Home

Duurzaam en circulair ontwerpen en bouwen?

Verbeteren van impact op het milieu

“We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet en zijn oprecht gedreven om het beter te doen”. Uitputting van de aarde vraagt om extra inspanningen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. In de geest van onze duurzaamheidsvisie kunnen en moeten wij hier een bijdrage aan leveren. Circulair ontwerpen en bouwen is specifiek gericht op het sluiten van de kringloop van materiaalstromen. Wij zien dit als een belangrijk en concreet middel om de impact op het milieu te verbeteren. 

Dat kan door te werken met hergebruikte materialen, of natuurlijke (biobased) materialen, maar ook door het toepassen van nieuwe producten, die in de toekomst weer kunnen worden geremonteerd. Als ontwerpende bouwer kunnen wij snel schakelen tussen ontwerp, realisatie en hergebruik. Circulariteit is bij ons maatwerk, afgestemd op de specifieke klantvraag. Heembouw Architecten ontwikkelde hiervoor de ‘circulaire ontwerpmatrix’. Met deze ontwerptool maken we circulariteit voor elke klantvraag concreet. 

We zijn ons bewust van de impact van ons handelen op de planeet, én we zijn oprecht gedreven om het beter te doen

Duurzaamheidsvisie Heembouw
Afvalscheiding op de bouw

Emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen

Heembouw is één van de ondertekenaars van de Malieveldverklaring Emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen. Als ontwerpende bouwer geloven wij hierin en hebben de intrinsieke motivatie om samen met andere partijen de transitie naar emissievrij bouwen waar te maken. 

Maatschappelijk betrokken ondernemen

Verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving, gaat wat ons betreft verder dan aandacht voor een beter milieu. Dat betekent ook je maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen voor de samenleving. Geïnspireerd op onze visie: Wij creëren plekken waar mensen willen zijn.

skip

Circulaire lampen uit Leiden

Deze lampen hebben de Leidse Breestraat meer dan 100 jaar verlicht.

Onze eigen interieurarchitecten hebben ze opgenomen in ons circulaire ontwerp.

Ze zijn opgepoetst en voorzien van Led verlichting en klaar om nog eens 100 jaar mee te gaan.

Het past goed in onze filosofie om oude materialen een nieuw leven te geven en zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken.

De kringloop van materiaalstromen

Heembouw benadert circulariteit als onderdeel van duurzaamheid, niet als vervanging. Naast duurzaamheidsonderwerpen als energie en ecologie, is circulair bouwen specifiek gericht op het sluiten van de kringloop van materiaalstromen. 

Een circulair kantoor voor Heembouw Kantoren

Circulair ontwerpen en bouwen

We zien circulariteit als onderdeel van duurzaamheid, niet als vervanging. Circulair ontwerpen en bouwen is specifiek gericht op het sluiten van de kringloop van materiaalstromen. Uiteindelijk gaat circulair bouwen over een andere mindset. Niet langer bouwen zonder na te denken over de toekomst en wat er aan het eind van de levensfase met een gebouw gebeurt. 

  1. blog12 april 2021

    Natuurinclusief ontwerpen: zo logisch eigenlijk, zou het niet de standaard moeten zijn?

    Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de bouw. Bij elke nieuwbouw en renovatie is er aandacht voor. Vaak gaat het dan vooral over de keuze voor duurzame materialen, de energievraag van het gebouw zoveel mogelijk beperken en de energie die wel nodig is duurzaam opwekken. Circulariteit, gezondheid en flexibiliteit krijgen ook steeds meer aandacht. Terecht. Hoe minder nieuwe materialen we gebruiken in de bouw, hoe minder CO2-uitstoot. En hoe beter een gebouw is voor de gebruikers en hoe makkelijker het nieuwe functies kan krijgen, hoe groter de kans dat het langer blijft staan. Waar in de branche nog minder aandacht voor is: natuurinclusief ontwerpen. Vreemd eigenlijk, want het is wel onlosmakelijk verbonden met duurzaamheid en gezondheid. Natuurinclusief ontwerpen is goed voor de mens, de natuur en de toekomst en voegt daarmee letterlijk voor alles en iedereen waarde toe. Zou het niet de standaard moeten zijn? Benieuwd wat jij vindt!

Onze duurzame projecten