Home

Grensoverschrijdend BIM kennis delen in de bouw

Grensoverschrijdend BIM kennis delen in de bouw

Na een aantal blogs over BIM, tijd voor een nieuwe. Dit keer maar eens over mijzelf en waar ik mee bezig ben. Soms vullen de dagen zich alleen met alledaagse zaken waar een projectleider binnen een architectenbureau druk mee kan zijn. Vergunningen regelen, bouwvergaderingen, werkbesprekingen, facturatie enz. Dat was donderdag 9 april jl. wel even anders. Ik ben afgereisd naar onze zuiderburen, jawel: België. En nee, het was geen vakantietrip.

Alles gerelateerd aan BIM. Hoe kom je dan aan contacten in België? Via de blogs van mij over BIM op onze website, ben ik benaderd door Benjamin Maes van Infrabo om een presentatie in hun bedrijf te geven over BIM en hoe wij (Heembouw en Heembouw Architecten) dit geïmplementeerd hebben in onze organisatie.

Daar hoefde ik niet lang over na te denken, natuurlijk wilde ik dat wel.

Zo een paar dagen voor de daadwerkelijke presentatie is dat ook wel weer spannend. Heb ik wel genoeg te vertellen? Wie ben ik eigenlijk om in België te gaan vertellen wat BIM voor hen kan betekenen en waarom zij ook zeker met BIM aan de slag moeten?


Investeren in de toekomst

Wanneer je aan een nieuwe presentatie begint, is dat een goede aanleiding om weer eens terug te kijken. Waar staan we nu als organisatie, sinds we in 2009 voorzichtige stapjes richting BIM hebben gemaakt. Juist op hoogtepunt van de economische crisis, de bankencrisis en daarmee ook bouwcrisis, zijn wij begonnen met iets nieuws. Investeren in de toekomst.

Hoe bijzonder is en blijft dat?

Dit besef geeft nog maar eens aan dat we als organisatie een goed fundament hebben om deze stappen ook financieel te kunnen maken, wánt veranderen kost aan de voorkant tijd en dus ook geld.

Wat ben ik trots en dankbaar dat ik deze kans gekregen heb om ook mijzelf te ontwikkelen en te kunnen profileren door het schrijven van blogs, het innoveren van onze organisatie en dus dit ook in België te mogen vertellen.


Presenteren in België

Terugkijkend op de presentatie bij Infrabo is het nog maar eens duidelijk geworden dat we verder komen door kennis te delen. 

Ik vond het namelijk bijzonder interessant om te horen dat een samenwerkingscultuur zoals wij deze in Nederland kennen, in België echt een stuk verder weg is, door de (redelijk) hiërarchische cultuur met een bouwheer en aanbestedingen. Daarnaast heb ik geleerd dat mensen die met BIM gaan werken hun werk leuker gaan vinden, dit is in ieder geval een van de successen die bij Conix RDBM Architects naar voren kwam. Dat is een mooi resultaat en besef. BIM is niet alleen nuttig, maar zeker ook leuk. En iedere P&O-medewerker begrijpt dan direct de noodzaak van BIM. Als je werk door BIM leuker wordt, ga je met plezier naar je werk, ben je dus minder vaak ziek etc...

En natuurlijk heb ik ook weer nieuwe contacten aangeboord, zoals Wim Tas, die vanuit België druk bezig is in Nederland om te werken aan Revit Standards.

Iedereen is op zijn eigen gebied bezig met de ontwikkelingen op het gebied van BIM. Hoe leuk is het dan om dit ook van elkaar te horen.

Al met al gaat het bij BIM dus niet alleen over wie het beste BIM model maakt, het gaat zeker ook over het kennisdelen. Wie durft zijn omgeving slimmer te maken om daarmee nog beter de klantvraag in een BIM model te kunnen vertalen?

Kennis delen is leuk en leerzaam en er bestaan geen grenzen bij kennis delen.

Hieronder mijn presentatie:

BIM bij Heembouw en Heembouw Architecten from Heembouw

Grensoverschrijdend BIM kennis delen in de bouw