Home

Artist impression nieuwe huisvesting Heembouw Kantoren

Arjan Hogenboom, directeur realisatie Heembouw Kantoren vertelt: “Hier creëren we een plek waar wij zelf willen werken. Dat betekent voor ons een gezond en fijn kantoor voor onze medewerkers, dat met verantwoorde producten is gemaakt. We vinden het belangrijk om bij elke stap na te denken of toe te passen materialen wel noodzakelijk zijn en anders met circulaire en/of minder “nieuwe” materialen kan, zoals met dit “freement” beton. New Horizon levert ons hier de grondstoffen voor het storten van de fundering.”

Freement is circulair beton, dat is gewonnen uit reeds bestaand beton. De Rutte Groep en New Horizon bedachten de innovatieve betonverwerkingsmethode, waarmee met een zogenaamde “smart liberator” cementsteen subtiel van betonpuin kan worden afgewreven en gedraaid waarmee het als het ware wordt ‘bevrijd’ tot herbruikbaar cement. Michel Baars van New Horizon: “We oogsten beton uit de sloop van gebouwen en zorgen ervoor dat niet wordt vermengd met andere materialen.Dit beton wordt behandeld op een manier waarbij we het oorspronkelijke grind, het zand en zelfs het cement opnieuw beschikbaar maken voor het maken van nieuw beton. Zo verwerken we 100% van oud beton in nieuw beton. We besparen minimaal 50% CO2 en schaarse grondstoffen.”

Voor De Rutte Groep is dit niet de eerste keer dat ze circulair beton toepassen, wel de wijze van toepassing in de fundering. Youri Rutte van De Rutte Groep: “Het betonpuin dat is geoogst is verwerkt in de Smart Liberator van de Rutte Groep. Met deze Smart Liberator hebben wij de originele ingrediënten (zand, grind en cement) teruggewonnen uit oud beton, en dit circulaire beton passen we nu toe op dit project. Op deze wijze is het in de wereld nog niet toegepast, een wereldprimeur dus!”

Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur met toepassing circulair cement

Heembouw Kantoren heeft wereldprimeur met toepassing circulair cement "freement"

Het duurzame en gezonde kantoor van Heembouw Rotterdam wordt begin 2020 opgeleverd en in gebruik genomen. Het gebouw krijgt Energielabel A+++ en comfortklasse A.

In onderstaande video vertellen Arjan Hoogenboom, Michel Baars en Youri Rutte over de Why, How en What van de toepassing.

Freement, een circulair constructief beton