Home

Als ontwerpende bouwer kunnen we het verschil maken. Heembouw is bezig met de ontwikkeling van een volledig circulair distributiecentrum. Hierbij bieden we de klant maximale keuzemogelijkheden. Met een multidisciplinair team van architectuur, techniek en planontwikkeling zijn drie scenario’s uitgewerkt: maximaal biobased, maximaal hergebruik en maximaal demontabel. In ons concept is onze ambitie verwerkt om het beter te doen dan de MPG (MilieuPrestatieGebouwen) van 1.0. en we zijn nu bezig met ontwikkeling van een DC met MPG van 0.48!

Voor de ontwikkeling van een circulair distributiecentrum is het o.a. van belang dat materialen hoogwaardig worden hergebruikt, dat er wordt ontworpen en gedetailleerd met als doel om het gehele pand te kunnen remonteren en dat de grondstoffen die worden toegepast afkomstig zijn van snel hernieuwbare bronnen. Ook is het belangrijk dat de informatie wordt vastgelegd in bijvoorbeeld in materialenpaspoort, zodat het remonteren gemakkelijker kan verlopen. 

Schets circulair DC

De circulaire economie bestaat uiteraard uit veel meer onderdelen dan alleen het materiaalgebruik. Wel is dit een belangrijk onderdeel waarin wij grote stappen kunnen zetten. Tijdens het onderzoeken zijn we erachter gekomen dat er al veel circulaire materialen op de markt zijn.

Het beste voorbeeld van een circulair materiaal is natuurlijk hout, mits dit gecertificeerd is. Op die manier weten we dat er verantwoord gekapt wordt en duurzaam bosbeheer wordt uitgevoerd. Het gebruik van hout zal voor circulariteit van dit DC van grote waarde zijn.

De komende periode gaan we hier dan ook mee aan de slag en we kijken er nu al naar uit om uiteindelijk het circulaire DC op de markt te zetten!

 1. blog20 januari 2021

  Circulair bouwen en renoveren? Zo pakken we dat bij Heembouw aan

  Onlangs realiseerden we de renovatie van het Circulair Paviljoen op business park Schiphol Trade Park in Hoofddorp. We kregen van SADC de opdracht het gebouw zo circulair mogelijk te renoveren. Een project naar ons hart, want gebruik maken van bestaande materialen zorgt voor minder afval, draagt bij aan een beter klimaat en levert authentieke gebouwen op waar mensen graag willen zijn. De circulaire renovatie van dit paviljoen is (wederom) het bewijs hoe goed het gebruik van bestaande materialen mogelijk is. In dit blog vertel ik hoe wij dat bij Heembouw aanpakken.
 2. Ontwerpende bouwer Heembouw neemt het voortouw in circulair bouwen en ontwerpen

  blog1 september 2020

  Circulair ontwerpen en bouwen: tijd voor daden

  Heembouw is één van de ondertekenaars van de Malieveldverklaring. Waarom? Omdat wij als Ontwerpende Bouwer intrinsiek gemotiveerd zijn om samen met andere partijen de transitie naar emissievrij ontwerpen en bouwen waar te maken. Op deze duurzame dinsdag, waarop de politiek extra aandacht heeft voor duurzame en circulaire initiatieven, doen wij een oproep aan gemeenten om echt het verschil te kunnen maken. Is uw gemeente een van de eerste gemeentes met een circulair distributiecentrum binnen de grenzen?