Home

Wat bedoel je, een ontwerpende bouwer?

nieuwbouw van het bedrijfspand van Safescan door Heembouw

Het wordt ons regelmatig gevraagd. Wat doen jullie als ontwerpende bouwer anders dan andere aannemers en wat levert dat mij als opdrachtgever op? Onze antwoorden hierop liggen in de dagelijkse praktijk besloten. In deze blogserie – wat bedoel je, een ontwerpende bouwer? – geven Heembouwers een inkijkje in die praktijk, aan de hand van een sprekend voorbeeld. In deze editie is dat Paul Kuijt, technisch architect bij Heembouw Architecten, die met zijn collega Koen de Bruin en Sander Dekker, resp. planontwikkelaar en architect, intensief samenwerkte aan de nieuwbouw van het bedrijfspand van Safescan.

Ik zal meteen met de deur in huis vallen. Ik werk hier juist omdat Heembouw een ontwerpende bouwer is. Ik haal het meeste plezier en ontwikkeling uit mijn vak als ik kan samenwerken met andere disciplines. Het liefste in een vroegtijdig stadium. Want als architect vertaal ik niet alleen de wensen van de klant in een ontwerp, ik ben er ook medeverantwoordelijk voor dat het ontwerp goed bouwbaar en betaalbaar is en recht doet aan alle functionele eisen. In het geval van Safescan leverde dat een aantal interessante uitdagingen op.

Wat was de situatie?

Safescan biedt klanten wereldwijd oplossingen in contante geldverwerking. Omdat het bestaande kantoor van dit in Zoetermeer gevestigde bedrijf te klein werd, gaf de directeur-eigenaar ons opdracht om een nieuw bedrijfspand te ontwerpen en te realiseren op een door hem aangekochte zichtlocatie. Hij wilde de opslag en distributie van de Safescan-producten na de verhuizing in eigen hand te nemen. Hierdoor kreeg het nieuwe pand zowel een kantoor- als een logistieke functie. Qua uitstraling ging Safescan voor een modern, strak en transparant pand, met zoveel mogelijk glas in de voorgevel.

nieuwbouw van het bedrijfspand van Safescan door Heembouw

De dakrand: de grootste uitdaging

In het ontwerp dat we voor ogen hadden, was de uitkragende dakrand de grootste uitdaging. De wit gekleurde dakrand is een markant onderdeel van het ontwerp. Het was echter een technische uitdaging om de rand gerealiseerd te krijgen. Enerzijds omdat de hemelwaterafvoer onzichtbaar ingebouwd moest worden en de constructie zelf zo dun mogelijk moest blijven. Anderzijds wilden we een dakrand zonder daktrim, dat sloot het beste aan op de wens van de klant.

Omdat in de bouw iedereen de taal van een detail spreekt, in tegenstelling tot die van een abstract ontwerpverhaal, legde ik mijn allereerste schetsontwerpen al bij Koen op zijn bureau. Vergezeld van de vraag: kunnen we dit zo realiseren? Met de informatie die Koen daarop ophaalde bij onze bouwcollega’s, vaste partners en leveranciers konden we het ontwerp samen in een haalbare, realiseerbare en gedragen richting duwen. We hebben daarvoor behoorlijk wat visualisaties uitgewisseld, de kleinste hoekjes van het ontwerp werden uitvergroot.

Dakrand Safescan met detailschets
Dakrand met detailschets

Het schuurt, maar het werkt ook

Natuurlijk schuurde het ook wel eens. We namen wederzijds niet zonder slag of stoot aan dat de uitgedachte oplossingen ook voor dit ontwerp de beste waren. We bleven elkaar uitdagen om met het hoogst haalbare te komen. “Is dat zo?” “Bestaat er echt geen alternatief?” Tot het moment dat we er beiden van overtuigd waren dat we esthetisch, kostentechnisch en qua uitvoerbaarheid het optimum bereikt hadden. Dat het gelukt is, komt mede omdat we elkaar als collega’s makkelijk kunnen vinden; we hebben heel wat uurtjes samen aan een bureau gezeten. We zijn gewend om in alle openheid samen te werken en hebben in dit project meerdere ontwerpdetails vooraf op deze manier nauwkeurig uitgewerkt.

Missie geslaagd

Wat levert al dat gepuzzel vooraf dan op, vraagt u zich misschien af. In ieder geval een ontwerp dat in balans is en waarvan de klant weet dat het gerealiseerd kan worden binnen het afgesproken budget. In de uitvoering geeft het rust, overzicht en een grotere betrokkenheid. Mijn collega’s in de uitvoering ervaren dat zo. Doordat we al in een vroeg stadium met elkaar om tafel zitten, is het mogelijk om aandachtspunten en oplossingen met elkaar te bespreken. Dat zorgt voor begrip voor de ontwerpkeuzes en dat draagt positief bij aan een soepele realisatie. Bovendien wordt samenwerken leuker. Ik kwam graag op de bouwplaats van Safescan.

Om met collega’s nog net even de laatste vragen en details door te nemen, maar ook om te zien hoe het ontwerp tot leven kwam. En de klant? De klant is blij en lovend. Volgens zijn zeggen werken de functionele indeling en de uitgedachte werkprocessen goed, ook voor de nieuwe afdelingen opslag en distributie. Ook qua uitstraling heeft hij gekregen dat hij wilde: een mooi, transparant pand dat zowel binnen als buiten gezien mag worden. Dat vindt hij niet alleen, dat vinden anderen ook. Zo vertelde hij vol trots dat het pand al gebruikt is als achtergrond voor een fotoshoot en dat het sollicitanten trekt die graag willen werken bij een bedrijf met zo’n open uitstraling en zo’n mooie werkplek. Missie geslaagd, zou ik zeggen.

nieuwbouw van het bedrijfspand van Safescan door Heembouw