Heembouw’s reis van grijs naar groen - fase twee
Voorbereiding als succesfactor voor een duurzame reis
Verduurzamen, bewuster omgaan met het milieu en de natuur. Het klinkt eenvoudig – maar het vraagt om een duidelijke koers en strategie om dit daadwerkelijk te bereiken. In deze vijfdelige blogserie neemt Alijd van Doorn, directeur Duurzaamheid bij Heembouw, je mee door de verschillende fasen van onze reis van grijs naar groen.
Kies je koers: duidelijkheid in doel en aanpak
In mijn vorige blog heb je kunnen lezen hoe de intrinsieke motivatie van onze medewerkers het fundament vormt van onze duurzaamheidsvisie: “Wij zijn ons bewust van ons handelen, en oprecht gedreven om het beter te doen.” Dit is ons kompas in alles wat we doen, en gebaseerd op de persoonlijke verhalen van onze medewerkers. Maar om hier te komen, is een doel en aanpak nodig. Daar gaat deze tweede blog over.
In kleine stappen naar grootse doelen
Ons doel is ambitieus; we willen gebouwen ontwerpen en realiseren die een positieve impact hebben op mens, natuur en omgeving. Niet een beetje minder slecht, maar echt goed. Gebouwen die de biodiversiteit versterken, energie opwekken in plaats van verbruiken en de planeet niet uitputten maar verrijken.
Zo’n uitdagend doel inspireert en zet de organisatie in beweging. Maar de valkuil is om te groot te starten en dat hebben we bewust vermeden. We stellen iedere twee jaar een strategisch plan op met ambitieuze maar -realistische doelen. Na die twee jaar herijken we dit plan, en bepalen we gezamenlijk waaraan we de komende periode gaan werken. Zo zien we snel concreet resultaat en kunnen we bijsturen waar nodig.
Begin met het plukken van laaghangend fruit
Met ons einddoel in gedachten zijn we in eerste instantie klein begonnen, gericht op de zaken waar we direct invloed op hebben: onze eigen bedrijfsvoering. Een concreet voorbeeld hiervan is het vervangen van wegwerpbekers door keramische mokken. Op onze kantoren en bouwplaatsen verbruikten we al snel duizenden bekertjes per project. Herbruikbare koffiemokken gaan de wereld weliswaar niet redden, maar het laat wel zien dat we serieus met het onderwerp bezig zijn. Andere voorbeelden van ’laaghangend fruit’ zijn afval scheiden op zowel de bouwplaatsen als op onze kantoren en zorgen voor veel planten op de werkplek (ook in de bouwkeet) voor een gezonde en aantrekkelijke werkomgeving.
Duurzaam worden doe je samen
Een essentieel onderdeel van onze duurzame aanpak is dat we het samen doen. Binnen Heembouw zijn verschillende werkgroepen actief die samen werken aan duurzame verbeterinitiatieven; snel realiseerbare, concrete doelstellingen die zijn gekoppeld aan onze lange termijn ambitie. Elk kwartaal delen de werkgroepen hun voortgang. Zo maken we duurzaamheid zichtbaar en concreet. Ook op andere manieren stimuleren we iedereen om zijn of haar bijdrage te leveren en te delen op ons intranet. De bedenkers van de meest aansprekende ideeën en acties zetten we in het zonnetje met innovatie en positieve impact awards.
Luisteren is de key tot duurzame oplossingen
Een grotere stap was het verminderen van de CO2-uitstoot van ons wagenpark. Een van de leerpunten was dat we met onze mensen in gesprek zijn gegaan om te ontdekken waar de ‘pains & gains’ zitten. Vakantie bleek zo'n pijnpunt. Mensen vinden het spannend om met een elektrische auto naar het buitenland te gaan vanwege de laadmogelijkheden onderweg of omdat hun caravan achter de auto de actieradius behoorlijk verkleint. Daarom hebben we in samenwerking met onze leasemaatschappij ‘Add-on Mobility’ geregeld waardoor collega's hun elektrische auto tijdens vakanties kunnen inruilen voor een auto met benzinemotor. Dat gaf een enorme push. Inmiddels is meer dan 75% van ons wagenpark elektrisch. Onze kantoren en bouwplaatsen zijn voorzien van oplaadpalen en ook onze busjes zijn inmiddels elektrisch.
Geef het goede voorbeeld: duurzame showcases creëren
Wat bij ons uiteindelijk echt serieuze impact had, was het moment dat we duurzame showcases gingen maken vanuit onze eigen expertise als ontwerpende bouwer. Als ontwerpende bouwer werken we in integrale teams aan onze projecten; onze architecten, planontwikkelaars en bouwers werken letterlijk zij aan zij.
Op deze manier hebben we invloed in elke fase van het bouwproject; het ontwerp van het gebouw en de locatie, de wijze van realisatie én de impact van onze gebouwen op de omgeving. Daar ligt een verantwoordelijkheid én een kans om betekenisvol te zijn in de noodzakelijke ommekeer. We zijn hier begonnen met zelf het goede voorbeeld te geven. Zo hebben we ons hoofdkantoor in Roelofarendsveen intensief verduurzaamd: van energielabel C naar A, door onder andere een WKO-installatie, ledverlichting en goede isolatie.
Eigen circulair kantoor
Het ‘echte werk’ volgde met het ontwerpen en bouwen van ons eigen circulaire kantoor in Berkel en Rodenrijs. De trap is bijvoorbeeld gemaakt van hergebruikt hout, de fundering van circulair beton en de binnenwanden komen uit een kantoorpand dat we aan het verbouwen waren. Het gebouw is bovendien natuurinclusief, met een weelderige groengevel waarin regelmatig vogels, zoals putters en staartmezen, te vinden zijn. Een geweldige showcase die ons helpt het verhaal over duurzaamheid tastbaar te maken en waarvan we veel hebben geleerd.
Voor zover de fase van de eerste vooruitgang, waarin we snel resultaten boekten door te focussen op zaken waar we zelf direct invloed op hadden. Deze successen en showcases gaven de overtuiging dat we klaar waren voor de volgende stap: onze klanten nadrukkelijker betrekken bij onze duurzaamheidsambities. Alleen door samen te werken kunnen we écht impact maken.
Die volgende stap blijkt in de praktijk echter een stuk uitdagender. In het volgende blog vertel ik over de obstakels en weerstand die we in deze fase van onze duurzaamheidsreis ondervinden én hoe we daarmee omgaan.
Dit is het tweede blog uit een serie van vijf: Heembouw's reis van grijs naar groen. De vijf fasen die organisaties doorlopen op weg naar een duurzame praktijk. In deze serie verscheen eerder: 'Onze reis naar een duurzame toekomst begint met de kracht van intrinsieke motivatie’. Het volgende blog ‘Omgaan met obstakels en weerstand’, verschijnt begin november.