Home

Brocacef

Distributiecentrum met opslag voor geneesmiddelen

Brocacef Eindhoven
Brocacef Eindhoven
Brocacef Eindhoven
Brocacef Eindhoven
Status
Opgeleverd
Locatie
Eindhoven
Opdrachtgever
Logistiek Vastgoedspecialist WDP Nederland
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
10.000 m2
Gebruiker
Brocacef

In opdracht van logistiek vastgoedspecialist WDP Nederland realiseerde Heembouw op bedrijventerrein Park Forum in Eindhoven een nieuw bedrijfspand voor Brocacef. Het ontwerp van deze bedrijfsruimte, van ca. 10.000 m2 bvo, is van Heembouw Architecten, dat ook het interieurontwerp maakte. Farmaceutische groothandel Brocacef heeft het pand als huurder in gebruik genomen voor de opslag en distributie van geneesmiddelen en sloot daarvoor een tienjarige huurovereenkomst met WDP.

9.0

Wij hebben bewust gekozen voor een turnkey bouwtraject: één partij die verantwoordelijk is voor alle bouwaspecten. Zo konden wij ons concentreren op de keuze en implementatie van de logistieke processen.

Ton Kok, Directeur Logistiek Brocacef
skip

Heembouw geeft invulling aan de vraag van de gebruiker

Samenwerken met één partij die verantwoordelijk is voor alle bouwaspecten.

Met de Gronddatabank een locatie gevonden in de buurt van de oude locatie.

Een strakke planning: harde opleverdatum ivm. inrichting operationeel proces.

Door inbreng belegger WDP Nederland, kan Brocacef het pand huren en krijgt deze het niet zelf in bezit.

Met eigen architectenbureau Heembouw Architecten, een efficiënt en functioneel ontwerp, dat aansluit bij logistiek proces.

En een ontwerp voor zowel het pand als interieur.

Wij hebben goede ervaringen met Heembouw: een klantgerichte organisatie die goed wil en kan luisteren.

Henk Hisken, projectleider bouw Brocacef
Brocacef Eindhoven
Brocacef Eindhoven
Brocacef Eindhoven
Brocacef Eindhoven

Gebouwd voor de toekomst

Farmaceutische groothandel Brocacef is een toonaangevende leverancier voor gezondheidszorg in Nederland. Heembouw realiseerde in opdracht van logistiek vastgoedspecialist WDP Nederland een nieuw distributiecentrum voor Brocacef in Eindhoven. Van hieruit worden geneesmiddelen en medische producten gedistribueerd. Daarnaast worden er recepten op patiëntniveau gereedgemaakt. Met de recente overname van Mediq apotheken kan Brocacef zich marktleider in Nederland noemen.

Brocacef was al gevestigd in Eindhoven, maar moest op zoek naar nieuwe huisvesting, omdat hun oude gebouw niet meer voldeed: verouderd, te klein en het kwam onvoldoende tegemoet aan de strikte eisen van de branche op het gebied van GDP: Goede Distributie Praktijken. Op zoek naar een locatie, een bouwer en een belegger, kwam in de contacten met Heembouw alles samen. Er was een klik, het voorstel was goed en Heembouw bracht WDP Nederland als belegger in. In een strak gepland proces, heeft Heembouw het project turnkey gerealiseerd.

Eén partij verantwoordelijk

De keuze voor een turnkey bouwtraject maakte Brocacef zeer bewust: één partij die verantwoordelijk is voor de alle bouwaspecten. Dit betekende voor Brocacef dat men zich volledig kon concentreren op de keuze en implementatie van de logistieke inrichting. Gezien de ambitieuze planning moest dit deels overlappend met de bouw van het pand gebeuren, waardoor bouwers en inrichters extra afhankelijk waren van elkaars voortgang. Toen op een gegeven moment de inrichting enige vertraging opliep, heeft Heembouw zijn activiteiten daarop aangepast waardoor de totaalplanning toch gehandhaafd kon blijven.

Ontwerp Heembouw Architecten efficiënt en functioneel, waarbij kennis logistieke processen doorslaggevend was

Heembouw Architecten was verantwoordelijk voor het gehele ontwerp van het pand en de logistieke inrichting. Het stedenbouwkundig plan, dat voor Park Forum erg uitgesproken is, kostte wat hoofdbrekens. Dit gaat uit van een concept van gekleurde containers op een bedrijventerrein. Daardoor moet de kleur van je pand verplicht 30 graden in het kleurwiel afwijken van het gebouw ernaast en zijn er strenge eisen aan de vorm: alles moet binnen de gebouwmassa passen. Het één richting-verkeer dat op Park Forum plaatsvindt, vormde een uitdaging voor het ontwerp. Door de vorm van het kavel en de stedenbouwkundige randvoorwaarden dreigden de vrachtwagens “over de verkeerde kant” te moeten docken. Heembouw Architecten bedacht daarom om alle logistiek aan de achterzijde van het gebouw te laten plaatsvinden. Door een schijngevel te plaatsen, worden “rommeltjes” aan het zicht onttrokken en  wordt aan alle randvoorwaarden voldaan. Bovendien verloopt het logistieke proces op deze manier optimaal. Het ontwerp is zodoende heel efficiënt en functioneel. Hier komt de toegevoegde waarde van de combinatie Heembouw - Heembouw Architecten optimaal tot zijn recht en was hun kennis van de logistieke processen doorslaggevend.

Het nieuwe pand van Brocacef is functioneel en efficiënt, met ook veel aandacht voor het interieur, waarvoor Heembouw Architecten ook verantwoordelijk was. Dit heeft geresulteerd in een mooi pand geworden, met een hoogwaardige afwerking en oog voor het welzijn van de medewerkers.

De nieuwe locatie is voorbereid op verdere groei van Brocacef. Het is 2,5 keer zo groot als het pand waar Brocacef eerder in Eindhoven gevestigd was en er is rekening gehouden met verdere uitbreiding van de bruikbare m2’s en de technische installaties. Ook de capaciteit van de logistieke inrichting kan vrij eenvoudig vergroot worden. Brocacef doet nu 30.000 orderregels gemiddeld per dag, maar zou hier 70.000 aan kunnen. Brocacef is klaar voor de toekomst.

Volgend project