Home

Heembouw op BNR Nieuwsradio: Maak haast met verduurzamen

Durk bij BNR
Afgelopen week was commercieel directeur Kantoren Durk van Loon een van de deelnemers aan een paneldiscussie op BNR Nieuwsradio over de kantorenmarkt. Belangrijk item: De verduurzamingsopgave. Durk van Loon hierover: “50% van de kantoren in Nederland voldoen zonder maatregelen niet aan label C. Label C is absoluut niet ambitieus, met wat LED verlichting en duurzame energieopwekking ben je er al. Het probleem is dat de kantoren niet aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Mensen willen comfort en welzijn. En willen in een gaaf gebouw werken. Maar er zijn te weinig handjes om de 35 miljoen m² kantoren die nu niet voldoen in de komende vier jaar op label C te krijgen. Kortom, als je nog niet begonnen bent, dan zou ik echt haast gaan maken.”

Gevraagd werd of renoveren efficiënt is voor een groot aantal kantoren uit de jaren 75 of ouder. Moet je niet gewoon opnieuw bouwen? Als voorbeeld benoemde Durk Unilever, een gebouw uit 1960 waar Heembouw heeft gerenoveerd. “De reactie van de medewerkers van Unilever is vooral enthousiast en met trots. Dus in een ‘oud’ gebouw blijven kan een prima oplossing zijn.”

Durk bij BNR
Durk van Loon en BNR nieuwsradio presentator Thomas van Zijl

Durk maakte nog een statement: “Het meest niet duurzame kantoor is een kantoor dat leeg staat. Laten we dat vooral voorkomen.”

"De officiële wetgeving voor energielabel C gaat in vanaf 1 juli dit jaar en dat is een goede stap in de richting. In 2050 moeten alle kantoorpanden CO2 en energieneutraal zijn en dat is voor velen nog en lange weg te gaan”. Aanleiding was de leegstand van kantoren buiten de Randstad, terwijl er in de Randstad schaarste is.

Nieuwsgierig naar meer? Beluister dit audiofragment.