk aan den Iijssel gestart met het oogsten van bouwmateriaal dat vrijkomt bij de sloop van het oude stadhuis van Zuidplas.

Meer over EME