Home
Virtueel bouwen

Virtueel bouwen volgens Heembouw

Heembouw gelooft rotsvast in de enorme voordelen van virtueel bouwen, voor de klant en iedereen die bij een bouwproces betrokken is. In dit boekje vertellen we u er graag alles over. Van alle momenten waarop virtueel bouwen een rol speelt tot de verschillende begrippen die erbij komen kijken. We hopen dat u na het lezen van dit boekje net zo enthousiast bent over virtueel bouwen als wij.

LEMO in Haarlem als voorbeeld voor virtueel bouwen

Eén digitaal bouwwerk

Virtueel bouwen heeft als doel om alle informatie van een bouwproject te vertalen naar één digitaal bouwwerk. Hiermee beheersen we de complexiteit van de ruimten, techniek en installaties, zodat alles optimaal en naadloos aansluit. Alles vertaald naar één gedetailleerd model, dat tijdens het bouwproject voor alle betrokkenen toegankelijk is. En: uiteindelijk een handleiding kan zijn voor toekomstig onderhoud. 

Zo kan iedereen direct zien welke consequenties bepaalde keuzes of oplossingen hebben. We kunnen alternatieven vroegtijdig uitproberen, bijschaven en optimaliseren. Door eerst virtueel te bouwen verloopt het fysieke bouwtraject veel soepeler en kent iedereen binnen de samenwerking zijn rol en verantwoordelijkheid.

Virtueel bouwen: neem een vliegend kijkje door de virtuele oplevering van LEMO in Haarlem
 virtual reality

Een wandeling door het nieuwe pand, vóór start van de bouw

Door het bouwinformatiemodel dat achter virtueel bouwen zit, kunt u met een virtual reality-bril door uw te bouwen pand lopen, nog voordat de eerste steen gelegd is. Ruimten betreden, materialen zien, de ambiance proeven. Omdat Heembouw een ontwerpende bouwer is, kunnen onze architecten meteen met uw feedback aan de slag. We kunnen eerder inspelen op verwachtingen, u komt bij oplevering niet voor verrassingen te staan. 

Rachmaninoff Utrecht

Virtueel bouwen als werkwijze

Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar brengt. Waardoor bouwers, ontwerpers en partners al in een vroeg stadium kunnen afstemmen wat ze van elkaar nodig hebben. Waardoor klanten hun dromen tot leven zien komen en hun wensen kunnen verfijnen. 

Zo creëren wij plekken waar mensen willen zijn.

De voordelen in vogelvlucht

De voordelen van virtueel bouwen komen tijdens het gehele bouwproces naar voren. In dit overzicht zetten we de belangrijkste momenten op een rij.

3D-scan biedt zekerheid
Een 3D-scan meet een object op miljarden punten. Het brengt de (bestaande) situatie tot in detail in kaart. Een cruciaal vertrekpunt voor de volgende fase.

BIM-model brengt alle informatie samen
Een bouwinformatiemodel (BIM) bevat alle informatie over een bouwwerk en geeft inzicht in de details van het ontwerp. Betrokken partijen kunnen in het BIM-model de maatvoering zien, maar ook bijvoorbeeld gebruikte materialen, kleuren en hoeveelheden.

Virtuele oplevering als belangrijke mijlpaal
De virtuele oplevering is een laatste stap voor er gebouwd wordt. De meeste aanpassingen zijn in eerdere fases al doorgevoerd, de klant weet wat hij kan verwachten. Het digitale bouwwerk is gereed: een feestelijk moment vóór de start van de bouw.

Virtual reality maakt het levensecht
Door met een VR-bril in het ongebouwde (virtuele) object rond te lopen, krijgt de klant een realistische impressie van het gebouw. Alle gemaakte keuzes worden zo écht beleefd.

Het fysieke bouwproces verloopt soepel
Dankzij virtueel bouwen verloopt het fysieke bouwtraject veel soepeler. Alle informatie die nodig is, is aanwezig. Elke betrokken partij weet precies wat hij moet doen; de rol en  verantwoordelijkheden in het bouwproces zijn duidelijk.

De fysieke oplevering voelt vertrouwd
Door de VR-sessies voelt het pand tijdens de fysieke oplevering al heel vertrouwd. ‘Het is net of ik er al eerder ben geweest!’ Het verschil met de virtuele beleving: het gebouw is nu echt tastbaar.

Onderhoud is een stuk makkelijker
Doordat het BIM-model alle informatie over het gebouw bevat, is onderhoud en renovatie in de toekomst een stuk makkelijker. Er ontbreken geen tekeningen of gegevens, alles is overzichtelijk bij elkaar verzameld in één handleiding

Virtueel bouwen volgens Heembouw

Download het bestand