Home

Huren of kopen

“Als Heembouw zitten wij in een vroeg stadium van een traject aan tafel, bijvoorbeeld omdat er een locatie gezocht wordt via onze gronddatabank. Dan praten we ook over de wens om te huren of te kopen. Steeds vaker komt de wens naar voren het nieuwe pand te huren en niet te kopen en zelf te financieren. Wel een pand op maat, op de plek die het beste bij de klant past, maar dan in een huursituatie. Veel van de partijen waar wij voor aan de slag gaan, groeien, en willen zich richten op hun core business in plaats van op vastgoed: liever investeren in verdere groei en innovatie, dan in stenen.”

“Traditioneel lag hier een rol voor de banken, maar sinds de laatste crisis is hun rol op dit vlak is overgenomen door private partijen en internationale investeerders. Met de huidige lage rente, wordt door deze partijen op een andere manier gezocht naar rendement. Dat zorgt voor een grote vraag naar goed vastgoed. Wij hebben de kennis en ervaring om hierop te acteren. Onze een-op-een relatie met de klant en de investeerder maakt het een hele korte kolom, waarin snel geschakeld kan worden.”

Weten welk product bij welke belegger past

Rolf Verdel is als Investor Relations Manager bij Heembouw dedicated bezig met de markt van investeerders en financiers. “De beleggingswereld verandert constant, actuele kennis van de markt en de partijen die daarop actief zijn, is essentieel. We beschikken over een groot netwerk van investeerders, en weten goed welke belegger bij welk product en welk type huurder past. Daarbij werken we ook veel samen met makelaars en maken graag gebruik van het grote netwerk dat zij hebben onder klanten en investeerders. We zijn steeds op zoek naar een win-win situatie."

"De huurder moet een pand krijgen dat volledig bij hem past en de investeerder een goed courant pand voor zijn portefeuille, volgens het second life principe, met voor beide partijen de scherpst mogelijke prijs. Voor de investeerder is niet alleen de eerste huurperiode belangrijk; als een huurder na afloop van het contract weggaat, moet je gemakkelijk een volgende gebruiker weten te krijgen. Bij de ontwikkeling van een pand kijken we altijd of het courant is en multifunctioneel, en daarmee geschikt voor een volgende gebruiker. Heembouw Architecten speelt hier een belangrijke rol. Dat betekent dat we letten op aspecten als hoogte, voorterrein, vloerbelasting, materialisering duurzaamheid, indeelbaarheid of het demontabel is etc.”

“We gaan voor win-win: de huurder een pand dat volledig bij hem past en de investeerder een courant pand voor zijn portefeuille”

Eindgebruiker is altijd het vertrekpunt

“Vertrekpunt is de eindgebruiker van het te realiseren pand. We brengen alle knowhow en kennis van Heembouw en Heembouw Architecten samen om een goed plan te maken, en op basis daarvan kunnen we bepalen wat de toekomstige huursituatie betekent. We merken dat buitenlandse institutionele investeerders graag zaken met ons doen. Dat wij als Heembouw een stabiele en solvabele organisatie zijn, en in de markt bekend staan als een partij die projecten kan oplijnen en tot een goed einde brengt, schept vertrouwen.”

“Als Investor Relations Manager ben ik de schakel tussen de klant, i.c.m. de eindgebruiker, Heembouw en de investeerder en zorg ervoor dat het traject op alle vlakken soepel verloopt. Hoewel het financiële aspect natuurlijk een belangrijke rol speelt in zo’n traject, is het zeker niet de enige drijfveer. Natuurlijk zijn de huur- en koopsom belangrijk, maar in deze trajecten speelt met name ook het menselijk aspect een belangrijke rol. Er moet vertrouwen zijn en een match op alle vlakken. Uiteindelijk ga je een lange termijn relatie aan, dan is het belangrijk dat er een klik is.”

Location Intelligence

“Het is mooi te zien hoe we op deze manier projecten kunnen realiseren. Daarin speelt location intelligence een steeds belangrijkere rol. Bij Heembouw werken twee data-analisten, waardoor we onze klanten in een vroeg stadium veel meer inzicht kunnen bieden in de ontwikkeling en mogelijkheden van een bepaalde locatie. Hiermee kunnen we investeerders en eindgebruikers nog beter adviseren.”


Recente voorbeeld hoe de samenwerking tussen Heembouw en investeerders in de praktijk werkt, is de nieuwe logistieke DC voor LKQ Fource in Berkel en Rodenrijs. Andere recente voorbeelden zijn het duurzame distributiecentrum in Den Bosch in opdracht van WDP, en het logistiek DC aan de Appelweg in Moerdijk en een grootschalig DC in Nieuwegein, beiden in opdracht van logistiek investeerder Exeter Property Group.