Home

Transformatie en nieuwbouw rijksmonument

Magistraal wonen in Castricum aan zee

Status
Opgeleverd
Locatie
Castricum
Opdrachtgever
NU projectontwikkeling
Architect
Braaksma & Roos

In opdracht van NU Projectontwikkeling heeft Heembouw een voormalig mannenpaviljoen van Parnassia in Castricum getransformeerd tot 12 herenhuizen en 5 appartementen. Daarnaast zijn er 5 vrijstaande villa’s gerealiseerd. Het monumentale paviljoensgebouw ligt op het landgoed Duin en Bosch bij Bakkum en Castricum, dat grenst aan het Noord-Hollandse Duinreservaat.

Het voortraject

Op basis van onze expertise van klassieke transformatie / renovatie is Heembouw gevraagd door NU Projectontwikkeling om mee te denken in de ontwikkeling van het voormalig mannenpaviljoen van Parnassia in Castricum. Het rijksmonument ligt op het landgoed Duin en Bosch bij Bakkum en Castricum, dat grenst aan het Noord-Hollandse Duinreservaat.

Parnassia is een bekende opdrachtgever van Heembouw: eerder realiseerde Heembouw de transformatie van rijksmonument Breehorn, een voormalig psychiatrisch ziekenhuispaviljoen. Samen met de bouwteampartners zijn we gekomen tot een ontwerp en prijsvorming.

Duin en Bosch werd gebouwd in een fraaie Zwitserse ‘chaletstijl’. De gebouwen werden groots opgezet. Ruime entrees met fraaie trappenhuizen. Hoge plafonds. Grote raampartijen. Gesitueerd op het zuiden, om maximaal van de zon te profiteren. Al die kwaliteit is meer dan een eeuw bewaard gebleven. Het Paviljoen is gestold in de tijd en wordt nu weer in ere hersteld. Wat waardevol is, blijft behouden: de royale maatvoering, de ruimte rondom, de ambachtelijke bouw. Daar wordt volop modern comfort aan toegevoegd: privéterrassen, een grote gezamenlijke groene ruimte, parkeerplaatsen uit het zicht.

Het Paviljoen bestaat in totaal uit 12 herenhuizen en 5 appartementen in het historische Paviljoen II Mannen, plus 5 nieuw te bouwen vrijstaande villa’s. Het monumentale paviljoensgebouw wordt gerestaureerd en gemoderniseerd in samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos. Dit bureau won in 2014 de Monumentenprijs van de gemeente Den Haag voor hun Tuinzaal in het Haags Gemeentemuseum. Dat bewijst ondermeer hun vermogen om historische vormgeving te vertalen naar eisen van nu.

Voortgang project

    Bekijk verder

    Volgend project