Heembouw Wonen tekent overeenkomst met Aedes voor leveren flexwoningen aan woningcorporaties
Branchevereniging Aedes heeft met 36 bouwbedrijven raamovereenkomsten gesloten om verplaatsbare woningen te leveren aan woningcorporaties. Heembouw Wonen is, in samenwerking met Finch Buildings en Maat, één van de bouwers die zich aan deze overeenkomst heeft gecommitteerd. Woningcorporaties gaan nu minicompetities organiseren voor opdrachten om in totaal zo’n 8.000 flexwoningen te leveren. Deze flexwoningen worden gerealiseerd om spoedzoekers en andere woningzoekenden sneller aan een woning te helpen.
Gezamenlijke inkoop
Aedes heeft via een openbaar inkooptraject producenten van modulaire woningen geselecteerd. Zij kunnen samen op korte termijn minstens 8.000 flexwoningen in verschillende varianten leveren. Aedes heeft met hen raamovereenkomsten gesloten. Corporaties kunnen vervolgens via mini-competities op zoek naar de voor hen meest geschikte leverancier. Deze uniforme aanpak zorgt voor duidelijkheid over de kwaliteit, leveringszekerheid, korte doorlooptijden en lagere kosten. Niet eerder werd een dergelijk gezamenlijk inkooptraject voor corporaties in relatief korte tijd op poten gezet.
Plaatsen en herplaatsen woningen
Zo’n 100 corporaties hebben aangegeven interesse te hebben om flexwoningen in te kopen via de raamovereenkomsten. Door de uniforme aanpak en het voorwerk dat al gedaan is, kunnen de minicompetities voor opdrachten snel verlopen. De corporaties plaatsen daarna de woningen op basis van afspraken met gemeenten op hun eerste locatie. Gemeenten tonen toenemende interesse in flexwoningen om deze binnen hun grenzen te plaatsen.
Groot voordeel van flexwoningen is dat ze geplaatst kunnen worden op tijdelijke beschikbare locaties die anders nog jaren ongebruikt zouden blijven.
Aedes, vereniging van woningcorporaties
Snel flexibele woningen bouwen
Moderne flexwoningen (verplaatsbare huizen) zijn snel te realiseren energiezuinige huizen: geschikt om spoedzoekers snel een volwaardig huis te bieden. Het is steeds vaker een oplossing voor bijvoorbeeld gescheiden mensen, economisch daklozen, Oekraïense vluchtelingen of statushouders. Maar ook andere woningzoekenden, zoals starters, zijn er mee geholpen. Groot voordeel is dat ze geplaatst kunnen worden op tijdelijke beschikbare locaties die anders nog jaren ongebruikt zouden blijven.
Ondersteuning en garantie Rijk
De Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, ingesteld door de minister van Volkshuisvesting , ondersteunt bij het inkooptraject. Daarnaast beperkt het Rijk de risico’s voor corporaties met een financiële herplaatsingsgarantie. De garantie is erop gebaseerd dat de flexwoningen na een aantal jaren (meestal 15) naar een volgende locatie verplaatst worden. Corporaties worden geholpen om een tweede of derde locatie te vinden. Als dat onverhoopt toch niet lukt, dragen corporatie, Rijk en gemeente ieder een deel van het exploitatietekort.