Home

80 collega’s (=80% van de collega’s t/m 35 jaar!) stonden op de kade te wachten om over te varen naar een eiland met historie en een verhaal, net als Heembouw. Een super hoge opkomst! Bij de lancering in december 2017 was 67% van de collega’s t/m 35 jaar aanwezig. Dit geeft aan hoe betrokken de YHB-ers zijn en dat ze het belangrijk vinden om bij dit initiatief aanwezig te zijn. De dag stond in het teken van kennisdeling, teambuilding en elkaar nog beter leren kennen, de 3 pijlers onder Young Heembouw. Benieuwd hoe de dag eruit zag? Zie onderstaande video voor het dagverslag.

Heembouw heeft een cultuur waar mensen graag en lang werken. Het verbinden van collega’s die al langer bij Heembouw werken met de nieuwelingen in de organisatie, was het centrale thema van ons event. Na een warm welkom door de organisatie en Peter Lammertink (algemeen Holding directeur Heembouw) kregen de Youngsters een video te zien met collega’s die al langer dan 15 jaar bij Heembouw werken. We hebben zelfs een collega die al meer dan 45 jaar bij Heembouw werkt, hulde! Zij vertelden over hun carrière, de kansen die ze hebben gehad en wat ze de YHB-ers willen meegeven. Bijzonder om hun verhaal te horen en de interesse op de gezichten te zien bij de Youngsters.Hierna was het tijd voor kennisdeling en cultuur. In groepjes verdeeld schoof iedereen aan bij de sessies die in het teken stonden van deze belangrijke onderwerpen.

Sessie 1 | De #TypischHeembouw Cultuur

Cultuur geef je aan elkaar door, door verhalen te vertellen. Peter Lammertink ging in gesprek met vader Willem (al gepensioneerd) en zoon Ronald van Diemen (projectleider Wonen). Samen hebben de heren meer dan 50 jaar bij Heembouw gewerkt en zij zijn een goede afspiegeling van de bedrijfscultuur. Bijzonder aan Willem is dat hij met Ruud van Berkel heeft samengewerkt (de zoon van oprichter Cor van Berkel). Niet alle YHB-ers weten wie Ruud van Berkel is. Daarom is er een video opgenomen met Ruud waarin hij het volgende vertelt: “Sinds 2016 ben ik teruggetreden als commissaris en niet meer actief betrokken bij het bedrijf, maar ik kijk naar het bedrijf met heel veel trots! Het is natuurlijk ook een beetje mijn kindje, en daar hou je ook al sta je meer op afstand toch wel heel veel belangstelling voor. Maar ik geloof in deze organisatie zoals ze er nu staat. Om een goed rendement te maken en te houden, heb je een goede club en gemotiveerde mensen nodig en die hebben wij. En zonder een goede cultuur kan je niet succesvol zijn, andersom wanneer je succesvol bent ontwikkel je vanzelf een goede cultuur. En ik sta 100% achter het initiatief YHB. Het is heel waardevol om van elkaar te leren en ervaringen met elkaar te delen. Als tip wil ik de jongelui meegeven dat je meer bereikt met vragen dan met preken. Als je wilt weten wat mensen beweegt, dan bereik je dat door zoveel mogelijk te luisteren en minimaal te praten. Twee oren, één mond, in die verhouding.”

Ik kijk naar het bedrijf met heel veel trots! En ik sta 100% achter het initiatief YHB. Het is heel waardevol om van elkaar te leren en ervaringen met elkaar te delen

Ruud van Berkel

Willem heeft het bedrijf zien groeien van kleine onderneming, naar wat het nu is. Ook al is hij al 14 jaar met pensioen, door zijn zoon blijft hij toch erg betrokken bij Heembouw. De interactie tussen de drie heren was erg leuk, grappig, maar ook inspirerend. Zo vertelde Willem o.a. hoe het vroeger in de bouw ging: “Aan het eind van de week kregen alle vaklieden envelopje en regelmatig belanden we dan in de kroeg. Maar vroeger waren de projecten ook minder gehaast. We kregen de tijd om een huis te bouwen, nu moet het allemaal al gister klaar zijn. Ik kan niet meer mee in deze tijd hoor, maar ik neem mijn petje af voor mijn zoon die dat wel flikt.” Ronald van Diemen prijst zijn vader: “Het gaat er nu inderdaad anders aan toe dan vroeger. Maar toen hadden ze ook veel minder oog voor veiligheid, ontwikkelmogelijkheden en het vasthouden van cultuur. Ze moesten keihard werken en er was gewoonweg geen tijd en geld voor initiatieven zoals talentontwikkeling en Young Heembouw. En gelukkig werk ik bij een bedrijf dat inziet dat mensen het echte kapitaal zijn en daar nu vol op inzetten.” Willem: “Oh en wat er nu ook anders is dan vroeger, er lopen meer vrouwen op de bouw, een mooie ontwikkeling al zeg ik het zelf!”

Peter Lammertink is in gesprek met Willem en Ronald van Diemen

Oh en wat er nu ook anders is dan vroeger, er lopen meer vrouwen op de bouw, een mooie ontwikkeling al zeg ik het zelf!

