Home

Metropolitan

Verduurzaming en renovatie kantoor

Status
Opgeleverd
Locatie
Amsterdam ZuidAs
Opdrachtgever
Maatschap Metropolitan
Architect
Heembouw Architecten
Omvang
10.000 m2
Bijzonderheden
De sloopwerkzaamheden zijn circulair uitgevoerd. De energieprestatie is van Label F naar Label A++ gegaan.

Metropolitan is een bestaand kantoorpand aan de Zuidas van 10.000m2. Bij de oplevering in 1969 bestond de omgeving nog grotendeels uit sportvelden. Tegen het licht van de grootschalige ontwikkelingen op de Zuidas was het pand gedateerd geworden, zonder relatie met haar nieuwe omgeving. Bovendien voldeed het niet aan het in 2023 verplichte energielabel C.

Gesprekken met de klant leidden tot een compleet en integraal plan van Heembouw en Heembouw Architecten voor de verduurzaming en modernisering van het kantoor tot multi-tenant gebouw. Het kreeg een transparante en esthetische make-over, waarbij het karakter van het gebouw is versterkt. Met het openen van de plint en het toevoegen van een publiek programma ontstaat een verbinding tussen het publiek domein en de kantoren op de verdieping. Vanuit de bestaande vormentaal van het gebouw is de noordgevel op de verdieping verder open gewerkt. Hier ontstaan kantoorruimten met uitzicht over de Zuidas. Deze kantoorruimten zijn door het hergebruiken van materialen, het toepassen van hernieuwbare energie en het na-isoleren van de gevel klaar voor een duurzame toekomst. 

7.0

Heembouw doet wat ze beloven en dat geeft een heel soepel proces; dat werkt voor ons uitstekend.

Mark Janmaat, maatschap Metropolitan

UW KANTOOR TOEKOMSTKLAAR

Als ontwerpende bouwer heeft Heembouw het project Metropolitan op de Amsterdamse Zuidas vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering volledig uitgevoerd. In deze eindvideo kunt u zien hoe we dat hebben gerealiseerd. UW KANTOOR TOEKOMSTKLAAR In de videoreeks over #Toekomstklaar kunt u zien welke stappen er doorlopen worden en hoe dit resulteert in een duurzaam en gezond kantoor dat klaar is voor de toekomst!

UW KANTOOR TOEKOMSTKLAAR

Project updates

  Vanuit het bestaande gebouwkarakter, vorm volgt de functie, hebben we in ons ontwerp de relatie van het gebouw met zijn omgeving van binnenuit versterkt.

  Klaas-Melle Brouwer, architect Heembouw Architecten
  Schets ontwerp verduurzaming en modernisering kantoor Metropolitan Amsterdam
  Schets ontwerp verduurzaming en modernisering kantoor Metropolitan Amsterdam
  Schets ontwerp verduurzaming en modernisering kantoor Metropolitan Amsterdam
  Schets ontwerp verduurzaming en modernisering kantoor Metropolitan Amsterdam

  Onze integrale aanpak vanuit BIM was hier van grote toegevoegde waarde. We hebben eerst het hele gebouw opgenomen, en dat heeft ons veel geleerd. Het heeft ons aan de voorkant extra inspanning gekost om alles uit te engineeren, maar door de bestaande situatie in beeld te brengen, konden we in de uitvoering in één keer door en liepen we minder tegen onvoorziene dingen aan, die nu eenmaal onvermijdelijk zijn wanneer je in een bestaand pand aan de slag gaat.

  Thomas van Bergeijk, modelleur Heembouw Architecten

  Volgend project