Home

Een eigen plek hebben, een huis waar je je echt thuis voelt, je veilige haven; dat is voor ieder mens belangrijk en voor mij als architect een drijfveer om mijn werk altijd goed te doen. Zelf woon ik in een dijkwoning met de keuken en eetkamer in het souterrain en de woonkamer ensuite op de parterre. Heel anders dus, dan een doorzonwoning. Ik vind het intrigerend hoezeer zo’n structuur van een woning invloed heeft op hoe mensen wonen en vooral ook leven. Het is dan ook heerlijk om woningen te ontwerpen, altijd geënt op de plek waar de woning komt te staan. Om na te denken over hoe de bewoners het huis gaan gebruiken, hoe ze er gaan leven, te denken aan alle herinneringen die ze er gaan maken.

Hugo Stevens, Senior Architect bij Heembouw Architecten
Hugo Stevens, Senior Architect bij Heembouw Architecten

Behoefte aan volwaardige, grondgebonden woningen

Onze visie als Heembouw luidt: wij creëren plekken waar mensen willen zijn. Een huis móet natuurlijk ook zo’n plek zijn. Vanuit die gedachte begon het enkele jaren terug bij ons te borrelen. Want de woningbouwopgave in Nederland is groot. Ik schreef het al: er zijn veel woningen nodig, heel snel, het moet duurzaam, energiezuinig en betaalbaar zijn en de ruimte om te bouwen is maar beperkt. Best logisch dat dan, bijvoorbeeld bij binnenstedelijke sloop-nieuwbouw, veelal voor hoogbouw en appartementen wordt gekozen.

Demografisch en sociaal-maatschappelijk gezien is er echter veel meer behoefte aan een mix van hoogbouw en volwaardige, grondgebonden woningen. Omdat er veel vraag is naar huizen met een tuin én vanwege het effect van die diversiteit op de uitstraling en beleving van een wijk. De sociale cohesie, betrokkenheid, contacten met de buren.

Doorontwikkelen tot schaalbaar woonconcept

Toen we voor een grote sloop-nieuwbouwopgave in Den Haag met onze vaste samenwerkingspartners slimme, grondgebonden woningen ontwikkelden, besloten we al snel: hier moeten we meer mee. In die wijk staan nu 10% meer woningen, hebben alle bewoners een woning met eigen voordeur aan de straat en is de wijk ruimer opgezet en groener dan voorheen. We zagen met eigen ogen wat die eigen voordeur en die eigen tuin doen voor de uitstraling van de wijk en welke invloed het heeft op het gevoel van sociale cohesie in de wijk.

We gingen bij Heembouw met elkaar om de teken- en rekentafel. Konden we deze woning doorontwikkelen tot schaalbaar woonconcept? Omdat we een ontwerpende bouwer zijn, vliegen we zo’n proces met alle verschillende disciplines tegelijk aan. Projectontwikkeling, planontwikkelaars, architecten, ons uitvoeringsteam dat verantwoordelijk is voor de realisatie, onze vaste samenwerkingspartners. Een groot voordeel, want daardoor doorlopen wij als ontwerpende bouwer altijd een volledig integraal proces en worden ook aspecten als de kosten en de ‘bouwbaarheid’ vanaf het begin in het ontwerpproces meegenomen.

Bouwen met hout is dé oplossing voor binnenstedelijke verdichting
Bouwen met hout is dé oplossing voor binnenstedelijke verdichting

Hoogwaardige, compacte maatwerkwoning

Het resultaat is er nu: Slimm. Een compleet geëngineerde, kwalitatief hoogwaardige, compacte maatwerkwoning, geschikt voor 1-3 persoonshuishoudens. Slimm voldoet volledig aan het Bouwbesluit en BENG en heeft een MPG van 0,8.

Snel, duurzaam en betaalbaar bouwen

Slimm is ontwikkeld op de breedtemaat waarbinnen een gemiddeld PVE van de woningcorporatie past. Bruto is de woning 3,90 meter breed, met een woonkamer die uitkijkt op de eigen achtertuin, keuken en toilet op een begane grond. Op de verdieping een badkamer, twee slaapkamers en een ruimte voor de wasmachine en installatieruimte.

Slimm, meer dan een woonconcept
Slimm, meer dan een woonconcept

Compleet houten woning

We ontwikkelden een stalen, betonnen en houten variant van de Slimm-woning. Zelf ben ik extra enthousiast over de houten variant. Als kind groeide ik haast op in een houtwerkplaats en heb daardoor sowieso een voorliefde voor hout. Maar constructief bouwen met hout heeft ook de toekomst. Vanwege de beperkte footprint van hout, het lichte gewicht, de isolerende werking en dat het simpelweg aantoonbaar gezonder en merkbaar behaaglijker is om in een houten woning te wonen. De woningen worden volledig geprefabriceerd in de fabriek, passen per verdieping op een vrachtwagen en kunnen eenmaal op het project aangekomen kant en klaar in één dag worden geplaatst. Ze zijn dan meteen geschikt voor permanente bewoning.

Integraal ontwikkelde woning

Dat we bij Heembouw als ontwerpende bouwer altijd integraal naar een opgave kijken, komt bij de houten Slimm-woning ook goed tot uitdrukking, onder andere in de detaillering. Op de bouwplaats plaatsen we de verdieping in zijn geheel en kant-en-klaar op het begane gronddeel van de woning. Dat betekent dat de gevel uit twee delen bestaat, maar idealiter is dat natuurlijk niet zichtbaar. Doordat mijn collega’s van de uitvoering in hun dagelijkse praktijk veel op bouwplaatsen zijn, kwamen we samen tot een slimme oplossing. De woning is nu zo ontworpen, dat de bovengevel over de begane grondgevel heen zakt. Hiermee ontwierpen wij een prachtige, aaneengesloten gevel,  waardoor de individuele bouwdelen niet als dusdanig afleesbaar zijn.

Bouw eerste 22 houten woningen van start

In Roelofarendsveen, op de plek waar eerder een vervallen loods stond, maken wij nu plannen voor de realisatie van de eerste houten Slimm-woningen. Voor zo’n 20 starters biedt dat straks – eind 2021, begin 2022 - een betaalbare, duurzame plek om te wonen. De Slimm blijkt niet alleen heel geschikt als corporatiewoning, maar ook als beleggingsproduct of als starterswoning voor de kopersmarkt. Echt een product waar we bij Heembouw trots op zijn!
Wilt u meer weten over de Slimm-woning? Neem contact met ons op, we laten u graag ervaren hoe fijn het is om in een Slimm woning te zijn.