Home

Zo vonden we in een project in Leiden in een intensieve samenwerking met Heembouw Architecten de perfecte balans tussen techniek, energetica en esthetiek en vingen we drie vliegen in één klap.

Gaan voor het maximale

Onze gezamenlijke uitdaging én onze ambities in het groot onderhoudsproject van woningcorporatie de Sleutels (72 eengezinswoningen) waren groot. We gingen voor het maximale. Energetisch gezien wilden we van label F naar label A+, middels onder andere het aanbrengen van een hoogwaardig, dik isolatiepakket in de borstwering van de woningen. Qua architectuur streefden we naar maximale herkenning van de individuele woningen, daarbij aansluitend op de bewonerswensen. CollegaCarolineKlopper van Heembouw Architecten koos daarom voor het extra benadrukken van de aanwezige penanten (verticale sier muurdelen) en om bewoners te laten kiezen uit een kleurenpalet.

Modelwoning Vivaldistraat groot onderhoud Leiden

Twee centimeter: een wereld van verschil

So far, so good. Dat klinkt als een gelopen race. Maar dat was het, kan ik u vertellen, in de praktijk niet. Dat het ons uiteindelijk toch gelukt is, dankten we aan het feit dat onze architect Caroline integraal onderdeel was van ons projectteam. En ons in ieder overleg eraan herinnerde dat het benadrukken van de penanten voorwaardelijk was voor de gewenste uitstraling van de woningen. Tot en met de realisatiefase aan toe, waarin het altijd weer de vraag is wat er in de praktijk bijvoorbeeld achter een borstwering vandaan komt.

In dit geval constateerden Caroline en onze uitvoerder tijdens een gezamenlijk bezoek aan de modelwoning dat het benodigde isolatiepakket de borstwering zo ver naar voren zou brengen dat het penant erin weg zou vallen. Vanuit energetisch oogpunt een go. Vanuit architectonisch oogpunt een absolute no go. ‘Mag én kan het een centimetertje of twee minder zijn?’ was de vraag die zij ons stelde. Ja, was daarop ons antwoord na het spreekwoordelijk opnieuw passen en meten. Ik zal u de technische details besparen, maar uiteindelijk vingen we drie vliegen in één klap: een oplossing die volledig recht deed aan zowel de energetische als architectonische uitgangspunten, zonder meerkosten voor onze opdrachtgever.

Modelwoning Vivaldistraat groot onderhoud Leiden

Optimale balans

En zo ervaar ik dagelijks dat in renovatie- en groot onderhoud projecten details het verschil maken in het vinden van de optimale balans tussen techniek, energetica en esthetiek. En dat het daarom zo enorm belangrijk is dat Heembouw Architecten integraal onderdeel uitmaakt van onze projectteams, zowel voor als tijdens de uitvoering. Immers, waar details zo’n groot verschil maken, zijn het kennen van elkaars uitgangspunten en dilemma’s en het daar in gezamenlijkheid afgestemd naar handelen, de echte toegevoegde waarde voor onze klanten. Want alleen dat leidt tot projecten waarin de maximale bouwkundige oplossing én de maximale architectonische oplossing samen kunnen komen binnen de gestelde budgetkaders.