Willem van Diemen

Sessie 2 | Kennisdelen Heembouw Werken

Laten zien waar je trots op bent. Dat hebben Martijn Icke (Manager Service en Onderhoud Kantoren), Daan Fredriks (projectleider Kantoren) en Rinus Verhey (Commercieel directeur Bedrijfsruimten) gedaan in een korte pitch van 15 minuten per persoon. Ze spraken over de projecten die ze uitvoeren en waar ze trots op zijn, maar dan wel met de Rotterdamse nuchterheid. Martijn: “Ja we realiseren super gave projecten voor mooie klanten, maar we vinden het ook écht leuk wat we doen! En daarom zijn we er zo goed in.” Dit heeft de groep geïnspireerd, maar vooral ook inzicht gegeven in waar informatie en kennis te halen is binnen de organisatie. Super waardevol, want er is zoveel kennis binnen de eigen organisatie, laten we dat dan ook delen en gebruiken!

Ja, we realiseren super gave projecten voor mooie klanten, maar we vinden het ook écht leuk wat we doen! En daarom zijn we er zo goed in.

Martijn Icke

Sessie 3 | Kennisdelen Heembouw Wonen en Heembouw Architecten

Remy van Zanten (Hoofd realisatie Wonen) en Alijd van Doorn (Directeur Heembouw Architecten en duurzaamheid) hadden samen iets meer tijd. Remy vertelde zijn persoonlijke groei in combinatie met zijn werk bij Heembouw; “van Youngster naar veteraan” zoals hij dat zo mooi omschreef. En in de 14 jaar dat hij bij Heembouw werkt is hij onderdeel geweest van W&U, Renovatie, Kantoren, de vestiging Amersfoort en nu sinds 2015 bij Wonen in Roelofarendsveen. Remy: “Ik ben oprecht #trots dat ik een aandeel mag hebben bij een mooi bedrijf zoals Heembouw!”

Ik ben oprecht #trots dat ik een aandeel mag hebben bij een mooi bedrijf zoals Heembouw!

Remy van Zanten

Remy van Zanten geeft zijn presentatie van Youngster naar Veteraan

Alijd van Doorn liet de projecten zien waar zij trots op is bij zowel Bedrijfsruimten, Kantoren en Wonen. Zelf ben ik niet betrokken bij het ontwerpproces en daardoor is het echt leuk en interessant om te horen hoe dat gaat, waar je op moet letten, hoe de wensen van de klant worden vertaald naar kwalitatief goede gebouwen en waar onze architecten energie uit halen. En ze liet zien dat Heembouw Architecten een club is met een gemiddelde leeftijd van 30,5 jaar en waarvan 60% jonger is dan 35 jaar. En zij zijn de toekomst, dus er wordt veel aandacht aan besteed!

Ok groepen, zijn we klaar voor de strijd?!

Na de drie sessies, de lunch en de verplichte groepsfoto werden de groepen weer verdeeld in kleine teams en kon het teambuildingsgedeelte beginnen. In 1,5 uur tijd werden er diverse spellen gespeeld waar elkaar vertrouwen, elkaar helpen en elkaar motiveren een belangrijk onderdeel was. Ik kan je zeggen, dat was lachen, gieren en brullen! Vooral ook leuk om met mensen in een groepje te zitten die op andere vestigingen werken en totaal andere functies hebben. Zo leer je mensen kennen waar je tijdens je dagelijkse werkzaamheden geen contact mee hebt. Zo leerde ik o.a. Luuk Vercoulen kennen van Heembouw Architecten en Toni Collens van Bedrijfsruimten en hebben we met ons team een “mooie” selfie gemaakt.

Young Heembouw - teambuilding

Ook was er ruimte voor individuele activiteiten. Zo kon je abseilen, trapeze springen, boogschieten, over een evenwichtsbalk lopen op 15 meter hoogte of een rondleiding krijgen door het fort. Of nog even uitwaaien in de wind buiten. En als klap op de vuurpijl gingen we met de teams een katapult bouwen. Sommige teams waren hier verrassend goed is, het mijne helaas wat minder… Maar we hebben wel dikke lol gehad, en dat is misschien nog wel belangrijker dan de wedstrijd winnen.

Young Heembouw - teambuilding buiten

Borreltijd!

Dit soort evenementen maakt hongerig, dus ook aan de innerlijke mens is gedacht. Met een goede hap en een borrel is de dag succesvol afgesloten en heb ik samen met Ilona Ouwehand en Thom Bakker geproost op een geslaagde dag, want dat was het! Met de hoge opkomst, het delen van de cultuur in de diverse sessies en het teambuildingsgedeelte was het nog beter dan we hadden verwacht.

Young Heembouw - borreltijd!

Wie is Young Heembouw

Young Heembouw staat voor binden, boeien en talentontwikkeling en deelt haar evenement in op: leren, laten zien en leuk! Young Heembouw is een club van (100!) startende professionals die via jaarlijkse evenementen de mogelijkheid wordt geboden om de (directe) collega’s beter te leren kennen, het netwerk te verbreden en zorgt voor verdere ontwikkeling. De jong professionals zijn de toekomst en daar investeert Heembouw graag in. De evenementen worden door en voor alle Heembouwers tot en met 35 jaar georganiseerd. En wie weet beter waar je behoefte aan hebt... Juist, jijzelf. Wil je er de volgende keer bij zijn? Check dan onze vacatures op: https://www.heembouw.nl/werken-bij/.