Chef werkplaats Maarten van der Stam: ”Ik doe nog steeds wat ik leuk vind en krijg elke dag het idee dat ik iets beteken voor dit bedrijf.”
Ken je van die mensen die niet weten waar ze hun bed voor uit komen? Wij niet. Wij springen ons bed uit om plekken te creëren waar mensen willen zijn. We hebben plezier in wat we doen, want we doen het samen. En wat je erin stopt, krijg je terug. Betrokken Heembouwers zoals Maarten van der Stam, timmerman en werkplaats-chef, hebben altijd energie voor een extra stap. Dat voel je direct als je ’s ochtend bij hem de werkplaats binnenstapt.
“Goeiemorgen Maarten!” Iedereen die ’s ochtends binnenkomt en door de werkplaats loopt, start de dag met een ochtendgroet aan Maarten en krijgt daar een warme, bescheiden lach voor terug. Altijd geconcentreerd en vol trots op zijn houtbewerkingsactiviteiten. Eens kijken hoe onopvallend hij is, tijdens een kopje koffie in ons werkcafé.
Heb je net zoveel levensjaren bij Heembouw als je aantal tatoeages?
“Ik werk sinds ’96 bij Heembouw maar heb zeker meer dan 60 tatoeages, dus reken maar uit.. Dan moet ik hier nog wel even blijven werken om dat te evenaren. Ik ben als jong ventje begonnen als leerling timmerman. Ik woon hier in de buurt dus kende Heembouw van naam. Dat was toen al een bedrijf met een goede naam en was het voor mij eigenlijk logisch dat ik daar aan de slag ging. Inmiddels zijn we 23 jaar verder en heb ik van alles gedaan. Van renovatie en verbouw en het zelf van a tot z bouwen van kleine huizen, hallenbouw tot uiteindelijk houtbewerking. Dat laatste past het beste bij mij. Ik vind het leuk om met details bezig te zijn, alles wat ik maak moet gewoon perfect worden. Schuiframen opknappen, sier en gootlijsten (na)maken, dat soort dingen. Toen ik in de werkplaats kwam, waren we met z’n zessen. Opeens was iedereen met de vut en liep ik hier nog alleen.”
Ondertussen is er veel veranderd. Heembouw is gegroeid naar een bouwbedrijf met meer dan 300 medewerkers. Je runt de werkplaats in je eentje, hebt je gespecialiseerd in houtbewerking én je wordt vader!
“Zo kan er veel gebeuren in een paar jaar tijd! Ik ben alleen in de werkplaats en heb zo nu en dan assistentie van de jongens van buiten. We huren veel meer personeel in, de tijd van de échte groep Heembouwers bij elkaar is wel voorbij. Dan merk je dat niet iedereen elkaar meer kent. Er wordt niet meer elke dag op de bouwplaats een kijkje genomen. Dat mis ik wel, dat bijvoorbeeld ook de directie op de bouw- of werkplaats te vinden zijn om te voelen en te zien wat er speelt. Omdat we zo groot worden, lukt dat niet altijd meer. Ondanks de groei, blijven we een open en transparant bedrijf. Ik krijg iedere dag het idee dat ik iets beteken. Ik doe nog steeds wat ik leuk vind. En ja, ik word over 3 weken vader. Dan is het feest compleet.”
Op welke werken kunnen we jouw trotse handtekening zien?
“Op een van de grachtenpanden op de Leidse Rapenburg, die hebben we een paar jaar geleden opgeknapt. Ik heb daar alles wat vervangen moest worden in oude stijl gemaakt. Dat is precisiewerk, het ging om detaillering en daar komt gevoel bij kijken. Toen we hadden opgeleverd, vertelde de klant welke details hem echt opvielen en wat hij mooi vond. Dat waren de dingen die ik had gemaakt, dat was wel heel leuk om te horen. Project De Nieuwe Loet is ook een mooi voorbeeld, daar zijn we bezig met de transformatie van een voormalig monumentaal mannenpaviljoen tot 12 herenhuizen en 5 appartementen. Ik doe daar veel detailwerk voor. Ook ben ik trots op de zelf gemaakte meubels op ons hoofdkantoor. Van oude traptreden heb ik tafels en kasten gemaakt. Recycling is wat we op alle fronten binnen onze organisatie aan het toepassen zijn.”
De werkplaats is voor Heembouw nog altijd een belangrijke plek. Hoe ervaar jij dat?
“Ook al maken we niet alles meer zelf en is er in de loop van de tijd veel veranderd, het ad hoc kunnen leveren en het op maat maken van soms heel gedetailleerde producten onderscheidt ons wel. We bieden niet een ding, maar zijn veelzijdig. We blijven investeren in de werkplaats door te verduurzamen en te moderniseren. Zo is de oude afzuiginstallatie vervangen door een moderne unit, die vrijgekomen zaagsel en stof opvangt en perst tot kleine briketten. We hergebruiken veel bestaande materialen, waarmee we ook de fietsenstalling hebben uitgebreid. We hebben zonnepanelen op het dak van het fietsenhok. En hebben we naast verbeteringen ook geïnvesteerd in een nieuwe platenzaag; loepzuiver en we kunnen met twee man 110 platen in een dag verzagen. Dat biedt weer nieuwe kansen.”
Als jij ergens voor gaat, dan ook helemaal. Op je werk maar ook als persoon.
“Klopt, ik ben een perfectionist. Kijk - wijzende naar zijn armen - ook als het om mijn tattoos gaat. Dit is een stukje eigen. Het vertelt wie ik ben en wat ik doe. Over alle plaatjes heb ik nagedacht. Ik heb een cirkelzaag laten tatoeëren en later ook een hamer en een spijker. Tenslotte komt daar het brood mee op de plank. Verder zie je veel old scool, als rode rozen en zie je de band terug die ik heb met mijn familie en vrienden. Hiermee ben ik mezelf, waarom ook niet? Jezelf anders voordoen kost alleen maar energie. Bij Heembouw hebben we aandacht voor elkaar en zijn we eerlijk en open. Ook al is dat soms niet makkelijk. Dat vind ik een teken van respect.”
Volgens mij komen er nog heel wat Heembouw jaren bij.
“Het gras is niet groener bij de buren. We zijn hier vrij, je krijgt kansen en de sfeer is goed. We gaan met onze tijd mee en straks gaan we nog meer doen met circulair bouwen. Dat is voor mij weer een uitdaging. Ik zou wel meer prefab willen bouwen en we, met misschien iets meer mensen in de werkplaats dan nu, gebruikte materialen tot elementen maken. Het is hier gewoon een mooie plek waar ik elke dag wil zijn. Nou ja, tot 16:00 uur dan.”
Borrelt het al? Dan hebben we goed nieuws voor je! Bekijk onze vacatures op onze website