Home

Op ons kantoor in Berkel en Rodenrijs is een ruimte ingericht voor de gezamenlijke ontwerpdagen. Deze ruimte is voorzien van de benodigde faciliteiten voor onze eigen collega’s en de partners welke vooraf zijn geselecteerd. Het is begonnen als een experiment en wij hebben onze gedachten over hoe wij deze ontwerpdagen zien en wanneer we deze gaan houden met de betrokken partners gedeeld.

Gezamenlijk BIM ontwerpen Heembouw en Habeon Architecten

Weerstand

Er was weerstand, diverse partners spraken hun twijfels uit over het nut en de noodzaak van gezamenlijke ontwerpdagen. Diverse redenen (afstand, niet beschikbare hard en software, etc.) werden aangevoerd waarom het voor hun niet te doen was om deze dagen bij te wonen. Heembouw heeft de spreekwoordelijk poot stijf gehouden en op dinsdag 3 november was de eerste gezamenlijke ontwerpdag voor Applied Medical een feit. Een beetje morrend waren 4 van de 6 partijen om 8.00u present voor de clashsessie waar we de dagen mee beginnen. Na de sessie zijn we gezamenlijk aan de slag met de clashes en overige zaken die raakvlakken hebben met elkaar. Aan het einde van de dag heb ik iedereen gevraagd wat ze er van vonden en de eerste voorzichtige positieve reacties waren er al.

Gezamenlijk BIM ontwerpen Heembouw en Habeon Architecten

Efficiënte dag

We hebben inmiddels tientallen gezamenlijke ontwerpdagen achter de rug. De beschikbare ruimte is niet meer toereikend om iedereen een werkplek te geven. Vanaf dag 3 al nemen er mensen plaats in de naastgelegen ruimtes of de kantine om maar niets te hoeven missen van deze uiterst efficiënte dag. De leveranciers hebben het licht gezien en ervaren de voordelen van het zo vroeg in het proces meedenken om met elkaar de beste keuzes voor het project te maken. Tijdens de dag worden de clashes opgelost, en zoeken leveranciers elkaar op om specifieke zaken en vragen helder te krijgen en af te stemmen. Dit scheelt enorm veel onderlinge communicatie (mails over en weer) over de engineering in de daaropvolgende dagen.

Enthousiaste leveranciers

Doordat leveranciers enthousiast zijn geworden wordt er steeds meer meegedacht over de structuur van deze dag en inmiddels is de weerstand volledig omgeslagen in enthousiasme! Het succes van de gezamenlijke ontwerpdag bij Applied Medical slaat binnen onze organisatie ook over op de andere klantgroepen. Collega’s van bedrijfsruimten hebben zelfs al een keer gebruik gemaakt van onze ruimten en hebben inmiddels zelf ook een ruimte ingericht.

Mijlpalen

Heel mooi om te zien hoe een experiment snel uit kan groeien tot een succesvol format. Steeds meer van onze vaste leverancier zullen binnenkort kennismaken met deze ontwerpdagen. Al tijdens de BIM kick-off worden ze meegenomen als mijlpalen in de engineeringplanning.

Het enthousiasme van de leveranciers is voor ons de bevestiging van een juiste keuze en motiveert ons enorm!