Home

Als makelaarsvereniging heeft de NVM veel ervaring met de bouw, maar niet met het bouwen van een eigen kantoor. NVM koos daarom bewust voor een turn-key traject. Dat uitgangspunt past goed bij Heembouw, want turn-key, dat is wat we als ontwerpende bouwer het liefste doen.

Wat is het doel en de functie van het gebouw?

Zo’n ontwerpopgave begint natuurlijk met de eisen en wensen van de opdrachtgever, de gebruiker. Wat is het doel van het gebouw, hoe gaat de klant het gebruiken, hoe moet het functioneren? Wat is de betekenis van die plek? Voor de klant, maar ook: wat zijn de eigenschappen, is er mooi uitzicht, hoeveel plek moet er zijn om te parkeren, wat is het beeldkwaliteitsplan?

Op basis van een volumestudie start vervolgens de puzzel. Hoe verhoudt het gebouw zich tot de omgeving, welke functies heeft het gebouw, hoe zijn die aan elkaar gerelateerd, welke plek krijgen die idealiter in het geheel? Een interessante opgave bij het nieuwe hoofdkantoor van NVM, want NVM gaat er naast het huisvesten van de organisatie ook cursussen geven aan alle ruim 4400 makelaarsleden van haar vereniging. Dit is dus geen kantoorgebouw voor één partij, maar ook een plek voor onderwijs en verzamelplaats voor vergaderingen. Er moest een balans komen tussen elkaar ontmoeten en geen last hebben van elkaar. Bovendien was er veel parkeerruimte nodig.

Ontwerpen sámen met onze klant

Wat bijzonder is aan onze aanpak bij Heembouw: we ontwerpen sámen met onze klant. Het grote voordeel: wij kunnen echt in de huid kruipen van de klant en de klant kan zijn keuzes goed doordacht maken, mede op basis van alle ervaring die wij hebben. We spraken dus met verschillende groepen medewerkers en andere gebruikersgroepen, presenteerden het ontwerp meerdere keren tijdens een ledenvergadering en hebben continu contact met de interne projectgroep.

Viviam legt uit

Meer mogelijk dan gedacht

Dat levert een veel beter ontwerp op. Zo stond voor de indeling van de kantoorvloeren in het PVE van NVM een gesloten kantoorindeling als eis. De medewerkers van NVM zijn in het huidige gebouw gewend aan zo’n gesloten kantoorindeling. Dat bevalt niet iedereen goed, maar met z’n allen in één grote open ruimte zitten, dat wilden de medewerkers ook niet. Toen dit tijdens onze gesprekken ter sprake kwam, gaven wij aan dat een tussenvorm ook mogelijk is. Daar had NVM nog niet aan gedacht.

Ontwerp en uitvoering is één team

Ook bijzonder aan onze aanpak bij Heembouw: als architect werk ik vanaf het allereerst begin van zo’n ontwerpopgave actief samen met mijn collega’s van de planontwikkeling en de realisatie. De reden: we ontwerpen nooit zonder te weten wat de impact is voor het bouwen en de kosten.

Dus als wij als architecten iets bedenken, zijn onze collega’s die het gaan bouwen al meteen bezig met wat dat kost, wat het betekent voor de bouwtijd en hoe we dat handig kunnen doen. We zitten ook in één ruimte met elkaar en dat schakelt snel. Bovendien kunnen we voor speciale dingen meteen even contact opnemen met collega’s die zoiets al vaak hebben gedaan. Bij het ontwerp voor NVM kozen we bijvoorbeeld voor ondergronds parkeren en betrokken we onze collega’s van woningbouw erbij, omdat zij daar meer ervaring mee hebben.

Korte lijnen, oog voor detail

Die korte lijnen tussen architectuur en uitvoering bewijzen altijd in alle fasen hun kracht. Het nieuwe gebouw van NVM heeft een groot atrium, met tegen twee wanden een houten bekleding die moet uitlijnen met de vloerwanden. De prefab betonelementen die erachter zitten kunnen soms echter wel 2 of 3 cm afwijken. Dat lijkt een detail, maar als het scheef is zie je dat meteen. Mijn collega’s van de uitvoering snappen door onze hechte samenwerking goed hoe belangrijk het is dat dit in de uitvoering goed komt. Samen met hen en de leverancier buig ik me dan net zo lang over zo’n detail tot we zeker weten dat we die bekleding altijd recht krijgen.

Slim uitvoeren, kosten besparen

Voor de gevelbekleding liepen we overigens tegen een vergelijkbare uitdaging aan. Samen denken we dan ook meteen na over hoe dat op de bouw goed passend gemaakt kan worden en we hebben continu oog voor het effect ervan op de kosten. De gevel bijvoorbeeld, bestaat maar uit een paar vaste elementen. Door die vaste elementen in verschillende volgordes te herhalen, ziet het er heel variabel uit. De gevel krijgt daardoor een uitstraling met veel variatie, terwijl we maar een beperkt aantal mallen nodig hebben. Dat we samen met de leverancier zoiets slims bedenken is gaaf.

Een plek waar mensen willen zijn

Ik ben trots op het resultaat. Een gebouw moet werken voor de gebruiker en dat is in dit ontwerp heel goed gelukt. Overigens ben ik nog steeds actief betrokken, ook nu de uitvoering is gestart. Dat is niet vanzelfsprekend. Vaak ben je als architect alleen nog vaag op achtergrond aanwezig als er gebouwd wordt. Doordat de uitvoerders mijn collega’s zijn, zijn zij mijn ogen en oren. Als er iets niet goed dreigt te gaan bellen zij mij meteen op: ‘Dit zou Vivian echt niet zo bedacht hebben.’ Die samenwerking zorgt ervoor dat we echt die plekken kunnen creëren waar mensen graag willen zijn.

Nieuwsgierig naar het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor van NVM?
Hier vindt u de hele projectbeschrijving, inclusief beelden.