Home

“Ik ben een doener! 
Naar buiten en met de voeten in de klei“

Ze is pas 21 jaar maar haar ambitie liegt er niet om. Geboren in Den Haag, nog wonend bij haar ouders en twee zussen en met haar eerste bouwdiploma op zak. Na haar succesvolle stage bij Heembouw is zij met vlag wimpel geslaagd voor haar examen Midden kader functionaris Bouwkunde. “Ik heb ooit gedroomd van de baan als chirurg maar al snel wist ik dat een ‘jongensschool’ meer bij mij past. Gewoon doen, met de voeten in de klei. Dat ben ik, dat zit nu eenmaal in mijn DNA”.

Hoe ben je bij Heembouw terecht gekomen?

“Gek genoeg was het niet makkelijk om ergens een stageplek te vinden. Want ondanks de schaarste aan technisch opgeleide mensen wordt het aannemen van stagiaires blijkbaar niet overal als een aanwinst gezien. Natuurlijk moet ik nog veel leren, maar ik ben een doener. Ik weet wat ik wil. En in dit geval was dat een kijkje in de keuken van de uitvoerder. Ik ken Wim Vreeburg (Hoofd uitvoerder De President) nog van mijn vorige stage en omdat hij op dit moment werkzaam is bij Heembouw, kwam ik bij Heembouw terecht.” De vraag wat hen verbindt is voor Meryem makkelijk. Glimlachend: “We hebben een vader-dochter relatie. Hij neemt me aan de hand mee en ziet precies wanneer ik een tip nodig heb. Dat is bijzonder.”

Meryem-Tunc-Wim-Vreeburg.jpg

Wat is jouw uitdaging bij Heembouw?

Ik ben verantwoordelijk voor de afbouwfase van het appartementencomplex De President. Dat betekent veel coördinatie op de werkvloer, wat ik echt super leuk vind. Lekker tussen de mannen, af en toe een flauwe grap maar ik kan ze wel hebben. Daarnaast behartigen we ook de emoties van de buren. Hoe staan zij er in en waar lopen zij tegen aan? Maar de grootste uitdaging is toch wel de tunnelgietbouw-methodiek die we hebben toegepast met een beuk van 10 meter overspanning. Hiermee worden in één arbeidsgang twee woningen overspannen. Een unieke situatie, want dat is in Nederland niet eerder gebeurd. Door deze grootte van de tunnel werken we niet alleen sneller maar creëren we ook meer indelingsvrijheid en duurzaamheid van het gebouw.”

De-President-Den-Haag-appartementen-tunnelgietbouw.jpg

Ben jij die typische vrouw in de bouw?

“Ik ben van de babbeltjes hier en babbeltjes daar en zo is het me snel gelukt een band op te bouwen. Want dat is nodig. Het blijft een mannenwereld en als vrouw word je getest. Ik geef mijn grenzen aan, ben zelfverzekerd en heb laten zien wat ik in huis heb. Inmiddels ben ik wel ‘hun meisje op de bouw’ en doen ze veel voor me. Ik voel me een typische Heembouwer en ik als vrouw draag zéker mijn steentje bij.”

Wat is dan die impact van de vrouw op de bouwplaats?

“De kracht van de vrouw zijn haar sociale karaktereigenschappen. Ik ben aardig, rustig, empathisch en voel dingen beter aan. Ik deel die signalen met Wim en samen kijken we hoe en of we het anders moeten doen. Ik hoop dat na mij nog meer vrouwelijke collega’s in de uitvoering volgen. Het voelt alsof ik de eerste stap heb gezet en Heembouw het verder moet oppakken. Door uit te stralen dat we een warm bedrijf zijn en proactief te worden in het werven van vrouwelijke stagiaires.” Met haar vuist op tafel. “Bouwen wordt gezien als een mannenwereld. Straal uit dat het niet zo is en laat zien dat je open staat voor iedereen.”

En nu?

Ze juicht. “Ik blijf nog even bij Heembouw, ik blijf tot september op dit project werken.” Niet langer nee, want ze gaat in het nieuwe schooljaar starten met de studie HBO Bouwkunde. “Ik eis veel van mezelf. Wil nog meer weten en kunnen. Dat ik verantwoordelijkheid neem, laat ik nu zien bij Heembouw. Dat heb ik alvast voor elkaar gebokst. Over 3 jaar hoop ik weer geslaagd te zijn. Ik kijk nu al uit naar die vlag!” De toekomst gaat ze dan ook tegemoet zoals dit verhaal begon. Vol energie, vol passie.