Wat bedoel je, een ontwerpende bouwer?
Het wordt ons regelmatig gevraagd. Wat doen jullie als ontwerpende bouwer anders dan andere aannemers en wat levert dat mij als opdrachtgever op? Onze antwoorden hierop liggen in de dagelijkse praktijk besloten. In deze blogserie – wat bedoel je, een ontwerpende bouwer? – geven Heembouwers een inkijkje in die praktijk, aan de hand van een sprekend voorbeeld. In deze editie is dat Nico Jan van Es, hoofduitvoerder bij Heembouw Bedrijfsruimten, die met zijn collega’s architect Sander Dekker en sr. werkvoorbereider Tim van Gent intensief samenwerkte aan de nieuwbouw van het bedrijfspand van Textaafoam.
Treffender dan mijn collega Sander kan ik het eigenlijk niet zeggen. De manier waarop het proces van ontwerp tot bouw verloopt, bepaalt mede de beleving en de kwaliteitswaardering van de klant. Hoe geruislozer het proces, hoe beter. Precies daarom kijken we met een trots gevoel terug op het nieuwe bedrijfspand dat wij voor Textaafoam, een industriële groothandel in meubelstoffen, gerealiseerd hebben. Hier viel alles op zijn plaats.
Wat was de situatie?
Het familiebedrijf Textaafoam onderscheidt zich in de markt door het leveren van hoogstaande kwaliteit en toegevoegde waarde, in de vorm van klantbeleving, trendanalyses en innovaties. Die marktbenadering wilde Textaafoam terug laten komen in hun nieuwe bedrijfspand. In uitstraling, in functionaliteit en in indeling van het pand met een logische verdeling tussen commercie en logistiek, die voorheen op verschillende locaties gehuisvest waren. Sander, de architect van dit project, positioneerde de showroom in het hart van het gebouw als een natuurlijke verbinding tussen het kantoor, het logistieke proces en de entree. De showroom steekt uitnodigend uit het pand en wordt gedragen door een V-kolom, de blikvanger van het ontwerp die uitkraagt boven een vijver.
Hoe pakken wij dat aan?
Bij mijn vorige werkgevers sloot ik als uitvoerder pas aan als het project gereed gemaakt werd voor realisatie. Bij Heembouw gaat dat anders. Ik zeg weleens gekscherend dat Tim en ik tegenwoordig al bij een project betrokken zijn als onze architect nog met de schaalmodellen van het ontwerp aan het stoeien is.
In het geval van Textaafoam konden wij ons daarom al snel buigen over de vraag wat ervoor nodig was om de V-kolom, die maar liefst 23 ton weegt en 6,5 meter bij 11 meter groot is, op de goede plek te krijgen. Een mooie uitdaging die we aangegaan zijn door onszelf samen met de constructeur en de prefab leverancier ‘op te sluiten’ in de bouwkeet. We spraken af dat het slot pas weer van de deur ging als we eruit waren, wat na vijf kwartier het geval was. De door ons gevonden oplossing, die voor een groot deel op conto van Tim kwam, bestond onder andere uit het opknippen van de constructie. We hebben dit ook met Sander afgestemd om er zeker van te zijn dat het recht deed aan het ontwerp.
Het is geen project maar een proces
Zo vormen we samen één ontwerp- en bouwteam. Ik vind dat heel prettig werken zo. Enerzijds omdat het ons in de uitvoering enorm helpt als we de visie achter het ontwerp goed begrijpen. Anderzijds omdat we elkaar als personen inmiddels goed kennen en we al in het voortraject in openheid kunnen sparren over hoe cruciale ontwerpdetails uitgevoerd kunnen worden. Die voorbereiding verdient zich terug in het bouwproces. Hoe vloeiender dat proces verloopt, hoe minder vertraging en fouten er gemaakt worden.
Bouwen is voor ons geen project, maar een proces. Of zoals onze architecten zeggen: wij leveren geen ontwerp, maar een gebouw. Het werkt dus twee kanten op. Zoals wij betrokken zijn bij het ontwerp en de voorbereidingsfase, zo zijn onze architecten betrokken bij de realisatie.
Een appje voldoende
Tijdens de bouw van het bedrijfspand van Textaafoam was Sander altijd maar één appje van ons verwijderd. Als we even niet helder hadden hoe hij een bepaald detail bedoeld had, reageerde hij direct. Ook kwam hij regelmatig op de bouwplaats langs om de voortgang te volgen en om de klant bij te praten over bijvoorbeeld kleurstellingen en gemaakte detailkeuzes. Op zich konden wij dat ook, maar wij spraken voor deze klant toch te veel vanuit de techniek.
Sander kon de informatie beter herleiden naar zijn wensen en naar de visie achter het ontwerp. Daarmee voorkwamen we onnodige verwarring en het werkt gewoon prettig. Dat vinden wij niet alleen, maar de eigenaar van Textaafoam ook. Hij vertelde dat de bouw van zijn nieuwe bedrijfspand een feestje was vergeleken met de bouw van zijn eigen woning, zo opvallend soepel als het verlopen was. En zo enorm trots als hij was op het eindresultaat.
Kijk, en daar worden wij als team dan weer heel blij van.
Dit blog is onderdeel van een serie over “De ontwerpende bouwer”.