Houtbouw populair? Drie redenen om er vooral níet mee aan de slag te gaan
Houtbouw is hot. Dat komt in belangrijke mate doordat het zo’n duurzaam product is. Hout heeft een beperkte footprint, is licht van gewicht en heeft van nature een isolerende werking. Hout is echter ook duurder dan gebruikelijke materialen en doordat leveringen momenteel wel eens achter blijven, is bouwen met hout moeilijk te budgetteren en te plannen. Het gevolg: fikse budgetoverschrijdingen, constant veranderende planningen en opleverdata die niet gehaald worden. Bovendien: houten woningen staan bekend om hun gehorigheid en geven een veel groter risico op brand. Zomaar drie goede redenen dus, om vooral níet met hout aan de slag te gaan.
Toch?
U voelt het wellicht al: nee, zo hoeft het zeker niet te gaan. Prijs- en planningszekerheid bestaat, óók bij houtbouw. Het vraagt gewoon om een goed doordacht proces en hechte samenwerking tussen disciplines.
En hout is gewoonweg een fantastisch materiaal. Met de enorme woningbouwopgave die er ligt, in combinatie met duurzaamheidsdoelstellingen zoals de reductie van CO₂ en stikstof die nodig is, is houtbouw (modulaire bouw) júist belangrijk. Onderzoek toont ook aan dat wonen in een houten huis zeer comfortabel is, vochtregulerend en absoluut brandveilig. Het stressniveau van de bewoner vermindert, de hartslag verlaagt en het concentratieniveau verbetert. Denk alleen al aan de geur van hout. Bouwen met hout zorgt voor meer contact met de natuur en natuurlijke materialen, iets wat Biophilic design is gaan heten. Als architect, geboren in een houtwerkplaats, word ik daar natuurlijk juist heel erg blij van!
Geen verrassingen in het proces
Maar eerst dat proces, want dat is belangrijk. Als ontwerpende bouwer bieden wij, net als bij al onze andere projecten, ook bij houtbouw kwaliteit-, prijs- en planningszekerheid. Dat kunnen we, doordat we elk ontwerp- en bouwproces met alle verschillende disciplines tegelijk aanvliegen. Projectontwikkeling, planontwikkelaars, architecten, ons uitvoeringsteam dat verantwoordelijk is voor de realisatie, onze vaste samenwerkingspartners, leveranciers…. Samen met onze klanten doorlopen we zo een volledig integraal proces en worden ook aspecten als kosten en de maakbaarheid vanaf het begin in het ontwerpproces integraal, als één ontwerpteam meegenomen.
We zijn niet alleen in staat daardoor al vroeg in het proces duidelijkheid te geven over de planning en het budget. Doordat we alles al met elkaar afstemmen, kunnen we ons daar ook aan houden en de kwaliteit bieden die voor de start werd omschreven. Zo komen er verderop in het proces geen verrassingen. Bovendien: we optimaliseren het ontwerp op voorhand en benutten alle voordelen van hout.
Geen eenheidsworst, altijd maatwerk
En die voordelen, dat zijn er nogal wat. We noemden al de beperkte footprint van hout. Hout is ook licht van gewicht en heeft van nature een isolerende werking. Daarnaast is het aantoonbaar gezonder en merkbaar behaaglijker om in een houten woning te wonen. Én hout biedt veel ontwerpvrijheid. Want dat we al heel vroeg in het proces duidelijkheid geven over de planning en het budget - en het project vervolgens ook opleveren volgens die planning en het budget - dat betekent niet dat we eenheidsworst maken. We zijn niet voor niets bouwer én architect: we maken er altijd maatwerk van.
Dat is als architect in deze tijd, waarin duurzaamheid van steeds groter belang is, oprecht fantastisch om mee te maken. Natuurinclusief- en klimaatadaptief ontwerpen en dus ook het bouwen met (constructief) hout maakt dat ik als architect volop met de kwaliteit van het woongenot bezig kan zijn. Het ontwerp maken van een houten villa of sociale huurwoning daagt ons dagelijks uit te zoeken naar een optimale woning voor de betreffende plek. Hout kan daarbij ook in het interieur in het zicht worden gelaten of, als dat gewenst is, behang klaar worden opgeleverd. Daarmee is het ontwerppalet dus alleen maar verder uitgebreid.
En de gehorigheid en het brandgevaar van houten woningen?
Gehorigheid en brandgevaar, daar is met de huidige bouwtechnieken geen sprake meer van. Bij grondgebonden woningen gebruiken we vol massieve houten vloeren. Bij gestapelde bouw wordt het flankerend geluid (woningscheidende vloeraansluiting op woningscheidende wanden) veelal opgelost door een (droog of nat) akoestisch verend opgelegde dekvloer te plaatsen. Volledig constructief houten vloeren (CLT) worden daartoe waar nodig iets over gedimensioneerd. Houten woningen voldoen daarnaast natuurlijk aan alle brandveiligheidseisen.
Houten woningen en compleet houten kantoor
Kortom: ontwerpen en bouwen met hout, daar worden we bij Heembouw juist heel blij van. We realiseren er samen met opdrachtgevers ook prachtige projecten in. Zoals Hof Noordeinde in Roelofarendsveen, de Singelbuurt Palenstein in Zoetermeer en in onderzoek de Bomenbuurt in Wormerveer. We bouwen met houten liggers in DC Virgo Aalsmeer en ontwikkelen zelfs een compleet houten kantoor. Deze projecten sluiten prachtig aan op onze duurzaamheidsvisie: “We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én we zijn oprecht gedreven om het beter te doen”. De grootste impact kunnen we maken met onze projecten en gebouwen. We willen dat een Heembouw gebouw een gezond gebouw is, met een positieve impact op het leven van mensen, hun leefomgeving en de natuur.
Het comfort van hout ervaren
Redenen om vooral níet met houtbouw aan de slag te gaan zijn er wat ons betreft dan ook niet. Bouwen met hout heeft de toekomst en we onderzoeken continu welke mogelijkheden er nog meer zijn voor de inzet van hout in het ontwerp- en bouwproces. Dat doen we met elkaar, met partners, met leveranciers en met onze enthousiaste opdrachtgevers.
Heeft u interesse om eens een van onze projecten te bezoeken? Laat het mij weten, dan maken we snel een afspraak. We hebben ook een volledig houten Slimm modelwoning bij ons kantoor in Roelofarendsveen staan, daar laten we u graag het comfort en de pracht van hout ervaren.